2018-12-10 15:38


Ucraina: Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa

 |  16:39
Ucraina: Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean Petro Poroșenko, citat de AFP.

Acesta din urmă l-a descris pe noul guvernator drept 'un mare prieten al Ucrainei', anunțând totodată că a semnat cu o zi în urmă decretul prin care i-a acordat cetățenia ucraineană.

Este a doua funcție importantă pe care fostul președinte georgian o primește în statul ucrainean, după ce în luna februarie a fost numit consilier al președintelui ucrainean Poroșenko, poziție din care a condus Consiliul consultativ internațional pentru reforme, organism însărcinat cu elaborarea de propuneri pentru implementarea reformelor economice în Ucraina.

Mihail Saakașvili a devenit președinte al Georgiei în anul 2003 în urma 'Revoluției Trandafirilor', care a condus la plecarea de la putere a lui Eduard Șevarnadze. În cei zece ani cât a condus această țară, el a fost criticat pentru stilul său autoritar, dar mai ales pentru războiul cu Rusia din anul 2008, încheiat în numai câteva zile cu o înfrângere dezastruoasă a armatei georgiene.

După ce partidul său, Mișcarea Națională Unită, a pierdut alegerile legislative din anul 2012 în fața coaliției 'Visul Georgian', zeci de foști oficiali din administrația sa au fost arestați și urmăriți penal pentru abuz de putere sau corupție. După ce și-a încheiat ultimul mandat prezidențial în noiembrie 2013 (și scrutinul prezidențial fiind câștigat tot de coaliția Visul Georgian), Saakașvili a părăsit Georgia.

În septembrie 2014, el a fost inculpat de justiția georgiană pentru abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea manifestațiilor din anul 2007, fiind emis și un mandat internațional de arestare pe numele său. Saakașvili consideră însă că acțiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtășită de Statele Unite și de Uniunea Europeană, care au avertizat autoritățile de la Tbilisi că justiția nu trebuie supusă ingerințelor politice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-30

TAGURI: ucraina, presedinte, mihail, saakasvili, guvernator, odesa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...