2019-01-20 20:12


Terorismul kosovar şi-a găsit un nou inamic: Iredentismul albanez loveşte în Macedonia

 |  18:25
Terorismul kosovar şi-a găsit un nou inamic: Iredentismul albanez loveşte în Macedonia

O grupare teroristă cu legături kosovare este responsabilă de luptele care au avut loc în nordul Macedoniei, acuză Guvernul de la Skopje. Câteva zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor armate care par a prefigura o reluare a conflictului interetnic de la începutul anilor 2000.

Autorităţile din Macedonia au anunţat duminică seara încheierea operaţiunilor de restabilire a ordinii în Kumanovo, cel mai mare oraş al ţării, aflat la doar 40 de kilometri distanţă de capitala Skopje. Incidentele au izbucnit sâmbătă într-un cartier locuit în special de albanezi şi s-au prelungit până duminică seara. Potrivit informaţiilor furnizate de oficialii macedoneni, conflictul armat a dus la moartea a 22 de persoane. Opt dintre victime erau agenţi de poliţie, în vreme ce alte 14 erau parte a grupului înarmat responsabil de producerea violenţelor.  Potrivit unor surse medicale, 37 de poliţişti au fost răniţi. BBC relatează că mai multe locuinţe au fost distruse în timpul confruntărilor, autorităţile instituind două zile de doliu naţional.

Ivo Koteski, ministrul de Interne din Macedonia, a explicat că acţiunile forţelor de ordine au dus la neutralizarea „uneia dintre cele mai periculoase grupări teroriste din Balcani”, informează Mediafax. Aproximativ 30 de terorişti s-au predat forţelor de securitate macedonene şi urmează să fie prezentaţi autorităţilor judecătoreşti. Nu mai puţin de cinci dintre liderii atacatorilor - identificaţi drept Sami Ukshini, Beg Rizaj, Dem Shehu, Muhamet Krasniqi şi Mirsad Ndrecaj - au cetăţenia Kosovo.

Nume şi fotografii ale agenţilor de poliţie care şi-au pierdut viaţa au fost publicate luni în mai multe ziare. „Teroriștii au planificat un masacru în Macedonia, dar poliția a reușit să împiedice planul monstruos”, se arată într-un articol publicat în „Dnevnik“, un cotidian apropiat de puterea de la Skopje.

Criză internă

Luptele au stârnit îngrijorare atât în Macedonia, cât şi în cancelariile occidentale, existând temeri că în micul stat din Munţii Balcani ar putea reizbucni un conflict interetnic similar celui din 2001. Atunci a fost nevoie de intervenţia armatei pentru a pune capăt unei rebeliuni organizate cu sprijinul UCK, o organizaţie teroristă albaneză din Kosovo. Conflictul militar s-a încheiat prin semnarea la Ohrid a unui acord între reprezentanţii minorităţii albaneze şi Guvernul macedonean. Deşi populaţia ţării este majoritar slavă de religie ortodoxă, minoritatea albaneză de religie islamică este tot mai agresivă în revendicări. Situaţia internă din Macedonia este agravată de problemele politice de la Skopje. Opoziţia socialistă acuză puterea de dreapta de corupţie şi derularea unui program de interceptare a convorbirilor telefonice a peste 20.000 de persoane. Zoran Zaev, liderul social-democraţilor, susţine că Guvernul a spionat opoziţia, mediul de afaceri şi mass-media. Nikola Gruevski, premier al Guvernului macedonean încă din 2006 şi preşedinte al partidului VMRO-DPMNE, a respins acuzaţiile, punând afirmaţiile pe seama dorinţei socialiştilor de a forţa alegeri anticipate.

Poziţia NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a cerut autorităţilor de la Skopje să pregătească o anchetă transparentă asupra incidentelor care au avut loc în nordul ţării, relatează Agerpres. „Este important ca toți liderii politici și ai comunităților să conlucreze pentru a restabili calmul. (...) Le cer tuturor să manifeste reținere și să evite orice viitoare escaladare, în interesul țării și al întregii regiuni”, a precizat fostul premier al Norvegiei. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-11

TAGURI: kosovo, kumanovo, politisti, albanezi, macedoneni, skopje, macedonia, jens, stoltenberg, teroristi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...