2018-12-12 03:31


SUA şi aliaţii caută o ţară de refugiu pentru Gaddafi

 |  18:18
SUA şi aliaţii caută o ţară de refugiu pentru Gaddafi

Duplicitateşi negocieri în culise. Administraţia Obama a început să caute o ţară, cel maiprobabil în Africa, dispusă să-i acorde refugiu colonelului libian MuammarGaddafi, dacă va fi alungat de la putere, deşi spionajul estimează că acesta nuare un succesor credibil printre liderii rebelilor, scrie New York Times.

StateleUnite şi aliaţii lor au căutat intens, în secret,o ţară care să-l acceptepe Gaddafi, în ciuda faptului că liderul libian a abordat o atitudinesfidătoare în ultimele zile, declarând că nu are degândsăcedezepresiunilor de a părăsi ţara. În consecinţă, şi-a intensificatbombardamentele asupra oraşului Mirsata, singurul din vestul ţării aflat încăsub controlul rebelilor. Eforturile de a găsi o ţară dispusă a-l găzdui peliderul libian sunt complicate de probabilitatea foarte mare ca Muammar Gaddafisă fie pus sub acuzare de Curtea Penală Internaţională de la Haga pentruatentatul de la Lockerbie-Scoţia din 1988 şi pentru atrocităţile comise în Libia,potrivit cotidianului american. În aceste condiţii, posibilitatea pe care auavansat-o trei oficiali ai administraţiei Obama ar fi aceea de a găsi o ţarăcare nu este semnatară a tratatului care cere ţărilor să-i predea pe cei puşisub acuzare de CPI, ceea ce ar fi de natură să-l încurajeze pe Gaddafi să plecede la Tripoli. Aproape jumătate dintre ţările din Africa nu au semnat sauratificat Statutul de la Roma, prin care recunosc jurisdicţia CPI. Nici SUA nuau ratificat documentul, de teamă ca soldaţii sau eventualii săi agenţi să nufie puşi sub acuzare. Mişcarea SUA de a găsi un refugiupentru colonelul Gaddafi ar putea explica modul în care Casa Albă încearcă săpună în aplicare declaraţia preşedintelui Obama potrivit căreia liderul libiantrebuie să părăsească ţara, dar fără a încălca refuzul lui Obama de a trimitetrupe pe teren.

Ministrulde externe al Italiei, Franco Frattini, a sugerat luna trecută că mai multeţări africane i-ar putea oferi refugiu colonelului Gaddafi, dar nu a spus exactcare ar fi aceste state. Gaddafi a întreţinut relaţii strânse cu lideri dinCiad, Mali şi Zimbabwe, iar mitinguri pro-Gaddafi au avut loc recent în maimulte locuri de pe continent, dar încă nu este clar ce ţări ar fi dispuse să-lprimească pe liderul libian. Şi Uniunea Africană s-a implicat, în totalădiscreţie, în găsirea unei posibile locaţii.

Pe de altă parte, oficialii americani recunosccă liderii rebelilor nu au stabilit cine i-ar putea succeda lui Gaddafi, dacăacesta va fi îndepărtat de la putere, şi unii observatori se tem că ar puteaizbucni conflicte tribale dacă nu se va găsi o figură a consensului, care săţină ţara unită. În aceastălună, un emisar american, Chris Stevens, a fost trimis la Benghazi pentru a colectainformaţii despre Consiliul naţional de tranziţie, care s-a angajat să conducăţara către noi alegeri prezidenţiale şi parlamentare, după înlăturareacolonelului Gaddafi.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...