2018-12-11 18:33


Spionajul merge mai departe. Merkel susține cooperarea serviciilor germane cu NSA

 |  18:29
Spionajul merge mai departe. Merkel susține cooperarea serviciilor germane cu NSA

Bănuite că au spionat „înalți funcționari din Ministerul francez al Afacerilor Externe, din Palatul Elysee (sediul Președinției Republicii) și din Comisia Europeană”, cele două servicii de informaţii vor colabora în continuare, aşa cum a declarat recent cancelarul german Angela Merkel.

Acuzațiile de mai sus, lansate de cotidianul “Suddeutsche Zeitung”, se adaugă presupusului spionaj din 2005 care viza EADS (n.r. - devenit Airbus Group) și Eurocopter (n.r. - în prezent Airbus Helicopters) de către BND pentru NSA, dar cu toatea acestea Merkel a pledat luni în favoarea necesității ca serviciul de informații german să colaboreze cu NSA americană. Întrebată în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ceh Bohuslav Sobotka, Angela Merkel a asigurat că serviciile de informații germane se află „sub control” și a reafirmat că, dacă li se va cere, acestea vor depune mărturii - în fața comisiei de anchetă parlamentară - despre activitățile agenției americane NSA.

Altfel, ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, ex-ministru al cancelariei și responsabil de serviciul de informații german, anunțase săptămâna trecută că va răspunde întrebărilor comisiei. El a precizat luni că va fi audiat miercuri.

„Acestea fiind spuse, BND trebuie să continue să coopereze pe plan internațional și o va face. Buna îndeplinire a misiunii în fața amenințărilor teroriste internaționale se face în colaborare cu alte agenții, începând cu NSA”, a explicat Merkel, care în urmă cu doar câteva zile, estimase că trebuie „clarificate” relațiile BND-NSA.

Șeful Partidului Social-Democrat și ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, s-a referit la rândul său la acest subiect. „Încă de la apariția primelor suspiciuni, am întrebat-o în două rânduri pe dna cancelar dacă a existat spionaj economic. Ea a negat, de ambele dăți. Nu am nici o îndoială că dna cancelar a răspuns corect întrebărilor mele. Dacă nu acesta este cazul, dacă BND a participat într-adevăr la spionaj economic, aceasta ar ipoteca grav încrederea pe care economia germană o are în conducerea statului”, a declarat el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-05

TAGURI: spionaj, angela, merkel, cooperare, servicii, germane, nsa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...