2018-12-12 16:48


Spionul Pollard va fi pus în libertate. Un simbol în Israel, condamnat pe viaţă în SUA

 |  19:28
Spionul Pollard va fi pus în libertate. Un simbol în Israel, condamnat pe viaţă în SUA

Statele Unite ale Americii vor să încheie vineri o saga diplomatică de 30 de ani, prin eliberarea lui Jonathan Pollard, un evreu american care a spionat în beneficiul Israelului și a cărui încarcerare a dus la un impas de lungă durată în relațiile dintre Washington și statul israelian, transmite Agerpres.

Acest fost analist al US Navy, care a obținut cetățenie israeliană în 1995, a fost condamnat de justiția americană la închisoare pe viață în anul 1987. Născut în Texas, el a fost găsit vinovat de furnizarea către Israel, din iunie 1984 până la arestarea sa în noiembrie 1985, a mii de documente clasificate despre activitățile de spionaj ale SUA, în principal în țările arabe. Practic, la aproape 30 de ani din ziua în care a fost demascat, Pollard (astăzi în vârstă de 61 de ani) își va părăsi celula din închisoarea federală Butner, în Carolina de Nord, în baza eliberării condiționate acordate vara trecută.

Data oficială a eliberării acestuia fusese stabilită pentru sâmbătă, zi de Sabat care nu convenea deținutului. Din fericire pentru el, practica este ca deținuții ce urmează să fie eliberați într-o zi de week-end să poată ieși din închisoare încă de vineri.

De la început, cazul Pollard a fost emblematic: “Pentru prima dată a fost acuzat în Statele Unite de spionaj în favoarea Israelului un american, provenind din domeniul apărării și serviciilor de informații, în plus un evreu American”, a explicat Dan Arbell, un expert în relațiile israeliano-americane.

În spatele gratiilor, Pollard a devenit un simbol al dreptei israeliene și o mare parte dintre israelieni i-au îmbrățișat cauza.

Documente pe care acesta le-a transmis Tel-Aviv-ului au ajutat, de exemplu, Israelul să bombardeze în 1985 sediul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), în timpul exilului în Tunisia, și să-l asasineze pe numărul doi din OEP, Abu Jihad, în Tunis, în 1988.

Pentru SUA, însă, spionul a provocat din lăcomie prejudicii considerabile intereselor americane în plin război rece. Potrivit unor surse, Pollard ar fi livrat nu doar Israelului, ci și altor țări informații cruciale, care ar fi putut ajunge în mâinile URSS. Intențiile lui Pollard de după eliberarea sa sunt un mister. Contactați de AFP, avocații săi Eliot Lauer și Jacques Semmelman au refuzat să comenteze. În conformitate cu termenii eliberării sale condiționate, Pollard ar trebui să rămână pe pământ american timp de cinci ani, cu excepția cazului în care Barack Obama i-ar permite să părăsească țara. Lui Pollard i s-ar fi asigurat un loc de muncă și posibilitatea de a avea reședința în regiunea New York-ului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-18

TAGURI: spion, pollard, libertate, israel, condamnat, sua
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Cutremur în judeţul Vrancea Acum 3 ore | (0)
Eveniment


loading...