2018-11-14 17:37


Spionul WikiLeaks Bradley Manning aşteaptă verdictul în cele mai mare scandal de scurgere a unor documente secrete din istoria SUA

 |  13:00
Spionul WikiLeaks Bradley Manning aşteaptă verdictul în cele mai mare scandal de scurgere a unor documente secrete din istoria SUA

Bradley Manning îşi aşteaptă marţi verdictul justiţiei militare din SUA în scandalul scurgerii masive de documente către WikiLeaks. Procesul are loc la Baza militară Fort Meade, la nord de Washington, în faţa unei Curţi Marţiale, judecătoarea precizând că îşi va prezenta decizia marţi la ora locală 13.00. Militarul a pledat parţial vinovat pentru zece acuzaţii, pentru care riscă o pedeapsă totală de 20 de ani de închisoare, împotriva sa fiind formulate un număr de 22 de capete de acuzare.

Acuzaţiile formulate împotriva militarului în vârstă de 25 de ani, trimis în faţa unei Curţi Marţiale pentru că a expediat zeci de mii de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks, care le-a postat online, vor fi prezentate de colonelul Denise Lin. Bradley Manning a recunoscut că a transmis aproximativ 700.000 de documente militare şi diplomatice site-ului WikiLeaks, pe când era analist în cadrul serviciilor de informaţii în Irak, în perioada noiembrie 2009-mai 2010, când a fost arestat, scrie Mediafax.

Manning susţine că nu are nici un amestec în dosarul în care este învinovăţit că ar fi ajutat cu bună ştiinţă Al-Qaida.Pentru a-l găsi vinovat de "colaborare cu inamicul", este necesar ca judecătoarea să fie convinsă "dincolo de orice îndoială rezonabilă" că Manning ştia că aceste documente puteau ajunge pe mâna reţelei teroriste. Soldatul, prezentat de către avocaţii săi ca o persoană fragilizată de tulburări cu privire la identitatea sa sexuală, riscă în total 154 de ani de închisoare pentru celelalte 21 de acuzaţii şi încălcări ale Codului militar, inclusiv "comportament de natură să discrediteze forţele armate", fraudă informatică, furturi şi aducere atingere legii spionajului din 1917.

Apărătorul militarului, avocatul David Coombs a cerut achitarea de acuzaţiile de spionaj, fraudă informatică şi "colaborare cu inamicul". Acesta a susţinut că Manning nu este un trădător, aşa cum afirmă acuzarea, ci un "tânăr naiv şi bine intenţionat", care a fost şocat de ceea ce a văzut în Irak. Avocatul a prezentat înregistrarea unei erori comise de un elicopter de luptă împotriva unor civili în Irak, în iulie 2007, pe care Manning a livrat-o WikiLeaks deoarece i-a provocat oroare.

Acuzatul nu a luat cuvântul în timpul procesului, ci într-o audiere preliminară. Acesta a citit o lungă scrisoare de justificare, în care afirmă că a vrut să "provoace o dezbatere publică". În rechizitoriu, acuzarea l-a prezentat, din contră, drept o persoană egoistă şi nechibzuită, care ştia bine că transmiţând documente WikiLeaks acestea aveau să fie postate online şi consultate de inamici ai Statelor Unite, în primul rând de Al-Qaida. "Onorată instanţă, (Manning) nu era o persoană care trăgea un semnal de alarmă, (ci) era un trădător", a subliniat procurorul militar Ashden Fein, cerând ca acesta să fie condamnat pentru ajutorarea inamicului.

Un număr de 17 deputaţi europeni i-au trimis o scrisoare preşedintelui Barack Obama şi secretarului Apărării Chuck Hagel, cu o zi înainte de anunţarea verdictului, în care îndeamnă la eliberarea militarului şi apreciază că acesta a "suferit deja prea mult" în cursul izolării în detenţie, potrivit unei reţele de susţinere a lui Manning. După anunţarea verdictului, va putea începe faza procesului consacrată stabilirii pedepsei, posibil încă de miercuri. Controversatul proces al lui Bradley Manning a început în luna iunie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-30
Citeste si:
WikiLeaks: Instanţa a respins motivaţile lui Bradley Manning
10.000 de documente nepublicate de WikiLeaks erau încă la Bradley Manning
WikiLeaks: Bradley Manning, judecat pe 16 decembrie
UPDATE. Ambasada SUA condamna în termeni duri scurgerea de documente pe site-ul Wikileaks. Bradley Manning, suspect în cazul scurgerilor de informaţii. Reacţii de condamnare | VEZI VIDEO

TAGURI: WikiLeaks, Bradley, Manning, spion, scandal, documente secrete, verdict, proces, acuzaţii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...