2017-01-19 11:13

EXTERNE


Tranzacţiile militare, cheia succesului pentru realegerea lui Obama?

 |  16:59
Tranzacţiile militare, cheia succesului pentru realegerea lui Obama?

Economiile statelor prospere din Orientul Mijlociu ar putea juca un rol decisiv în procesul de alegere a preşedintelui Statelor Unite în urma alegerilor care vor avea loc în toamna acestui an, se arată într-o analiză a agenţiei Reuters.

Guvernul SUA a intensificat schimburile comericale cu state din lumea arabă, prin vânzarea de echipamente militare de ultimă oră, într-un moment în care Pentagonul se confruntă cu o politică de austeritate care prevede reduceri de circa 450 miliarde $ în 2021. Mai mult, dacă Congresul SUA nu reuşeşte să se pună de acord pentru adoptarea unui plan de reducere a deficitului bugetar, un nou val de reduceri ale cheltuielilor Pentagonului, între 500 şi 600 de miliarde $, ar putea să fie introdus. Pentru Obama, un preşedinte sub al cărui mandat s-a încheiat războiul din Irak, implicarea Statelor Unite într-un război ar echivala cu o catastrofă electorală, având în vedere promisiunile făcute în urmă cu 4 ani. Republicanii, indiferent de candidatul pe care-l vor nominaliza, vor capitaliza astfel un procent însemnat de pe urma unei eventuale astfel de decizii. Statele Unite trebuie să-şi menţină o politică pacifistă, pentru cel puţin un an de zile, acest fapt neînsemnând însă că nu vor putea prospera de pe urma puterii militare globale pe care o deţin.

Astfel, subliniază Reuters, contractele de vânzare ale unor avioane F-16 şi F-15, precum şi a muniţiei şi altor dispozitive militare de înaltă tehnologie către state precum Irak, Arabia Saudită sau Oman, ar putea constitui un colac de salvare pentru economia americană în anul electoral 2012. Crearea de noi locuri de muncă în industria armamentului ar putea contribui substanţial la reducerea ratei şomajului, aflată în prezent la 8,6%, un aspect care va constitui un punct forte al campaniei electorale în vederea realegerii lui Obama pentru un nou mandat la Casa Albă. Administraţia Prezidenţială din SUA a anunţat recent încheierea unui contract cu Arabia Saudită în valoare de 29,4 miliarde $ pentru vânzarea şi îmbunătăţirea a peste 150 de modele Boeing F-15.

Cu toate acestea, strategia SUA din Orientul Mijlociu a fost evitată în estul Asiei, o înţelegere privind vânzarea de avioane de luptă către Taiwan fiind deocamdată blocată, în special din cauza opoziţiei Chinei. Casa Albă a preferat să ofere autorităţilor taiwaneze o îmbunătăţire a celor 145 de modele F-16A/B, în valoare de 5,3 miliarde $, în locul vânzării a 66 de aparate F-16C/D, care ar fi valorat circa 8 miliarde $. Aceasta în ciuda sfatului preşedintelui Consiliului de Afaceri Americano-Taiwanez, Rupert Hammond-Chambers, care a propus preşedinţiei americane tranzacţia, motivând că „fabricarea de aparate F-16 ar putea avea un impact pozitiv asupra întregii populaţii, în special a celei din statele California, Connecticut, Florida, Maryland, Ohio, Texas şi Utah”, state care ar putea contribui decisiv la stabilirea noului preşedinte american, potrivit analizei Reuters.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-08-28

TAGURI: alegeri SUA, campanie electorala SUA, realegere Obama, tranzactii militare SUA, vanzare armament Orient, industrie armament, putComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image