2017-01-17 19:30

EXTERNE


Uciderea lui Bin Laden a declanşat războiul declaraţiilor între Pakistan şi SUA

 |  19:33
Uciderea lui Bin Laden a declanşat războiul declaraţiilor între Pakistan şi SUA
Războiul cuvintelor între Pakistan şi SUA, în urma uciderii lui Osama binLaden s-a intensificat, cu decalaraţii care subliniază neîncrederea reciprocă. Pakistanul se confruntă cu tot mai multe întrebăridespre ignoranţa sa privind prezenţa lui Osama bin Laden pe teritoriul său, întimp ce oficialii pakistanezi susţin încălcareasuveranităţii ţării, la o zi după ce premierul Yousaf Raza Gilani a spuscă eşecul serviciilor de informaţii în legătură cu locaţia liderului al-Qaidaaparţine lumii întregi, nu doar Pakistanului.

Cele mai recente observaţiiau venit patru zile după ce preşedintele Obama a anunţat că Bin Laden a fost ucisîntr-un raid american în complexul din Abbottabad, la doar 35 de mile decapitala pakistaneză - un eveniment care a determinat pe liderii occidentali,inclusiv înalţi oficiali din Franţa şi Marea Britanie, săspună că Pakistanul ar trebui să explice de ce a avut cunoştinţă de prezenţaliderului al-Qaida. Într-o conferinţă de presăla Islamabad, Salman Bashir, ministrul de externe pakistanez, s-a plâns deîncălcarea suveranităţii Pakistanului şi, fără a numi Statele Unite, a spus că"această chestiune de suveranitate şi de încălcare a suveranităţii ridicăunele întrebări juridice şi morale care se încadrează în domeniul OrganizaţieiNaţiunilor Unite". El a spus că armatapakistaneză nu a fost informată în prealabil că raidul american asupra caseiunde a locuit Bin Laden şi consideră operaţiunea "o acţiune neautorizată şi unilaterală”, avertizândcă acest lucru nu va mai fi tolerat în viitor.La Washington, şeful CIA, LeonPanetta, a declarat că Pakistanul nu a fost informat cu privire la asaltulasupra Abbottabad, un oraş garnizoană militară, pentru că oficialii americanise temeau că liderul al-Qaida ar fi putut fi avertizat. "S-a decis că orice efort pentru a lucra cupakistanezi ar putea pune în pericol misiunea. S-ar putea alertaobiectivele", a spus el pentru Time. Declaraţia a înfuriatautorităţile pakistaneze. Ministrul de externe alPakistanului, Salman Bashir, a descris atitudinea americană ca "îngrijorătoare",în condiţiile în care Pakistanul a jucat un rol- cheie în lupta împotrivamilitanţilor islamişti.

Rolul Pakistanului vaintra în curând sub tirul puternic din Congresul SUA, care ameninţă cu tăiereafondurilor pentru Islamabad. Dar lideriieuropeni se arată mai conciliaţi cu această problemă şi cred că Pakistanul nutrebuie să supurte repercusiuni financiare, în condiţiile în care este un jucătorimportant în regiune, în special în determinarea rezultatului războiului dinAfganistan. Francezii susţin că este în interesul tututuror naţiunilor menţinereabunelor relaţii cu Pakistanul, ţara ca parte a soluţiei împotriva terorismului.

În Pakistan, mass-medias-a concentrat pe ideea dacă guvernul sau militarii au avut cunoştinţă despredesfăşurarea raidului - un subiect delicat dat fiind răspândirea sentimentuluiantiamerican şi îngrijorările cu privire la încălcărea suveranităţii. Declaraţia ministerului de externe arată cărapoartele cu privire la elicopterele americane care au decolat de la bazaaeriană Ghazi din Pakistan au fost "absolut false şi incorecte"."Nici o bază sau facilitate de pe teritoriul Pakistanului nu a fostfolosită de către forţele americane", a susţinut oficialul. Au fostridicate întrebări şi cu privire la modul în care elicopterele SUA au reuşit să intre în spaţiul aerianpakistanez, să acţioneze nestingherite timp de 40 de minute, apoi să revinăfără probleme în Afganistan. Ministrul de externe a justificat că elicoptereleSUA au folosit tehnici şi tehnologii avansate de zbor, facilitate şi de terenulmuntos.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image