2017-01-23 12:28


Şeful CIA – “Noi nu am văzut moartea liderului al-Qaida”. Casa Albă a schimbat povestea - Osama bin Laden era neînarmat

 |  19:37
Şeful CIA – “Noi nu am văzut moartea liderului al-Qaida”. Casa Albă a schimbat povestea - Osama bin Laden era neînarmat

Uciderea lui Osama bin Laden a fost o victorie de imaginepentru SUA şi pentru preşedintele în funcţie al SUA, dar cum s-a desfăşuratraidul este o altă poveste. Administraţia Obama a oferit versiunicontradictorii ale evenimentelor, schimbând detalii cheie ale opreţiuniicomandoului SEAL, inclusiv anunţul că soţia lui Bin Laden ar fi fost ucisă după ce liderulal-Qaida a folosit-o ca scut uman. Ulterior, s-a spus că aceasta a fost „prinsăîn schimbul de focuri de armă”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a anunţatcă aceasta „s-a grăbit” spre primul american care a intrat în camera unde seafla familia şi a fost împuşcată în picior, dar nu a fost ucisă. „Am furnizat o cantitate mare de informaţii rapid, în scopul dea vă informa... Şi, evident, numite informaţii au fost revizuite şiactualizate”, a spus Carney. Contradicţiile şi denaturările reflectă faptul că,chiar şi în cazul unei misiuni de mare succes, imprevizibilitatea unui raid militarefectuat sub o presiune intensă într-oţară străină nu se pretează imediat la o relatare coerentă, spun experţii. Cu toate acestea, declaraţiile contradictorii par săridice anumite suspiciuni despre versiunea de la Casa Albă în legătură cuevenimentele, dat fiind faptul că nu există o altă sursă independentă, potrivitCBC News. Martorii care au supravieţuit raidului sunt în custodie pakistaneză.

Câteva dintre contradicţiile care au apărut:

- Consilierul lui Obama în combatereaterorismului, John Brennan, şi alţi oficiali au sugerat căBin Laden ţinea un pistol şi chiar tragea în forţele americane. Carney adeclarat marţi că Bin Laden a fost neînarmat. - John Brennan adeclarat reporterilor că Khalid bin Laden, unul dintre fiii lui Bin Laden, afost ucis în raid. Când Casa Alba a lansat o transcriere de briefing a luiBrennan, a dat numele unui alt fiu, Hamza. Casa Albă a spus că a fost o eroarede transcriere. - Brennan a spus soţia lui Bin Laden a murit în timpulraidului. Carney a declarat marţi că soţia nu a murit, ci a fost doar împuşcatăîn picior, deşi o altă femeie a murit. Şi nu a fost clar dacă vreuna dintre femei a fost scut uman pentru BinLaden.

-Oficialii au oferit diferite versiuni şi despre modul în care preşedinteleBarack Obama şi echipa sa de la Casa Albă au monitorizat raidul. Fără a oferidetalii cu privire la tehnologie, Brennan a spus că „am fost capabili sămonitorizăm în timp real progresul operaţiunii, de la începerea acesteia şipână la final”. Directorul CIA, Leon Panetta, a spus marţi că „odatăce aceste echipe au intrat în campus, a existat o perioadă de timp de aproape20 sau 25 de minute când nu ştiam exact ce se întâmplă”.

Totodată, directorulCIA, Leon Panetta, a specificat că nici Obama, nici el însuşi nu au văzut cum Osamabin Laden a fost împuşcat în Pakistan. Casa Albă a avut grijă să nu spună înmod explicit că preşedintele SUA a privit întregul incident, ci că a primitimagini video în timp real şi informaţii audio în timpul desfăşurării misiunii.După o întrerupere de peste 20 de minute, amiralul McRaven a revenit şi a spuscă a primit cuvântul Geronimo, codul care înseamnă că bin Laden a fost prins. Mc Raven este comandantul Marinei însărcinat cu Operaţiunile Speciale.Potrivit unor informaţii, el a privit misiunea din Abbottabad printr-otransmisie în direct din Afganistan. Dar nu este clar dacă aceeaşi transmisie afost redirecţionată către oficialii care apar în fotografie sau dacă aceştiaprimeau informaţii separate, secundare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-05

Mai multe imagini:
Şeful CIA – “Noi nu am văzut moartea liderului al-Qaida”. Casa Albă a schimbat povestea - Osama bin Laden era neînarmat
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image