2018-12-16 03:58


Turcia pierde turiștii ruși. Moscova nu pornește război, ci umblă la pușculiță

 |  18:34
Turcia pierde turiștii ruși. Moscova nu pornește război, ci umblă la pușculiță

Vorbind despre contextul doborârii avionul rusesc de aviația turcă, premierul Rusiei, Dmitri Medvedov a susținut miercuri că Ankara apără gruparea teroristă Stat Islamic deoarece există oficiali turci care au „interese financiare directe” în comerțul exploatat în teritoriile controlate de teroriști. „Acţiunile Turciei reprezintă protecţia de facto a Statului Islamic. Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere informaţiile pe care le avem despre interesele financiare directe ale unor oficiali turci privind furnizarea produselor petroliere rafinate de uzine controlate de SI. (…) Acţiunile nesăbuite şi criminale ale autorităţilor turce (...) au cauzat o escaladare periculoasă a relaţiilor dintre Rusia şi NATO, care nu poate fi justificată de niciun interes, inclusiv de protejarea frontierelor de stat", a spus Medvedev, citat de Russia Today.

”Recomandări” și alte proiecte în anulare

Medvedev a avertizat că Rusia se gândește să renunțe la mai multe proiecte importante pe care le avea în comun cu Turcia și chiar să interzică firmele turcești pe piața rusă.

Ministerul de Externe de la Moscova le-a recomandat deja rușilor să nu mai călătorească în Turcia, una dintre destinațiile preferate, din cauza amenințărilor teroriste. Mulți turoperatori și-au anulat ofertele pentru Turcia unde sute de mii de ruși mergeau anual. Chiar Putin a întărit această recomandare către concetățenii săi miercuri: „Ce este de făcut după astfel de evenimente tragice, precum distrugerea avionului nostru și moartea pilotului? (…) După ceea ce s-a petrecut nu putem exclude alte incidente. Și dacă ele se produc, trebuie să reacționăm. Și cetățenii noștri care se află în Turcia pot fi în pericol”, a adăugat liderul de la Kremlin, citat de Tass.

Mai mult, Rusia ar putea anula două proiecte foarte importante, respectiv construcția unui gazoduct care ar fi transformat Turcia într-o ţară majoră de tranzit pentru gazele naturale ruseşti destinate Europei, precum şi construcţia primei centrale nucleare turce.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu va ataca Turcia, deși doborârea avionului rus pare a fi o „provocare planificată”. Lavrov a făcut această declarație după o convorbire cu omologul său turc, Mevlut Cavuslogu.

Și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut un discurs moderat ăe această temă: „’Nu avem deloc intenția să provocăm o escaladare (a situației) după acest incident. (…) Noi doar ne apărăm securitatea și drepturile fraților noștri’’. El a precizat că politica Turciei în Siria nu se va schimba: „Ne vom continua eforturile umanitare de ambele părți ale graniței siriene. Suntem hotărâți să luăm toate măsurile necesare pentru a preveni un nou val al imigrației”.

Un pilot a fost salvat

Doar unul dintre piloţii avionului rus de vânătoare doborât de aviaţia turcă a fost găsit „teafăr și nevătămat” de echipele de căutare şi adus la baza aeriană rusă Hmeymim, din Siria, a anunţat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de Sputnik. Acesta le-a mulțumit și în numele „comandantului suprem”, Vladimir Putin, celor care au participat la operațiunea de salvare cu o durată 12 ore și și-au riscat viețile. Putin a anunțat că pilotul ucis va fi decorat post-mortem cu Steaua Eroului. Unul dintre elicopterele cu salvatori a fost distrus de insurgenți și un militar a fost ucis în operațiune.

Câteva sute de protestatari moscoviți au „bombardat” Ambasada Turciei din Capitala Rusiei cu pietre, stricle, ouă și cutii cu vopsea. Mai multe ferestre ale sediului au fost sparte. Poliția nu a intervenit. Este al doilea protest din fața Ambasadei turce după cel de marți.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-25

TAGURI: turcia, turisti, moscova, razboi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...