2017-01-22 16:20

EXTERNE


Sunt candidaţii republicani nebuni?

 |  21:00
Sunt candidaţii republicani nebuni?

Alegătorii republicani din statul Iowa au dat marţi startul cursei pentru desemnarea candidatului republican care se va lupta cu Barack Obama pentru a-i lua locul la Casa Albă la prezidenţialele din noiembrie. Şapte candidaţi republicani se înfruntă. O victorie în Iowa nu garantează nominalizarea, dar ea înzeceşte şansele candidatului. După Iowa şi New Hampshire, învestitura republicană va fi disputată stat cu stat până la vară.

Potrivit mediei sondajelor realizate recent de site-ul RealClearPolitics, Mitt Romney conduce cu 22,8 la sută în faţa decanului cursei, Ron Paul (21,5 la sută) şi Rick Santorum (16,3 la sută), conservatorul creştin cu o surprinzătoare ascensiune în ultimele zile. Numeroşi alegători sunt încă indecişi, iar 41 la sută dintre ei ar putea să se răzgândească, potrivit unui sondaj recent. Luând în calcul şi marja de eroare a sondajelor, adeseori de plus sau minus cinci puncte procentuale, cei trei candidaţi aflaţi pe primele locuri sunt în concurenţă strânsă.

Primii trei clasaţi

Mitt Romney. Fost om de afaceri, fost guvernator de Massachusetts care a candidat şi în 2008 pentru învestitura republicană, dar a fost învins de John McCain. El a cheltuit sume uriaşe pentru această cursă şi este considerat favoritul numărul 1. Dar faptul că este mormon ar putea constitui un handicap, mai ales în rândul electoratului baptist din sudul SUA.

Ron Paul. La 76 de ani este cel mai în vârstă candidat. El este considerat "părintele intelectual" al ultraconservatorilor din mişcarea Tea Party. Conservator atipic, el a votat în 2002 împotriva războiului din Irak. Paul contestă statul federal şi promovează dispariţia Rezervei Federale, precum şi pe cea a mai multor departamente, pentru a face economii.

Rick Santorium. Avocat şi fost senator de Pennsylvania, Santorium este un conservator radical, care a reuşit să recupereze mult în ochii electoratului plasându-se pe un onorabil loc al treilea, cu 15% din intenţiile de vot.

“Reptilele republicane”

Mai toţi candidaţii republicani au făcut o serie de gafe şi afirmaţii bizare şi extremiste în încercarea disperată de a câştiga. În problemele de politică externă, Herman Cain a spus că Iranul nu a putut fi atacat, pentru că se află în munţi.Rick Perry l-a acuzat pe Barack Obama că duce un război împotriva religiei. Newt Gingrich a spus că palestinienii sunt un grup de terorişti şi un popor inventat. Ron Paul a spus că "ar prefera ca statul Israel să nu mai existe”. Reţeta comună  a candidaţilor pentru problemele economice ale Americii cuprinde reducerea cheltuielilor guvernamentale, a birocraţiei şi impozite mai mici. Dar modul în care candidaţii sunt obligaţi să lupte a distrus orice sentiment de echilibru sau subtilitate. Analiştii spun că Ron Paul are cel puţin onestitatea de a avea opinii care jignesc atât potenţialii susţinători, cât şi adversarii. Pe de altă parte, conservatorismul evanghelic creştin şi abordarea problemelor sexuale au fost alte două mari teme ale candidaţilor republicani. Ron Paul a fost aprobat de către un predicator care susţine pedeapsa cu moartea pentru homosexuali. Michele Bachmann a spus că sub îndrumarea biblică ea va fi supusă soţului ei, chiar şi în calitate de preşedinte.

Potrivit unui comentator BBC, un republican de frunte, întrebat fiind cine îl poate bate pe Obama, a răspuns că "un mamifer", adăugând  „dar toţi sunt reptile".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-20

TAGURI: republicani, prezidenţiale, Iowa, SUA, Obama, Romney, extremismComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image