2017-01-19 13:22

EXTERNE


SUA sunt ţinute în şah de Israel

 |  21:00
SUA sunt ţinute în şah de Israel

Un ofiţer american de top a declarat pentru Reuters că nu ştie dacă Israelul ar alerta Statele Unite din timp în cazul în care ar decide să ia măsuri militare împotriva Iranului. Cu decizia Marii Britanii de a închide ambasada din Teheran şi de a expulza toţi diplomaţii iranieni de la Londra, Iranul pare să fi făcut un pas major mai aproape de statutul de paria internaţională. Această izolare ar putea complica eforturile depuse de guvernele occidentale pentru a stopa eforturile iraniene vizând armele nucleare.

Iranul se confruntă cu noi sancţiuni după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a raportat că Teheranul pare să fi lucrat la proiectarea de arme nucleare. Dar Iranul vede programul său nuclear ca o sursă de putere şi de prestigiu şi nu este clar dacă sancţiunile vor modifica strategia iraniană cost-beneficiu. Nebuloasa în privinţa problemei iraniene persistă mai ales că nu se ştie cum va acţiona Israelul, care se simte ameninţat de aspiraţiile nucleare ale Teheranului.

Preşedintele Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au stabilit un sistem fără precedent pentru consultări regulate între cele două ţări în legătură cu Iranul. Dar, în ciuda acestui fapt, Netanyahu a refuzat să dea vreo asigurare lui Obama că îl va informa sau îi va cere permisiunea înainte de a lansa un atac asupra Iranului. În 2007, israelienii au prezentat ceea ce ei considerau a fi dovezi solide că Siria construia instalaţii nucleare sub acoperire la al-Kibar, cerând preşedintelui Bush să bombardeze instalaţia. Ca răspuns, preşedintele american a decis doar sancţiuni, fapt care ar explica secretomania de la Tel Aviv. Potrivit analiştilor, dacă Israelul discută deschis despre o lovitură militară, este puţin probabil să fie iminentă. Dar dacă israelienii tac, la fel ca atunci când au atacat un obiectiv nuclear suspect în Irak, în 1981, ar putea fi un semn de avertizare timpurie că o acţiune se apropie.

Război electronic

Israelul ar fi construit pe ascuns arme electronice care ar putea fi utilizate în cazul în care decide să atace obiectivele nucleare ale Iranului, în conformitate cu oficiali ai serviciilor secrete americane. Potrivit „The Daily Beast”,  foşti şi actuali ofiţeri din zona informaţiilor au concluzionat că un atac israelian ar merge cu mult dincolo de lovituri aeriene cu avioane de luptă F-15 şi F-16 şi ar putea să includă un război electronic care ar afecta frecvenţele de urgenţă pentru pompieri şi ofiţeri de poliţie,  reţeua de electricitate şi cea de telefonie mobilă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image