2018-12-16 19:55


Un eșec soldat cu 129 de morți. Atacurile de la Paris: ancheta a ajuns în Belgia

 |  19:01
Un eșec soldat cu 129 de morți. Atacurile de la Paris: ancheta a ajuns în Belgia

Franța este în război! Anunțul făcut de președintele Francois Hollande, dar și de ministrul de Interne Manuel Valls, este concluzia evenimentelor tragice de vineri seară, în care trei echipe de teroriști au reușit să ucidă 129 de persoane și să rănească nu mai puțin de 352, din care 99 în stare gravă. Dar cifrele ororii puteau fi mult mai mari dacă planul ucigașilor reușea în totalitate.

Măsurile anunțate de autorități și mobilizarea forțelor de ordine sunt fără precedent în Franța. S-a reintrodus controlul strict la frontieră, peste 1500 de militari din Armata Franceză au fost aduși în Paris. Între timp au fost arestate 14 persoane suspectate a avea legături sau a fi implicate în actele teroriste. A fost identificat unul dintre teroriști: Omar Ismail Mostefai (29 de ani), unul dintre cei care au ucis și apoi s-au detonat la sala Bataclan. Șapte posibili complici ai acestuia, inclusiv tatăl și soția, au fost arestați.

Între rămășițele altui kamikaze s-a găsit un pașaport sirian pe baza căruia s-a stabilit că a intrat în Europa în octombrie. El apare atât în registrele din Grecia, cât și în Serbia, unde ar fi cerut chiar azil. Un alt pașaport găsit este egiptean. Alți doi dintre atentatori au fost identificați ca fiind cetățeni francezi care locuiesc în Belgia.

Automobilele cu care s-au deplasat teroriștii au fost găsite și sunt înmatriculate în Blegia. Unul dintre ele, Seat negru, a fost cel cu care echipa de asasini s-a deplasat ca la plimbare, și a tras în terasele pline de clienți. Acesta a fost găsit la Montreuil, lângă Paris, de unde se pare că atacatorii au luat altă mașină și au fugit. În Seat erau mai multe arme Kalașnikov și explozibili. O altă mașină, VW Polo a fost identificată în fața sălii Bataclan. Pe această pistă, ancheta a ajuns la Bruxelles, mai precis în suburbia săracă Moelbeck, cu o populație numeroasă musulmană, de care se leagă pentru a patra oară în ultimele șase luni, o anchetă a unui atentat, fie el reușit sau dejucat de autorități. Duminică au fost operate patru arestări acolo, rămâne de văzut cum se leagă de atacurile pariziene.

Oricum, Statul Islamic sărbătorește ceea ce a numit „un miracol” și a spus că vor urma și alte atacuri, în alte capitale.

Trei echipe au atacat concomitent

Potrivit rezultatelor de până acum ale anchetei, au fost trei echipe de teroriști. Una dintre ele, formată din trei kamikaze înarmați cu centuri explozive a avut ca țintă Stade de France, unde meciul amical Franța-Germania era urmărit de 80.000 de oameni, dar și de președintele francez. Cel puțin unul dintre atacatori avea bilet de intrare la meci și a încercat să treacă de echipele de securitate ale stadionului. Dar a fost controlat și corporal și agenții i-au găsit explozibilul. Amenințând cu explozia, teroristul a fugit și s-a detonat pe un tunel pe care se intră în stradion. Alți doi kamikaze s-au detonat în apropierea stadionului, unul în fața unui fast-food. Printr-o minune, exploziile au ucis o singură persoană, în afară de sinucigași.

Cea mai sângeroasă echipă a fost cea care a intrat la concertul rock de la sala Bataclan, unde erau 1500 de oameni în public. Atacatorii au intrat trăgând la întâmplare în tinerii spectatori. O sută de persoane au murit. Nu a fost o luare de ostatici, ci o execuție nemiloasă a unor oameni nevinovați. ”Nu spuneau nimic și trăgeau”, a declarat unul dintre supraviețuitori și nu dădeau semne că s-ar fi oprit. Este și motivul probabil pentru care forțele de ordine au decis să intervină fără întârziere. Când militarii au atacat în forță, trei dintre teroriști și-au detonat vestele de explozivi, doar al patrulea a fost ucis de gloanțele soldaților și nu a apucat să folosească declanșatorul.

O a treia echipă a fost cea căreia i-a revenit rolul cel mai simplu, dar la fel de criminal, acela dea trage în lumea aflată la terasele pariziene, vineri seara. Circulând cu un Seat negru, aceștia au oprit pe rând, în fața mai multor terase și au executat cu rafale zeci de oameni, după care au fugit și sunt căutați. Printre victimele lor, doi români, care se aflau la restaurantul La belle equipe. Este vorba despre Ciprian Calciu (32 de ani), din Tulcea, și iubita lui, Mariana Lăcrămioara Pop (29 de ani), din localitatea, Coaş, judeţul Maramureş.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-15

TAGURI: esec, morti, atacuri, paris, ancheta, belgia, manuel valls
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...