2017-01-25 01:28


UE şi SUA, pe urmele banilor. Occidentul este presat să îngheţe activele familiei Mubarak şi ale apropiaţilor săi

 |  18:47
UE şi SUA, pe urmele banilor. Occidentul este presat să îngheţe activele familiei Mubarak şi ale apropiaţilor săi
Se intensifică eforturile globale de confiscare a bunuriloraparţinând familiei fostului preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, dar şi aapropiaţilor săi. Conducereamilitară a Egiptului ar fi cerut Statelor Unite să îngheţe activele financiareale mai multor oficiali ai ţării, a declarat pentru CNN, o sursă din cadrulAdministraţiei Obama. Conform unor zvonuri, o cerere similară ar fi fost făcutăşi în privinţa averii fostului preşedinte Hosni Mubarak, însă Departamentulamerican de Stat a infirmat că ar fi primit o asemenea solicitare.

Tot ieri, a venit şi rândul ţărilor europene. Autorităţile de laCairo au solicitat deja mai multor ţări europene, printre care se numărăGermania, Marea Britanie şi Franţa, să îngheţe averile foştilor responsabili airegimului Mubarak, însă există informaţii contradictorii cu privire la cererileformulate privind bunurile şi fondurile familiei Mubarak. Solicitările egipteneurmează să fie discutate în cursul uneireuniuni a miniştrilor de finanţe din ţările UE. Cabinetul elveţian a îngheţat săptămânatrecută toate fondurile care aparţin familiei lui Mubarak şi "cercului său"în conformitate cu anunţul Departamentului federal elveţian al AfacerilorExterne. Cererile guvernului au apărut ca urmare a unor rapoarte ce arată căex-preşedintele egiptean s-ar fi folosit de poziţia sa de lider de peste 30 deani să adune o avere în numerar, lingouri de aur şi alte active în Egipt şi înstrăinătate. Protestatarii de la Cairo şi Alexandria au cerut restituireaactivelor bănuite că au fost rezultatul de tranzacţii necurate între familiaMubarak şi investitorii străini. Atât Mubarak, cât şi apropiaţii săi suntanchetaţi în prezent pentru corupţie. Procurorul general al Egiptului a deschis anchete împotriva a trei foştiminiştri şi a unui membru al Parlamentului din partea partidului deguvernământ.

Global Financial Integrity, un grup ce cercetare şi susţineredin Washington DC, a declarat că 57 de miliarde de dolari au ieşit din Egiptîntre 2000 şi 2008. Multe dintre activele familiei Mubarak sunt susceptibile dea fi în formă de bunuri imobiliare, proprietăţi sau iahturi, în Londra, Singaporesau Dubai, fără a exclude Statele Unite şi Elveţia.Aceste ţări sunt acuzate adeseori de complicitate culiderii corupţi, prin folosirea paradisurilor fiscale offshore, cum ar fiJersey sau Insulele Cayman. Principala problemă în depistarea activelor este căacestea ar putea fi deţinute de către un trust înregistrat în Cipru, cu circuitprin Elveţia, de exemplu. Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare,o agenţie globală privind spălarea banilor, încearcă să creeze un sistem deschimb de informaţii între paradisurile fiscale.

Pentru a impune o îngheţare a activelor, UE are nevoie desprijinul tuturor celor 27 de state membre şi, de obicei, coordonează acţiunilesale cu cele ale guvernului care a efectuat cererea. Săptămâna trecută, UE aîngheţat activele a 48 de funcţionari tunisieni, inclusiv cele ale fostuluipreşedinte Zine al-Abidine Ben Ali şi ale soţiei sale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image