2017-01-23 21:01


Sistemul radar SUA ce trebuia impelementat în Cheia, orb la rachetele nucleare

 |  16:26
Sistemul radar SUA ce trebuia impelementat în Cheia, orb la rachetele nucleare

Onotă dezvăluită de WikiLeaks, arată că planurile SUA de amplasa un sistem deapărare antirachetă pe teritoriul ceh au luat o nouă întorsătură după ceresponsabilii americani pe probleme de apărare au realizat că sistemul radarpropus era "orb" la rachetele nucleare, relatează cotidianul britanicThe Daily Telegraph.

Potrivitunui briefing din 2007 al generalului Patrick O'Reilly, directorul Agenţieiamericane de Apărare Antirachetă, sistemul radar nu ar fi putut detectarachetele cu rază lungă de acţiune în faza de lansare, deoarece era prevăzut să"vadă" doar în linie dreaptă, nu peste orizont. Până când sistemul arfi fost capabil "să vadă" rachetele, ar fi fost prea târziu să fielansat un interceptor pentru a opri racheta să îşi lovească ţinta. Sistemulradar ceh a fost temelia planurilor deapărare antirachetă ale fostului preşedinte George W. Bush, menite săintercepteze rachetele lansate din Coreea de Nord şi Iran. "Chiar dacă ar fi fost aduse îmbunătăţiri", spune O'Reilly, "unradar în banda X în Republica Cehă nu ar fi oferit niciodată SUA capacitatea dea intercepta rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei", se aratăîn nota obţinută de WikiLeaks, despre discuţiile SUA cu Moscova.

CondoleezzaRice, secretarul de stat american din timpul administraţiei Bush, a finalizatacordul de a amplasa sistemul radar în Republica Cehă la 8 iulie 2008. Planul a fost însă abandonat de către preşedintele Barack Obama în septembrie2009, pe motiv că ameninţarea iraniană putea fi contracarată cu ajutorul unorsisteme cu rază mai scurtă de acţiune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image