2019-01-21 11:42


Summitul de la Riga nu aduce nimic nou pentru R. Moldova, Ucraina și Georgia

 |  17:45
Summitul de la Riga nu aduce nimic nou pentru R. Moldova, Ucraina și Georgia

Se apropie Summitul de la Riga, programat pe 21-22 mai, de la care se așteaptă o declarație a Uniunii Europene cu referiri importante la Republica Moldova, Ucraina și Georgia, țări aspirante la aderare. Însă, din păcate, potrivit postului de radio Europa Liberă, documentul care a fost dezbătut timp de o lună de oficialii de la Bruxelles nu va aduce schimbări radicale privind cele trei state. Dimpotrivă, spun jurnaliștii de la postul citat, care susțin că au lecturat textul, Uniunea Europeană arată un interes scăzut pentru accelerarea procesului de apropiere de Moldova, Ucraina și Georgia. În urma discuțiilor ar fi fost modificată versiunea inițială a documentului, redactată de Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE).

Declarația de la Riga va fi adoptat la Summit de către șefii de guverne ale statelor europene. Textul a fost trimis spre informare și celor șase țări membre ale Parteneriatului Estic al UE, respectiv Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus. Dintre acestea, primele trei au semnat acorduri de asociere cu UE și se așteptau ca la Riga să se adopte o rezoluție clară privind procesul lor de aderare.

Dar în document se menționează doar că, „în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi Parteneriatului Estic, participanţii reafirmă dreptul suveran al fiecărui partener de a alege liber nivelul ambiţiilor şi scopurilor la care aspiră în legătură cu Uniunea Europeană. Revine UE şi membrilor săi suverani să decidă cum vor să procedeze în relaţiile lor”.

Mai ușor și cu conflictul din Ucraina

De asemenea, în versiunea văzută de jurnaliștii de la Europa Liberă se pare că nu a fost inclusă nici măcar fraza pe care miniștrii de externe o stabiliseră anul trecut, referitoare la Ucraina, care preciza că Acordul de asociere nu este „scopul final al cooperării UE-Ucraina”, deci lăsa o ușă deschisă procesului de aderare a acestei țări. Diplomații care susțin Ucraina în conflictul cu care se confruntă au declarat că speră o „îmbunătățire” a declarației de la Riga, când partenerii de discuții vor da un răspuns.

Radio Europa Liberă consideră că limbajul textului este slab atunci când face referire la evenimentele din Ucraina despre care se scrie că „arată că principiile fundamentale ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale nu pot fi subevaluate în secolul al XXI-lea pe continentul european”. În schimb, a fost scos paragraful în care se spunea că „participanții la Summit se declară pregătiţi să ajute la depăşirea celei mai mari rupturi din Europa de la sfârşitul Războiului Rece”. Fragmentul a fost reformulat, în sensul că „participanții” „așteaptă ca toate părțile să își onoreze angajamentele asumate”. Nu mai „ajută”, ci doar „susțin cu putere toate eforturile vizând dezescaladarea şi soluţionarea politică, în baza respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei” și „îndeamnă toate părţile să implementeze rapid şi integral acordul din septembrie 2014 de la Minsk şi pachetul de măsuri în vederea implementării acestuia din februarie 2015”.

Totuși, despre Rusia se spune că anexarea Crimeei este ilegală și reprezintă o „încălcare a legislaţiei internaţionale şi o provocare directă la adresa securităţii internaţionale”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-03

TAGURI: ue, parteneriat, summit, riga, republica, moldova, ucraina, georgia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...