2018-12-15 06:37


Turcia prelungește starea de urgență

 |  19:50
Turcia prelungește starea de urgență

Guvernul turc a decis să extindă starea de urgenţă impusă după tentativa de puci de la 15 iulie cu încă 90 de zile, a anunţat purtătorul de cuvânt al cabinetului de la Ankara, vicepremierul Noman Kurtulmus, citat de Reuters. Kurtulmus a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă după şedinţa de guvern, că decizia a fost luată "pentru nimici organizaţiile teroriste". El a mai spus că decizia va intra în vigoare la 19 octombrie, când expiră primele trei luni.

O altă veste „bună” din Turcia este aceea că Parlamentul nu va investiga plângerile privind actele de tortură sau de maltratare în arest a membrilor reţelei clericului Fetullah Gulen, acuzat de autorităţile de la Ankara că a orchestrat lovitura de stat eşuată din luna iulie. Este declarația dată luni, cotidianului Cumhuriyet, de şeful comisiei parlamentare pentru penitenciare, Mehmet Metiner, potrivit EFE, membru în formațiunea președintelui Erdogan, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Metiner a declarat că nu îi va vizita în arest pe deţinuţii membri ai FETO, reţeaua predicatorului auto-exilat Gulen, pe care guvernul de la Ankara o denumeşte Organizaţia Teroristă Fethullah Gulen (FETO, acronimul în turcă).

„Nimeni nu trebuie să facă propagandă în favoarea teroriştilor FETO. Ei sunt opresori, nu oprimaţi”, a completat parlamentarul citat.

În replică, opoziţia social-democrată a calificat aceste declaraţii drept „lipsite de etică şi morală”, întrucât rolul comisiei conduse de Metiner este să investigheze condiţiile din închisori „fără discriminare pe criterii de limbă, religie, etnie, opinii politice sau delicte comise”, potrivit lui Veli Agbaba, deputat al partidului social-democrat CHP.

Conform ultimelor date, după puci au fost reţinute circa 50.000 de persoane, în jur de 32.000 sunt în arest preventiv şi încă îşi aşteaptă procesul.

Mai multe organizaţii non-guvernamentale, precum Amnesty International, au denunţat cazuri de maltratare şi tortură în timpul epurării. Avocatul Elkan Albayrak, care îi apără în instanţă pe mai mulţi dintre judecătorii şi procurorii arestaţi sub acuzaţia că ar fi membri ai reţelei lui Gulen, susţine că există documente ce atestă actele de violenţă fizică, inclusiv fotografii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-03

TAGURI: guvern, stare de urgenta, noman kurtulmus
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...