2017-01-17 13:00

EXTERNE


Surpriza Casei Albe pentru Banca Mondială

 |  21:00
Surpriza Casei Albe pentru Banca Mondială

Preşedintele Barack Obama are în vedere nominalizarea lui Lawrence Summers, fostul său consilier pe probleme economice având legături strânse cu Wall Street, pentru a conduce Banca Mondială atunci când mandatul lui Robert Zoellick expiră în cursul acestui an, scrie Bloomberg.

Chiar dacă nominalizarea lui Summers poate stârni critici din partea unor democraţi, care nu sunt de acord cu poziţiile sale anterioare privind liberalizarea sectorului financiar, el are suport din interiorul administraţiei de la oficiali de rang înalt, inclusiv secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, şi actualul consilier pe probleme economice al lui Obama, Gene Sperling. Summers, care este considerat o minte sclipitoare, a deţinuto varietate de poziţii, atât la nivelulelitei deguvernare, câtşiîn alte instituţii importante la nivel global, şilafiecare mişcarea sa a generatcontroverse.

El a demisionat din funcţia depreşedinteal Harvardîn 2006 ca urmare a comentariilor scandaloase pe care le-a făcut în 2005, spunândcă femeilenuau darurilegeneticepentru a reuşiîn domeniul ştiinţeişimatematicii.Summerss-a confruntatşi cu criticidupă plecarea de la Casa Albăpentru că nu a făcutsuficientpentru a pune ţarapecalea cătreredresare economicăîn timp ceel a fostşef alConsiliului Economic Naţional- opoziţie pe care adeţinut-otimp de aproapedoi ani, pânăla sfârşitul anului 2010. În timpul mandatului său, laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, a spus că eforturile depuse de administraţia Obama pentru salvarea sistemului bancar vor eşua pentru că au fost întocmite pentru susţinerea Wall Streetului şi nu pentru a construi un sistem financiar viabil.  În plus, el a născutcontroverselegate de sumele care i-au intrat în conturi din partea fondurilorspeculativeşi marilor bănciînainte de aprelua postul. Summers a fost plătit cu 5,2 milioane de dolari de către un fond în 2008.  În acelaşi an, el a primit peste 2,7 milioane dolari în comisioane pentru angajamente vorbind în locuri cum ar fi Citigroup, Lehman Brothers, Merrill Lynch şi Goldman Sachs. Pentru un singur discurs, Goldman Sachs l-a plătit cu 135.000 de mii de dolari.

Nici la Banca Mondială nu a fost scutit de probleme. Caeconomistşef al insituţiei, Summersa semnatpeun memoriuîn 1992, în care a spus că „logica economică din spatele aruncării unor deşeuri toxice în ţările cu putere slabă de cumpărare (salarii mici) este impecabilă şi trebuie s-o recunoaştem ca atare“.  El şi-acerut scuze mai târziu. Summers este unul dintre principalii capi care s-au opus reglementării pieţei financiare.

Conform unui acord nescris, şeful Băncii Mondiale a fost întotdeauna un american, în timp ce conducerea FMI aparţine unui european. Unii lideri de piaţă în curs de dezvoltare au pus la îndoială împărţirea rolurilor bazată pe naţionalitate în ultimii ani. Prin tradiţie, preşedintele american alege liderul Băncii Mondiale. Numirea este apoi supusă aprobării Consiliul Executiv al Băncii Mondiale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-14

TAGURI: Banca Mondială, Larry Summers, Obama, controversat, Wall Street, baniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image