2018-11-20 19:48


Teroristul de la 11 septembrie a proiectat un aspirator în România

 |  17:38
Teroristul de la 11 septembrie a proiectat un aspirator în România

Khalid Sheikh Mohammed (KSM), unul dintre teroriştii acuzaţi de comiterea atentatelor de la 11 septembrie, a proiectat un aspirator cât timp a fost deţinut într-o închisoare secretă din România. Un fost oficial CIA a explicat, sub acoperirea anonimatului, că agenţia nu dorea ca teroristul să înnebunească.

După încetarea interogatoriilor agenţia a fost nevoită să repare prejudiciul mental cauzat deţinuţilor, deşi metodele programului CIA erau "concepute pentru «dislocarea » psihologică" a acestora. Astfel, CIA i-a permis lui Mohammed, licenţiat în inginerie mecanică, să deseneze schiţa unui aspirator, pentru a-l menţine sănătos, scrie Mediafax.

În schimb, Ramzi Binalshibh şi Abd al-Nashiri, care ar fi fost închişi în Polonia şi România cu Mohammed, au avut probleme psihice. Al-Nashiri suferă de depresie şi tulburare de stres posttraumatic, iar Binalshibh este tratat de schizofrenie cu o gamă largă de medicamente antipsihotice. 

Mohammed a fost mutat la Bucureşti, în centrul de detenţie cu numele de cod "Britelite", după ce închisoarea din Polonia a fost închisă, în septembrie 2003. Ulterior, CIA a încercat să găsească modalităţi de a-l destinde pe Mohammed, întrucât valoarea sa ca furnizor de informaţii se diminuase. În România, deţinuţilor li se ofereau cărţi pe care să le citească. Potrivit foştilor oficiali, lui Mohammed îi plăcea seria Harry Potter.

Ofiţerii CIA verificau minuţios fiecare pagină a cărţilor citite pentru a se asigura că deţinuţii nu comunică între ei in acest fel. Astfel, ei l-au prins pe Mohammed încercând să ascundă un mesaj într-o carte în care îi avertiza pe colegii săi de detenţie să nu vorbească despre curierul lui Osama ben Laden.

Khalid Sheikh Mohammed a studiat la North Carolina AT&T State University, obţinându-şi licenţa în inginerie mecanică în 1986. Nu este clar dacă acesta era interesat în realizarea unui aspirator mai bun sau avea motive ascunse. Este posibil ca el să fi intenţionat să folosească planurile pentru a ascunde informaţii secrete sau pentru a-şi înşela temnicerii. Avocatul militar al lui Mohammed, Jason Wright, a declarat că i s-a interzis să discute despre interesul clientului său pentru aspiratoare. Acesta a adăugat însă că a vorbit deseori despre "inovaţii tehnologice moderne" şi "miracolele ştiinţifice" ale Coranului cu Mohammed, pe care l-a numit "excepţional de inteligent".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11

TAGURI: terorist, România, aspirator, 11 septembrie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...