2016-12-04 01:53

EXTERNE


SUA marchează nouă ani de la atentatele din 11 septembrie, într-o atmosferă tensionată

 |  17:42
SUA marchează nouă ani de la atentatele din 11 septembrie, într-o atmosferă tensionată
Statele Unite comemorează sâmbătă nouă ani de laatentatele din 11 septembrie 2001, într-o atmosferă tensionată după ce unpastor a ameninţat că va arde mai multe exemplare ale Coranului şi a solicitatmodificarea planurilor de amplasare a unei moschei în apropiere de Ground Zero.

SUA marchează nouă ani de la atentatele din 11septembrie, într-o atmosferă tensionată

Preşedintele american, Barack Obama, urmează să asiste la o ceremonieorganizată la Pentagon în memoria celor aproape 3.000 de victime aleatentatelor, comise de militanţi islamişti aflaţi la bordul a patru avioane delinie.

Două avioane au lovit turnurile gemene de la World Trade Center din NewYork, iar un al treilea clădirea Pentagonului din Washington, în timp ce alpatrulea aparat s-a prăbuşit în statul Pennsylvania.

Planurile de amplasare a unui centru islamic în apropierea loculuiatentatelor a provocat dezbateri tensionate în Statele Unite, proiectul fiindsusţinut de primarul din New York,Michael Bloomberg, şi de preşedintele Barack Obama. Criticii susţin însă căproiectul reprezintă o insultă pe "teritoriul sfânt" de la GroundZero.

Unul dintre opozanţi, pastorul creştin integrist Terry Jones, a ameninţatcă va arde sâmbătă 200 de exemplare din Coran în faţa bisericii sale din Gainesville (Florida),declanşând proteste şi avertismente în întreaga lume. Un apropiat al pastoruluia anunţat vineri că planurile acestuia au fost suspendate.

Susţinătorii şi adversarii proiectului de construire a moscheii urmează sădemonstreze sâmbătă la New York,la orele 18.00 GMT (21.00, ora României) şi 19.00 GMT (22.00, ora României), lacea de-a doua manifestaţie urmând să fie prezent şi liderul extremei-dreaptaolandeze, Geert Wilders.

Vicepreşedintele american, Joe Biden, este aşteptat la New York, pentru oceremonie solemnă, în timp ce soţia preşedintelui american, Michelle Obama, şifosta Primă Doamnă Laura Bush, vor aduce un omagiu victimelor Zborului 93, cares-a prăbuşit în Pennsylvania.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638942-07-08



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image