2018-11-18 12:18


Un an de la atentatul de la Burgas. Autorul, încă necunoscut

 |  13:00
Un an de la atentatul de la Burgas. Autorul, încă necunoscut

La un an de la atentatul antiisraelian comis la 18 iulie 2012 în Bulgaria, soldat cu şase morţi, autorul acestuia, decedat în explozia bombei, rămâne încă necunoscut, însă autorităţile bulgare suspectează mişcarea şiită libaneză Hezbollah, relatează miercuri AFP.

“Marea Britanie a cerut ca acest subiect să fie dezbătut la viitoarea reuniune a miniştrilor afacerilor externe din UE”, la 22 iulie, la Bruxelles, pe baza unor noi informaţii transmise de Londra, potrivit unor surse apropiate dosarului. “Ne-am exprimat dorinţa ca decizia să nu fie luată numai pe baza atentatului de la Burgas”, a declarat şeful diplomaţiei bulgare, Kristian Vighenin, pentru televiziunea publică BNT. “Este vorba de o investigaţie foarte dificilă care va dura”, a adăugat acesta.

Bulgaria este prima ţară membră a UE în care a fost comis un atentat antiisraelian. Totuşi, în Cipru, un libanez membru al mişcării Hezbollah a fost condamnat la sfârşitul lunii martie la patru ani de închisoare pentru că a participat la pregătirea de atacuri împotriva unor interese israeliene, adaugă AFP.

Ministrul de interne, Ţvetlin Iovşev, a semnalat la 16 iulie “progrese realizate pe baza unor date primite de la parteneri străini, care confirmă teza” implicării Hezbollah. Într-o declaraţie pentru cotidianul “24 tchassa”, el a recunoscut totuşi că “identitatea autorului atentatului nu este stabilită, ceea ce îngreunează ancheta”.

Autorul atentatului, care se afla în Bulgaria cu un fals permis de conducere american pe numele Jacque Felipe Martin, fusese filmat de camerele video ale aeroportului. Explozia s-a produs după ce a aşezat un bagaj în unul dintre cele trei autocare care urmau să-i transporte pe turiştii israelieni de la aeroport la hotel. Cinci dintre ei au fost ucişi, precum şi un şofer bulgar de autocar, iar alte 30 de persoane au fost rănite.

Israelul a acuzat imediat Iranul ca fiind comanditarul atentatului, ceea ce Teheranul a dezminţit cu tărie, ca şi pe Hezbollah, considerând că această mişcare a executat atentatul.

În urma reconstituirii din aprilie, anchetatorii estimează că autorul nu era un kamikaze şi că explozia s-a declanşat din greşeală sau fusese declanşată de la distanţă.

Difuzarea de către Interpol a portretului-robot al acestui bărbat în vârstă de circa 25 de ani cu ochi de culoare deschisă, ca şi a amprentelor sale digitale şi a ADN-ului, nu a permis identificarea lui.

Doi complici prezumtivi, care s-au aflat în Bulgaria sub numele false Ralf William Rico şi Brian Jameson, au fost identificaţi. Canada şi Australia i-au furnizat Bulgariei informaţii care i-au permis să ajungă până la finanţarea lor de către Hezbollah, potrivit fostului ministru conservator de interne Ţvetan Ţvetanov. Ei erau studenţi la inginerie în Liban, aveau vârste între 26 şi 33 de ani şi dublă cetăţenie, libanezo-canadiană şi libanezo-australiană.

Ancheta autorităţilor bulgare nu a primit decât recent un proces-verbal al interogatoriilor la care au participat în Israel martorii israelieni, potrivit Procurorului din Burgas, Kalina Ceapkanova. Răniţii şi majoritatea celorlalţi martori israelieni fuseseră trimişi repede în ţară fără a fi interogaţi în Bulgaria.

Bulgaria şi Israelul au raporturi politice intense, Bulgaria fiind singurul fost aliat al Germaniei naziste care nu i-a predat pe cei 48.000 de evrei ai săi lagărelor morţii. Dimpotrivă, Bulgaria îşi admite responsabilitatea în predarea pentru exterminare a 11.343 de evrei din teritoriile ocupate din Grecia, Macedonia şi Serbia, administrate pe atunci de Sofia, adaugă France Presse.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-17

GALERIE MEDIA


Citeste si:
Poliţia bulgară a aflat numele unui complice al autorului atacului de la Burgas
Atentatorul de la Burgas a avut între 3 şi 5 complici, toţi străini
Poliţia bulgară caută un bărbat implicat în atentatul de la Burgas
Atacul terorist de la Burgas: autorul, atentator-kamikaze străin
Poliţia bulgară a difuzat o imagine cu presupusul atacator sinucigaş de la Burgas
UPDATE. Presa de la Sofia: Autorul atentatului de la Burgas a intrat în Bulgaria dinspre România
Jandarmeria Română a dispus măsuri pentru creşterea vigilenţei, după atentatul de la Burgas
Teroristul de la Burgas poate fi cetăţean belgian

TAGURI: burgas, atentat, autor, necunoscut
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...