2018-10-23 02:56


Statul Islamic a pierdut teritorii importante. Coaliția internațională raportează rezultatele luptei anti-jihadiste

 |  19:19
Statul Islamic a pierdut teritorii importante. Coaliția internațională raportează rezultatele luptei anti-jihadiste

Coaliția internațională condusă de SUA împotriva grupării Statul Islamic (SI) a raportat marți că jihadiștii au pierdut anul trecut 40% din teritoriul pe care îl controlau în Irak și 20% din suprafața pe care o cuceriseră în Siria, în urma operațiunilor militare pe care coaliția le-a desfășurat în aceste țări. Acțiunea forțelor militare au condus la retragerea SI din mai multe orașe cucerite.

În 2014, SI a preluat controlul asupra unei treimi din Irak, apropiindu-se de Bagdad, capitala țării. Armata irakiană nu a făcut față expansiunii jihadiștilor și s-a retras în multe cazuri fără a lupta din cauza echipării slabe, a lipsei de motivație și dezorganizării.

Statele occidentale au ajutat la reînarmarea și organizarea trupelor irakiene și, astfel, contraofensivele declanșate de acestea au reușit în sfârșit să împingă înapoi forțele SI. La această luptă li s-au alăturat formațiuni militare ale kurzilor și milițiile șiite susținute de Iran, iar sprijinul prin atacuri aeriene de coaliția internațională au condus la recucerirea unor centre importante, cum sunt orașele Tikrit și Ramadi, informează Agerpres.

Cât despre înfruntările din Siria, la sol SI are de înfruntat atât armata fidelă președintelui Bashar al-Assad, cât și a opozanților acestuia, grupările rebele care luptă pentru înlăturarea lui de la putere. Din aer, pozițiile jihadiștilor și infrastructura acestora au fost atacate constant de aviația coaliției, iar din septembrie și de avioanele rușilor.

Un indian britanic identificat în ultimul clip SI cu execuții

Surse oficiale britanice, citate de BBC, susțin că principalul suspect care vorbește în ultima înregistrare video în care jihadiștii au executat cinci „spioni” ar fi fost identificat în persoana lui Siddhartha Dhar, un indian trecut la islamism arestat preventiv în 2014 sub acuzația că ar face parte din grupul terorist Al-Muhajiroun. Născut într-o familie de hinduși, Siddharta Dhar a devenit musulman și și-a schimbat numele în Abu Rumaysah.

El a fost arestat preventiv în 2014, fiind acuzat de instigare la comiterea de atacuri teroriste. Apoi a fost eliberat sub control judiciar, dar a fugit din Marea Britanie și după cum reiese din ultimele informații, a ajuns în teritoriile controlate de SI în Siria.

Serviciile secrete încă nu au confirmat identitatea bărbatului mascat care vorbește în clipul difuzat de SI. În acel video, cinci bărbați (de origine arabă se pare) sunt împușcați de câțiva combatanți SI. Mascatul care vorbește spune că ostaticii sunt din orașul Raqqa și sunt acuzați că au spionat în favoarea coaliției internaționale.

În Marea Britanie, vestea că e vorba despre un cetățean care a fost lăsat liber sub control judiciar a fost motiv pentru opoziție să critice prestația autorităților. Ministrul de Interne din Guvernului din umbră al opoziţiei britanice, Andy Burnham, a denunţat eliberarea teroristului și a catalogat-o drept o "vulnerabilitate majoră" în materie de securitate. În polemică a intrat și primarul Londrei, Boris Johnson, care a declarat că va discuta cazul cu Scotland Yard pentru a afla circumstanțele în care s-a luat decizia de a fi eliberat Siddhartha Dhar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-05

TAGURI: statul islamic, teritorii, sri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...