2017-01-17 15:09

EXTERNE


Traian Băsescu, ferm în decizii: Slovacia merge la Varşovia, România rămâne cu Serbia

 |  19:17
Traian Băsescu, ferm în decizii: Slovacia merge la Varşovia, România rămâne cu Serbia

România a hotărâtsă nu participe la Summitul de la Varşovia unde va fi invitat şi preşedinteleStatelor Unite ale Americii, Barak Obama. Decizia a fost luată în semn desolidaritate cu ţara vecină, Serbia, deoarece Polonia, convinsă deSUA,a invitat-oşi pe lidera Kosovo, AtifeteJahjaga. Belgradul şi Bucureştiul au cont informaţia, în timp ce cabinetul preşedintelui slovac a anunţat ca IvanGasparovici, preşedintele Slovaciei, va merge la Varşovia doar în anumitecondiţii. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a confirmatieri că preşedintele Traian Băsescu nu va participa la Reuniunea de laVarşovia. “Înperioada 27-28 mai, la Varşovia, va avea loc cea de-a 17-a Reuniune a şefilorde stat din Europa Centrală şi de Est. Având în vedere că gazdele reuniunii dinacest an au decis invitarea unei entităţi care nu este recunoscută ca stat decătre ţara noastră, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu vaparticipa la acest eveniment”, spune Valeriu Turcan.

Slovacia mergealături de Kosovo

Şeful statului slovac,Ivan Gasparovici, s-a răzgândit şi a decis să se deplaseze la Varşovia.Polonia, în calitate de gazdă, a acceptat propunerea Slovaciei de a modificaprotocolul privind participarea reprezentanţilor din Kosovo. Slovacia a solicitatPoloniei să nu apară emblema de stat, steagul sau sintagma “Republica Kosovo”şi să nu se adopte nici o declaraţie comună pe care să apară semnătura preşedinteluide la Priştina.

La summitul găzduitde Polonia, care se va desfăşura pe 27 şi 28 mai, vor participa numeroşi şefide state şi de guverne. De asemenea, preşedintele Barak Obama va fi prezent laVarşovia în cadrul unui turneu european început de acesta de luni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image