2018-12-17 01:15


Situaţia din regiunile Doneţk şi Lugansk: Armistiţiul din Ucraina există doar pe hârtie

 |  18:13
Situaţia din regiunile Doneţk şi Lugansk: Armistiţiul din Ucraina există doar pe hârtie

Deşi armistiţiul de la Minsk nu a fost denunţat până acum de nici una din taberele implicate în conflictul din regiunile Doneţk şi Lungansk, atacurile continuă de ambele părţi. Dacă loviturile administrate de teroriştii proruşi au devenit o obişnuinţă, asasinarea în plin armistiţiu a unui comandant separatist se dovedeşte a fi o noutate. În timp ce NATO îi asigură pe liderii proocidentali de la Kiev că nu va înceta să ceară Moscovei să se retragă din Crimeea, separatiştii proruşi din Transnistria cer protecţia Kremlinului.

Gruparea proucraineană Tini („Umbrele”) a cerut autorităţilor de la Kiev o recompensă de 300.000 de dolari drept răsplată pentru uciderea lui Aleksei Mozgovoi, un cunoscut comandant al batalionului prorus Prizrak („Fantoma”). „Mozgovoi şi alte trei persoane au murit în urma exploziei a două mine antipersonal, la ora locală 18.48, în apropierea satului Mihailovka, pe drumul între Perevalsk şi Lugansk”, a precizat Aleksandr Gladkii, liderul Umbrelor, pe pagina sa de Facebook. Gladkii a subliniat totodată că gruparea pe care o conduce se aşteaptă ca autorităţile naţionale să se ţină de cuvânt şi să ofere fondurilor promise celor care vor reuşi să îl elimine pe terorist. În realitate, atacul în care a murit Aleksei Mozgovoi a mai dus la moartea altor şase persoane, informează Mediafax. Şoferul maşinii în care se afla liderul terorist, două gărzi de corp, purtătorul său de cuvânt şi două persoane care călătoreau într-o altă maşină şi-au mai pierdut viaţa în atacul organizat de Tini pe 23 mai. Mozgovoi figura atât pe lista neagră a Statelor Unite ale Americii, cât şi pe cea a Uniunii Europene.

Legile războiului

Autorităţile ucrainene i-a acuzat pe teroriştii proruşi că în plin armistiţiu au deschis focul asupra unei ambulanţe. „O ambulanţă cu doi militari la bord, care se îndrepta din satul Kamişne către Size, a fost atacată. Un soldat (în vârstă de 46 de ani) a fost împuşcat mortal, iar un altul a fost rănit grav”, se arată într-un comunicat semnat de Hennadi Moskal, şeful administraţiei din Lugansk. Acesta i-a acuzat pe separatişti că au atacat autovehiculul, deşi au văzut „emblemele medicale speciale” care demonstrau că acesta aparţine serviciilor medicale şi nu prezenta vreun pericol militar. Moskal a mai spus că teroriştii proruşi continuă au făcut un obicei din a amplasa mine pe drumurile frecventate de trupele ucrainene.

NATO veghează

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat, într-un interviu acordat ziarului rus de opoziţie „Novaia Gazeta“, că Vestul poate demonstra oricând implicarea rusească în războiul din regiunile de est ucrainene. „NATO are un mare volum de informații care dovedesc prezența militară a Rusiei în estul Ucrainei. (....) Dovezile urmează una după alta, inclusiv cele bazate pe datele serviciilor noastre de informații.”, a explicat fostul premier norvegian. Stoltenberg a subliniat totodată că NATO „nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată anexarea ilegitimă” a peninsulei Crimeea de către forţele militare ruse. El a amintit că întărirea flancului estic al alianţei este obligatorie în contextul acţiunilor agresive întreprinse de Rusia în sudul şi estul Ucrainei.

Problema transnistreană

Schimbarea atitudinii ucrainene faţă de Transnistria îi îngrijorează pe separatiştii proruşi din Republica Moldova. Mai multe organizaţii non-guvernamentale care operează la Tiraspol au cerut autorităţilor ruse să intervină degrabă în cazul unor ameninţări la adresa securităţii regiunii. „Ne adresăm președintelui Rusiei, Vladimir Putin, ca, în cazul unor eventuale amenințări la adresa Transnistriei, el, ca garant al păcii pe teritoriul transnistrean și ca parte în procesul de negocieri, să ia toate măsurile posibile: și politice, și diplomatice, și economice, și, desigur, în caz de pericol, și altele”, a declarat Tatiana Dolişniaia, preşedintele Organizaţiei de Femei din Transnistria. Apelul a fost semnat de nu mai puţin de 66 de ONG-uri transnistrene. Ucraina a denunţat acordurile semnate cu Rusia care permiteau tranzitarea teritoriului ucrainean de către forţele militare ruse staţionate în Transnistria. Decizia autorităţilor de la Kiev îi lasă pe militarii ruşi în situaţia de a ateriza pe aeroportul din Chişinău pentru a putea ajunge în regiunea separatistă din Republica Moldova, relatează Kommersant. Potrivit Agerpres, forţele militare ruse care acţionează în Transnistria sunt alcătuite dintr-un batalion de 412 „pacificatori” şi alte două batalioane însărcinate cu paza depozitelor sovietice de muniţie din localitatea Colbasna.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-26

TAGURI: ucraina, aleksei, mozgovoi, lugansk, donetk, jens, stoltenberg, nato, rusia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...