2017-01-24 13:12


SUA şi Israelul nu exclud nici o opţiune în Iran

 |  21:00
SUA şi Israelul nu exclud nici o opţiune în Iran

Israelul şi SUA sunt ferm hotărâte să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară şi nu exclud nici un mijloc pentru a realiza acest obiectiv, a afirmat duminică ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, după o întrevedere cu preşedintele american Barack Obama cu ocazia unei conferinţe a grupului Union for Reform Judaism (URJ) desfăşurată la Washington.

”Cele două ţări consideră în mod ferm că un Iran nuclearizat nu este nici posibil, nici acceptabil şi suntem hotărâţi să împiedicăm Iranul să se doteze cu arma nucleară. Am reiterat faptul că nu trebuie să ignorăm nici o opţiune”, a spus ministrul israelian, făcând aluzie la o posibilă acţiune militară. Joi, şeful de stat-major israelian Benny Gantz a anunţat crearea unui nou comandament, care să extindă în “profunzimi strategice” operaţiunile integrate ale armatei israeliene. Potrivit presei, acest comandament ar putea primi misiunea de a declanşa atacuri împotriva Iranului.

Rusia se pregăteşte

Oficialii ruşi caută un răspuns la un posibil atac al SUA şi al Israelului împotriva Iranului, scrie presa rusă pe baza unor surse din Ministerul Apărării. Ca primă măsură, Rusia şi-ar lua structurile militare din Caucazul de Sud, de la Marea Caspică şi de la Marea Neagră. Baza militară rusească din Armenia a fost pe deplin optimizată în toamna acestui an, iar câteva din unităţile militare sunt staţionate aproape de graniţa cu Turcia, pentru că atacurile asupra instalaţiilor militare ar putea să vină de pe teritoriul turc. Trupele ruseşti staţionate la bazele militare din Osetia de Sud şi Abhazia sunt în alertă de la 1 decembrie. Potrivit unor surse din Ministerul Apărării, oficialii de la Kremlin au fost informaţi cu privire la un posibil atac preventiv al Israelului asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Atacul Israelului ar putea fi sprijinit de SUA.

Războiul cibernetic

Teheranul a demarat un plan ambiţios pentru a stimula capacităţile sale ofensive şi defensive cibernetice,  investind un miliard de dolari pentru dezvoltarea de noi tehnologii. Săptămâna trecută, o televiziune Univision a difuzat un documentar care a inclus imagini secrete cu diplomaţi iranieni şi venezuelani plănuind atacuri cibernetice împotriva unor ţinte din SUA, inclusiv centrale electrice nucleare. Temându-se de atacuri cibernetice, guvernul israelian a creat recent o unitate specializată în război cibernetic, care va fi responsabilă cu îmbunătăţirea apărării israeliene pentru apărarea infrastructurilor sale militare şi civile.

SUA vor continua spionajul

În ciuda pierderilor suferite în ultimele săptămâni în zona iraniană (capturarea dronei spion şi a mai multor agenţi ai CIA), Departamentul Apărării al SUA nu arată nici un semn de retragere. La postul de televiziune Fox News, secretarul Apărării, Leon Panetta, a declarat că misiunile cu drone deasupra Iranului vor continua.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-01

TAGURI: sua, israel, optiune, iranComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image