2017-01-18 20:38

EXTERNE


SUA ameninţă cu tăierea finanţărilor către Pakistan. “Diplomatul” deconspirat ca agent al CIA, acuzat de uciderea a doi pakistanezi

 |  18:40
SUA ameninţă cu tăierea finanţărilor către Pakistan. “Diplomatul” deconspirat ca agent al CIA, acuzat de uciderea a doi pakistanezi

Operaţiunile secrete americane în interiorul Pakistanului, parte a unuirăzboi secret condus de CIA, sunt în pericol. Americanul acuzat de uciderea adoi bărbaţi pakistanezi nu este un diplomat, ci mai degrabă un contractor alCIA din ţară, care oferă securitate pentru ofiţerii CIA, susţine un oficial al GuvernuluiSUA. Cu toate acestea, mai multe informaţii apărute în media indică noi aspectecontroversate ale muncii lui Davis în cadrul agenţiei de informaţii, precum operaţiuni desupraveghere a grupurilor militante din Pakistan.

Dezvăluirea că Raymond Davisa lucrat pentru agenţia de informaţii a SUA când a împuşcat doi oameni – peunul dintre ei în spate – ia o întorsătură dramatică, într-un caz care ainflamat deja clericii şi populaţia din Pakistan. Davis a fost închis pe 27ianuarie, după ce a fost acuzat că a ucis doi bărbaţi. Oficialiiamericani spun că Davis le-a mărturisit că a împuşcat bărbaţii în autoapărare. Dovezile au arătat că cei doi ar fi fost hoţi, deoareceasupra lor s-au găsit bani şi telefoane celulare, acestea fiind legate de unjaf raportat mai devreme în acea zi. Dar şeful poliţiei din Lahore, AslamTareen, a declarat că martorii au spus autorităţilor că Davis a tras chiar şiatunci când unul dintre bărbaţi a fugit. "Afost clar crimă", a declarat reporterilor Tareen. Potrivit unui raport alpoliţiei din Lahore, maşina lui Davis conţinea un pistol de 9 mm, muniţie, două telefoane mobile, unaparat de fotografiat digital, un telescop, un set wireless cu rază lungă deacţiune şi un kit de supravieţuire, care indică acţiuni de supraveghere.Recunoscând că Davis este un contractor CIA, oficialul american a spus că acestanu este un ofiţer de caz sau un ofiţer paramilitar, ci un ofiţer de protecţiecare oferă securitate oficialilor din Pakistan. El a adăugat că "oricesugestie cum că Davis ar efectua operaţiuni sub acoperire este greşită". Cutoate acestea, el a recunoscut că Davis furniza securitate pentru ofiţeri CIAcare au fost angajaţi în operaţiuni sub acoperire, fiind parte a CIA. Maimulţi oficiali americani şi pakistanezi au spus că echipa CIA cu careera Davis în Lahore a fost însărcinată cu urmărirea mişcărilor grupurilormilitante pakistaneze. Pentru pakistanezi, astfel de spionaj în ţara lor este oproblemă extrem de delicată.

Davis, de 36 de ani, este un fost membru alforţelor speciale ale armatei americane şi a fost angajat de către firma deservicii de securitate XE, cunoscută anterior ca Blackwater. El a început sălucreze pentru CIA cu aproape 4 ani în urmă, fiind repartizat în Pakistan lasfârşitul anului 2009. Până luni, oficialiiamericani l-au descris pe Davis doar ca fiind un angajat care a fost ataşat laAmbasada SUA de la Islamabad şi care a efectuat o vizită de lucru la ConsulatulSUA în Lahore la data împuşcăturilor. Formal, ei continuau să-l descrie dreptun membru al "personalului tehnic şi administrativ" al ambasadei.

În ciuda revelaţiei că RaymondDavis nu este diplomat, oficialii americani şi-au reînnoit argumentul că el sesupune dreptului internaţional, se bucură de imunitate diplomatică şi trebuiesă fie eliberat. Mai mult, membrii Congresului au spus liderilor pakistanezi cămiliardele de dolari primiţi în ajutor din SUA sunt în pericol, cu excepţiacazului în care Davis este eliberat. SUA au furnizat mai mult de 1,5 miliarde dedolari drept ajutor Pakistanului în 2010. Fără a descrie misiunea lui Davis sauafilierea la serviciul de informaţii, preşedintele Obama a făcut săptămânatrecută o pledoarie publică pentru eliberarea lui. Între timp, a existat oavalanşă de apeluri telefonice private pentru Pakistan de la Leon E. Panetta, directorulCIA, şi de la amiralul Mike Mullen, toate menite să-i convingă pe pakistanezi să-lelibereze peRaymond A. Davis.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image