2019-01-20 07:54


Sondaj: Francois Fillon va învinge categoric

 |  19:24
Sondaj: Francois Fillon va învinge categoric

Partidul francez de centru-dreapta, „Republicanii”, și-a ales candidatul pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în anul viitor. Este vorba despre fostul premier Francois Fillon, care a câștigat cel de-al doilea tur al alegerilor interne organizat duminică pentru desemnarea celui ce va reprezenta partidul în confruntarea pentru funcția de președinte al Republicii.

Mai mult, se pare că este canidatul cu cele mai mari șanse de reușită în 2017, când ar putea câștiga cu un scor categoric, în al doilea tur de scrutin, potrivit unui sondaj efectuat chiar duminică. Francois Fillon ar obține 67% din voturile exprimate, în timp ce Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional, formațiune de extremă-dreapta, ar fi votată doar de 33% dintre francezii care ar merge la vot, arată datele sondajului realizat de Harris Interactive, publicate de Reuters și preluate de Mediafax.

În primul tur, preşedintele Francois Hollande ar câştiga doar 9% din voturi, iar actualul premier, Manuel Valls, ar obţine un scor similar. Fostul ministru de Economie, Emmanuel Macron, ar obţine 13-14% din sufragii, în timp ce fostul socialist Jean-Luc Melenchon ar lua între 13 şi 15%. Sondajul a fost efectuat duminică, pe un eșantion de 6093 de persoane intervievate online.

Stânga e un eșec

Alesul „Republicanilor” a declarat că are „misiunea de a înfrânge inacţiunea şi demagogia”. „Stânga este un eşec. Extrema dreaptă este faliment", a declarat Fillon, în cadrul unui discurs susţinut în faţa susţinătorilor săi, după obţinerea victoriei, transmite agenţia DPA. După numărarea sufragiilor din 9.926 de secţii din totalul de 10.229 de secţii de vot deschise, Francois Fillon avea 66.5% din voturi.

Alain Juppe, contracandidatul său din turul al doilea al alegerilor primare, a declarat că îl va susţine pe Fillon în cursa pentru Palatul Elysee, în cadrul căreia este de aşteptat ca Fillon să ajungă în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, unde ar putea să se confrunte cu Marine Le Pen, şefa partidului de extremă dreapta Frontul Naţional.

În timpul campaniei electorale, Fillon a propus reducerea masivă a cheltuielilor publice şi o legislaţie mai permisivă în ceea ce priveşte piaţa muncii. A mai anunţat că doreşte ridicarea vârstei de pensionare şi renunţarea la săptămâna de lucru de 35 de ore. Planul de reformă economică radicală pentru a „stopa declinul Franţei” propus de Fillon include reducerea a jumătate de milion de slujbe în domeniul public.

În plan internaţional, Fillon este în favoarea unei alianţe cu Moscova şi este de părere că UE ar trebui să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei pentru rolul jucat în conflictul din Ucraina.

Fost premier în timpul mandatului de preşedinte al lui Nicolas Sarkozy, Fillon a mai spus că nu crede că Franţa ar trebui să fie o societate multiculturală şi s-a pronunţat pentru introducerea unor măsuri mai dure în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului.

Fillon este considerat un conservator social, adept al reformei pieţei libere, admirator al fostului premier britanic Margaret Thatcher, el se opune căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex, scrie Euronews.

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy i-a urat „noroc” lui Francois Fillon: „Îi transmit, de asemenea, un gând de prietenie şi lui Alain Juppé care şi-a apărat ideile cu hotărâre de-a lungul acestei campanii. Acum a venit momentul ca familia noastră politică să se adune în jurul lui Francois Fillon pentru a garanta schimbarea de care Franţa are nevoie mai mult ca niciodată în 2017”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-28

TAGURI: sondaj, francois fillon, republican
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...