2017-01-24 19:29


Ţinta în Libia este clară, intenţia nu. Şansele lui Gaddafi la mâna unei coaliţii imprecise

 |  17:58
Ţinta în Libia este clară, intenţia nu. Şansele lui Gaddafi la mâna unei coaliţii imprecise
"Noinu mergem după Gaddafi!", a spus vice-amiralul William E. Gortney, chiar dacădin direcţiapalatului prezidenţial din Tripoli a fost văzut fum şi s-au auzit tiruri aleapărării antiaeriene,sugerând că unităţile militare sau un post de comandă de acolo ar fifost o ţintă. În aceste condiţii, toatedeliberările asupra acţiunii militare de intervenţie în Libia nu au reuşit sărăspundă la o întrebare fundamentală: Este pur şi simplu pentru a protejapopulaţia libiană de forţele guvernamentale sau este destinată să îndeplineascăobiectivul preşedintelui Obama care a declarat acum două săptămâni că liderullibian "trebuie să plece"? scrie New York Times.

Întârzierea în demararea ataculuicomplică drumul spre sfârşitul său. A durat 22de zile de la momentul în care forţele colonelului Gaddafi au deschis foculasupra protestatarilor în Libia pentru ca Organizaţia Naţiunilor Unite săsusţintă un asalt militar. Experţii din regiune, chiar şi câţiva funcţionari din adminsitraţiaObama, recunosc că era mai uşor de obţinut demisia colonelului dacă asaltulinternaţional ar fi început când rebelii cuceriseră mai multe oraşe, decâtatunci când forţele anti-Gaddafi au fost comprimate în Benghazi şi înîmprejurimile sale ca urmare a atacurilor repetate ale soldaţilor regimului. Administraţia a argumentat că mâinile sale au fostlegate de Liga Arabă şi Consiliul de Securitate şi că atacul nu este preatârziu, pentru că sprijinul atacurilor aeriene ale coaliţiei va da impuls forţelorrebele. Cu toate acestea, pentru Obama, care a spus în mod explicit că Gaddafia pierdut orice drept de a guverna, o enigmă este cum mandatul Naţiunilor Unitenu vizează îndepărtarea liderului libian. Obama spune acum că obiectivul estelimitat: să utilizeze forţa pentru a proteja populaţia şi a permite ajutorulumanitar.

Retorica preşedintelui American a fost susţinută şi de reprezentanţiiadministraţiei de la Washington. Duminică, amiralul MikeMullen a declarat că schimbarea de regim nu este vizată de asaltul militar. Întrebat dacă misiunea militară îşi va atingeobiectivele şi colonelul Gaddafi va rămâne încă la putere, amiralul Mullen arăspuns: "Acesta este cu siguranţă un potenţial rezultat". La rândul său, viceamiralul BillGortney, director în cadrul Statului Major interarme, a subliniat după ataculasupra unei clădiri administrative a lui Gaddafi, că "dacă se întâmplă săfie într-un loc, dacă inspectează un centru de rachete sol-aer, nu vomaveanici cea mai mică idee dacă el se află acolo sau nu şi atunci, da (vadeveni o ţintă), dar nu, deocamdată nu avem în obiectiv reşedinţa lui". Deasemenea, Gortney nu s-a putut pronunţa în legătură cu durata implicării SUA înatacurile aeriene.

Republicani s-au grăbit să sublinieze faptulcă obiectivul operaţiunii era încă neclar. "Preşedintele estecomandantul suprem, dar administraţia are responsabilitatea de a defini pentrupoporul american, Congres şi trupele noastre care este misiunea în Libia şi dea explica mai bine ce rol au SUA în realizarea aceastei misiuni şi modul clar în care va fi realizată", adeclarat liderul Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner.

Britanicii au sugeratcă Gaddafi ar fi o ţintă

Ministrul britanic de Externe,William Hague, a sugerat că Muammar Gaddafi ar putea fi vizat de raidurileaeriene internaţionale din Libia, refuzând totuşi să "speculeze" înlegătură cu obiectivele alese de coaliţie.Nu vreau să speculezasupra ţintelor (...) care depind de circumstanţele de moment”, a explicatministrul intervievat de BBC asupra posiblităţii ca această coaliţieinternaţională să lanseze un atac direct împotriva liderului libian. ”Totuldepinde de felul în care oamenii se comportă”, a adăugat el, subliniind înacelaşi timp că ţintele sunt “întotdeauna în acord cu rezoluţia NaţiunilorUnite”, cu “accent pe protecţia civililor”. Ministrul britanic al apărării,Liam Fox, evocase de duminică posibilitatea ca Muammar Gaddafi să fie vizat deraidurile aeriene. “Aceasta ar putea fi o posibilitate, însă trebuie ţinut contde victimele civile care ar putea rezulta”, a declarat el.

Secretarul american al apărării este împotriva unui atac direct asupraliderului libianRobert Gatesa avertizat în legătură extinderea operaţiunilor coaliţiei internaţionale,pentru a include un atac direct asupra liderului libian Muammar Gaddafi. El asubliniat că orice demers care depăşeşte rezoluţia Consiliului de Securitate alONU riscă să perturbe o "coaliţie foarte diversificată" care aconvenit asupra atacurilor din Libia. “Singurul lucru asupra căruia există unacord îl reprezintă termenii stabiliţi în rezoluţia Consiliului de Securitateşi, dacă începem să adăugăm obiective adiţionale, atunci cred că provocăm oproblemă. Cred şi că nu este înţelept să stabilim ca obiective precise lucruripe care este posibil să le obţinem sau nu", a afirmat el.

Gates arespins şi zvonurile că ar fi existat diviziuni la vârful administraţiei Obamaprivind o acţiune militară şi a dat asigurări că a existat un acord înunanimitate în acest sens. "Indiferent de poziţiile pe care oamenii le-auadoptat în cursul acestei dezbateri şi în cursul acestei discuţii, a existat osusţinere în unanimitate pentru abordarea pe care a decis-o preşedintele",a spus duminică Gates, la bordul avionului care îl ducea în Rusia. Gates a părutunul dintre cei care s-au opus impunerii unei zone de excludere aeriană înLibia, avertizând că este vorba despre o operaţiune militară complicată şiriscantă. Apoi, el a argumentat că, de fapt, a vrut să clarifice de fapt ceimplică impunerea zonei de excludere aeriană, care este un demers complex şi căeste normală o dezbatere intensă în rândul consilierilor când vine vorba defolosirea forţei militare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-16

Mai multe imagini:
Ţinta în Libia este clară, intenţia nu. Şansele lui Gaddafi la mâna unei coaliţii imprecise
zoom
Ţinta în Libia este clară, intenţia nu. Şansele lui Gaddafi la mâna unei coaliţii imprecise
zoom
Ţinta în Libia este clară, intenţia nu. Şansele lui Gaddafi la mâna unei coaliţii imprecise
zoom

Ţinta în Libia este clară, intenţia nu. Şansele lui Gaddafi la mâna unei coaliţii imprecise
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image