2017-01-22 20:35


Ţările G8 nu au bătut palma pentru intervenţia militară împotriva lui Gaddafi. Evenimentele din Libia au depăşit eforturile diplomatice

 |  18:48
Ţările G8 nu au bătut palma pentru intervenţia militară împotriva lui Gaddafi. Evenimentele din Libia au depăşit eforturile diplomatice
Un diplomat de top francez a declarat că deja poate fi prea târziu pentrumarile puteri ale lumii pentru a ajuta luptătorii libieni ai opoziţiei sărespingă avansul forţelor lui Muammar Gaddafi spre est. Reprezentanţiimarilor puteri reuniţi în cadrul G8 la Paris nu au reuşit să ajungă la un acordprivind o intervenţie militară în Libia.

Ministrulfrancez de externe, Alain Juppe, a recunoscut că nu şi-a putut convingepartenerii în această privinţă şi crede că evenimentele de pe teren din Libiaau depăşit eforturile diplomatice. "Deocamdată nu i-am convins", adeclarat Alain Juppe după un dineu de lucru cu omologii din Statele Unite,Rusia, Germania, Marea Britanie, Italia, Canada şi Japonia.

Mai multe ţări au cerut să se pună capăt domnieiautocratice a lui Gaddafi de 42 de ani, dar sancţiunile economice nu au reuşitpână acum să oprească regimul său şi nici instituirea unui acord privind restricţii de zbordeasupra Libiei. Juppe a reamintit că Franţaşi Marea Britanie au avut "iniţiativa" instituirii unei zone deinterdicţie aeriană sau a unor raiduri aeriene punctuale pentru a diminuacapacităţile militare ale regimului Muammar Gaddafi. "Gaddafimarchează puncte", a admis Juppe. "În prezent, nu dispunem demijloacele militare, pentru că membrii comunităţii internaţionale nu le-au pusla dispoziţie", a spus el.

Reprezentanţii statelor din cadrul G8 au fost de acord să reiarapid discuţiile în cadrul Consiliului de Securitate ONU pentru adoptarea uneirezoluţii care să crească presiunile asupra liderului libian, potrivit lui AlainJuppe, evocând posibilitatea instaurării unui embargo maritim. Miniştrii au fost deacord şi cu ideea asocierii ţărilor arabe şi africane la orice acţiuneîmpotriva Libiei.

Administraţia Obama este rezervată în acţiuni în privinţaLibiei, în ciuda presiunilor Franţei. Secretarul de stat Hillary Clinton a avut primele discuţii la nivel înaltcu opoziţia libiană, dar Statele Unite rămân indecise în legătură cu sprijinulpe care ar trebui să îl ofere unui grupdespre care încă nu ştie multe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image