2018-12-11 06:45


Teroriștii, căutați internațional. Franța "vânează" musulmanii radicalizaţi

 |  19:20
Teroriștii, căutați internațional. Franța "vânează" musulmanii radicalizaţi
Răzvan Mateo Mateescu

Ancheta privind atacurile teroriste din Paris continuă în forță. În același timp, aviația militară franceză a atacat duminică ținte din orașul Raqqa, un fief al Statului Islamic (SI), dar gruparea a susținut că obiectivele fuseseră părăsite și nu au existat victime. În plus, SI a postat un video în care amenință că după Paris urmează Washington și că toate țările care participă la loviturile aeriene în Siria vor păți la fel.

În noaptea de duminică spre luni, autoritățile franceze au efectuat nu mai puțin de 168 de percheziții și 23 de arestări, după cum a anunțat ministrul de Interne Bernarnd Cazeneuve. Acesta a susținut că e doar începutul și a precizat că perchezițiile au avut loc în „19 departamente și în toate marile aglomerații urbane”. Având în vedere că este în vigoare starea de urgență, acțiunile au putut avea loc noaptea, în timp ce în condiții normale, autoritățile ar fi trebuit să aștepte ora șase dimineața pentru a intra. Rezultatul acțiunilor: 23 de persoane au fost arestate și au fost găsite 31 de arme. Cazeneuve a mai spus că în 48 de ore, 104 persoane au primit interdicția de a părăsi domiciliul. Autoritățile au precizat că perchezițiile au țintit mediile radicalizate și nu au legătură cu atacurile de vineri și căutarea celui bănuit a fi cel de-al optulea terorist care a fugit, Salah Abdeslam.

Cine sunt teroriștii identificați

În operațiunea teroristă în care au fost ucise 132 de persoane și peste 350 rănite, au murit și șapte atacatori, iar cel puțin unul a fugit și este dat în găutare generală. Dintre cei morți, cinci au fost identificați pe baza amprentelor.

Omar Ismail Mostefai (29 ani) este cetățean francez, născut la Courcouronnes, o suburbie a Parisului. A fost unul dintre atacatorii de la Sala Bataclan. Între 2004-2010 a primit condamnări cu suspendare pentru diverse fapte de drept comun fără să facă nicio zi de închisoare. Apoi din 2010 Poliția l-a luat în observație pentru că a devenit unul dintre musulmanii radicali dar nu a fost implicat în rețele teroriste. Potrivit France Info, el a fost în Siria în 2013. Turcia susține că ar fi avertizat autoritățile franceze în privința lui în două rânduri, dar nu a primit răspuns.

Ibrahim Abdeslam (31 ani) este tot cetățean francez, dar trăia în cartierul Molenbeek din Bruxelles. El s-a aruncat în aer la restaurantul Comptoir de pe bulevardul Voltaire din Paris. Este un prieten al belgianului Abdelhamid Abaaoud, acuzat a fi creierul acțiunilor dejucate de Poliție în ianuarie, la Verviers, în Estul Belgiei și care acum se află în Siria. Abaaoud este bănuit a fi și în spatele atacurilor din Paris. După identificarea lui Abdeslam, în Belgia a fost arestat un frate al acestuia, Mohamed, iar al treilea, Sahal, a fost dat în urmărire generală. Mohamed a fost eliberat a doua zi deoarece vineri se afla la Liege, unde  lucra la renovarea unui bar, împreună cu asociatul său. A declarat că nu a luat legătura cu frații săi de mai multe zile. Al treilea frate, Salah (26 ani), este în prezent căutat cu mandat de arestare internațional și se crede că este cel de-al optulea terorist care a fugit după atacuri.

Bilal Hadfi (20 ani) este cetățean francez, stabilit tot în Belgia. Este unul dintre cei care s-a aruncat în aer vineri noaptea lângă Stade de France. Și despre acesta au apărut informații conform cărora ar fi fost la un moment dar în Siria, pentru a adera la Statul Islamic.

Samy Amimour (28 ani), cetățean francez născut la Paris. A fost unul dintre cei ce au atacat la Bataclan. Din 2013 exista un mandat internațional de arestare pe numele său și era cunoscut pentru legăturile cu terorismul. În Franța a devenit un musulman radical și acum câteva săptămâni ar fi fost în Siria, unde se și căsătorise, după cum a declarat familia sa pentru France Presse.

Ahmad al-Mohammad (25 ani) este sirianul despre care se spune că a intrat în Europa în octombrie. Este dintre atacatorii de la Bataclan și s-a detonat în momentul în care forțele anti-tero au intervenit. Asupra cadavrului a fost găsit un pașaport sirian. La verificarea amprentelor digitale, s-a dovedit că se potrivesc cu ale unui bărbat înregistrat în Grecia și apărea apoi înregistrat în Serbia și Croația. Chiar dacă autenticitatea pașaportului încă nu a fost confirmată, faptul că a intrat la începutul lui octombrie prin Grecia este dovedit de amprente.

Doar două persoane din cele șapte arestate în Belgia sunt încă reținute. Este vorba despre proprietarul și despre cel ce conducea o mașină care sâmbătă dimineața a fost controlată pe autostrada A2 spre Belgia, apoi a fost interceptată la Molenbeek.

Control la Granițe în toată Europa

Mai mulți miniștri de externe din țările membre ale Uniunii Europene, care au participat luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, au cerut intensificarea schimbului de informații între țările lor pentru a face față amenințării teroriste, transmite agenția EFE. Ministrul francez al Afacerilor Europene, Harlem Desir a solicitat în numele țării sale luarea unor decizii importante pentru cooperarea polițienească și judiciară: deblocarea proiectului privind Registrul european cu numele pasagerilor (PNR), combaterea traficului cu arme și a finanțării terorismului. Un aspect foarte important este cererea Franței de a fi luată în discuție „posibilitatea consolidării controalelor la frontiere, atât în interiorul spațiului Schengen, cât și la frontierele externe”. Desir a vorbit și despre intensificarea cooperării statelor europene cu cele care fac parte din coaliția internațională care luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria și Irak, făcând referire atât la intensificarea operațiunilor militare, cât și la sprijinirea unei tranziții politice în Siria.

Ministrul belgian de externe, Didier Reynders, a susținut aceste idei spunând că „schimbul de informații este unicul mod de a identifice persoanele radicalizate”. Reynders a precizat că la ora actuală în jur de 30.000 de combatanți proveniți din aproximativ o sută de țări luptă alături de jihadiști, în Siria și Irak.

Reprezentanții Germaniei și Austriei au fost mai rezervați și au insistat să nu se ia „decizii eronate” (Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe german) și „să nu se confunde atacurile de la Paris cu refugiații care fug de război și terorism” (Johannes Hahn, comisar european pentru politica de vecinătate din partea Austriei)

Pe de altă parte, ministrul german al Justiție, Heiko Maas, a susținut că pașaportul sirian găsit lângă cadavrul unuia dintre atacatori ar putea fi o pistă falsă lansată chiar de Statul Islamic „pentru a politiza și a radicaliza problema refugiaților”. 

Hollande. Distrugerea SI

Franţa este „în război” împotriva terorismului, a afirmat preşedintele Francois Hollande în faţa Parlamentului francez. „Acești teroriști masacrează zilnic oameni, de aceea distrugerea SI este obligația întregii comunități internaționale”, a spus Hollande, anunțând că a cerut o reuniune ONU pentru o decizie în acest sens. El a anunțat că a trimis bombardierele să atace „dur” pozițiile SI, iar portavionul Charles de Gaulle ajunge în zonă pentru a tripla efectivele de atac. „Trebuie să distrugem această organizaţie pentru a salva populaţia, dar şi pentru a ne apăra şi a evita venirea lor pe teritoriile noastre. Siria a devenit cea mai mare fabrică de terorişti din lume. Este necesară o coaliţie internaţională unică. În acest sens, mă voi întâlni cu preşedinţii din SUA şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin, pentru a discuta despre unificarea forţelor", a adăugat Hollande. Președintele francez a spus că e nevoie de modificarea Constituției, pentru retragerea cetățeniei persoanelor cu dublă cetățenie implicate în acțiuni teroriste și interzicerea intrării în Franța a unor astfel de oameni.

Putin. Finanțarea terorii

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat luni, la summitul G20 din Antalya (Turcia), că Statul Islamic primește finanțare din 40 de țări, inclusiv din state membre ale Grupului celor mai puternice economii ale lumii: „Am dat exemple, bazate pe datele noastre, privind finanțarea de către persoane fizice a diferitelor grupări ale Statului Islamic”. Putin consideră ca absolut necesară formarea unei coaliții internaționale antiteroriste și a amintit că a vorbit despre acest lucru și la reuniunea ONU dedicată împlinirii a 70 de ani de la înființarea organizației, iar evenimentele din Franța îi dau dreptate. Președintele rus a insistat ca occidentul, inclusiv Franța, să nu mai ceară plecarea lui Bashar al-Assad, o problemă secundară, ci să se concentreze pe lupta împotriva terorismului și de la această bază să se treacă la reforme politice în Siria. Putin și Obama au avut o discuție separată de 35 de minute în Turcia, în care au căzut de acord asupra unei tranziții politice în Siria prin negocieri între al-Assad și opoziție, în colaborare cu ONU, pentru stoparea conflictului armat. Președintele american a subliniat cu această ocazie importanța intervenției ruse împotriva Statului Islamic și a salutat eforturile tuturor statelor implicate împotriva acetei grupări.

Cameron

Poliţia britanică a dejucat aproximativ şapte planuri de atentate teroriste în ultimele şase luni, a anunţat premierul David Cameron luni, care a promis fonduri suplimentare în vederea extinderii activităţilor în domeniile securităţii şi informaţiilor, relatează DPA în pagina electronică.

"Serviciilor noastre de securitate şi informaţii au oprit aproximativ şapte atacuri în ultimele şase luni, planuri de atacuri la o scară mai mică (decât cele de la Paris)", a declarat Cameron pentru postul de radio BBC.

"Acesta este unul dintre motivele pentru care consolidăm serviciile de securitate şi informaţii, odată cu acest anunţ, astăzi (luni), deoarece aceasta este - aşa cum am numit-o anterior - lupta generaţiei noastre", a spus el.

Cameron a îndemnat publicul britanic "să-şi continue viaţa" şi să dea dovadă de "hotărâre" în urma atacurilor de vineri de la Paris, soldate cu cel puţin 132 de morţi.

Premierul britanic a promis în staţiunea turcă Belek, în cadrul Summitului G20, fonduri în vederea recrutării - în următorii cinci ani - a 1.900 de persoane care să lucreze pentru serviciile de informaţii şi o creştere a fondurilor alocate securităţii aviaţiei.

Marea Britanie a anunţat un moment de reculegere, luni, în semn de solidaritate cu Franţa, în urma atacurilor.

Poliţia cooperează "foarte strâns cu forţele de ordine din Franţa şi Belgia în vederea identificării tuturor celor implicaţi" în atacurile de la Paris, anunţa duminică Theresa May, ministrul britanic de Interne.

Guvernul britanic îşi analizează planurile de răspuns de urgenţă în faţa unor asemenea atacuri teroriste coordonate, "pentru a vedea dacă este necesar să învăţăm ceva din ceea ce s-a întâmplat la Paris, cu scopul de a ne dezvolta capabilitatea suplimentar", declara ministrul britanic.

Închiderea moscheilor radicale

Guvernul francez ar putea decide desfiinţarea moscheilor radicale, dar și expulzarea celor care promovează ura în Franţa, care au fost implicaţi sau sunt suspectaţi de implicare în acţiuni cu caracter terorist, a anunţat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, la France 2. El a amintit că încă înainte de atacuri s-a decis dezvoltarea serviciilor de informaţii: 1.500 de locuri de muncă, 233 milioane de euro investiţi, legi noi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-16

TAGURI: teroristi, franta, muslmani, raqqa, statul islamic, is
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BALACEALA EUROPENA
16 Noi 2015

Acum va-ti trezit ? Ce ati facut atitia ani si toata vara ? Libertate , fraternitate , egalitate , nu se potriveste la Musulmani . Parca vrea-ti sa ii arestati pe cei care au avut curajul sa spuna . Sa raspunda cei care ia chemat . Da-ti bani si drepturi la familile tinere sa creasca natalitatea .
Random imageUltimele stiri


loading...