2018-12-19 05:31


Un inginer român, răpit în Nigeria. MAE: Familia a fost anunțată

 |  19:05
Un inginer român, răpit în Nigeria. MAE: Familia a fost anunțată

Un incident care implică și un concetățean de-al nostru, a avut loc în Nigeria: Inginerul Cristian Nedelcu a fost răpit de bărbați înarmați care au rămas neidentificați deocamdată, potrivit publicației nigeriene Daily Post.

Ministerul de Externe a anunțat că a fost activată Celula de Criză pentru a gestiona cazul.

Inginerul român a fost răpit luni seara, pe un şantier pentru construirea unei căi ferate, în apropierea satului Owa Oyibo, situat în provincia Agbor, în sudul Nigeriei, potrivit Mediafax.

Mai mulți indivizi înarmaţi au atacat un grup care escorta cetăţeni străini, și au reușit să îl răpească pe inginerul român, împreună cu alte câteva persoane cu care se afla acesta. Potrivit Daily Post, au avut loc și câteva schimburi de foc la fața locului, între atacatori și gardienii grupului.

Autorităţile nigeriene au confirmat incidentul armat şi răpirea, precizând că a fost lansată o operaţiune de căutare şi salvare a a ostaticului. Ambasada României în Nigeria a cerut autorităţilor nigeriene să depună toate eforturile pentru salvarea cetăţeanului român.

Inginerul român este angajat al companiei de construcţii Dextron Nigeria Ltd, a declarat, pentru agenţia Reuters, Celestina Kalu, un purtător de cuvânt al Poliţiei regionale.

În sudul Nigeriei există, din anii 1990, un conflict între grupuri locale care se opun exploatării resurselor petroliere de către companii occidentale şi serviciile de securitate. Începând din anul 2004, numeroşi angajaţi ai companiilor occidentale au fost răpiţi, fiind însă, în general, eliberaţi după plata unor sume de răscumpărare.

Celula de criză

Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi că, la cererea ministrului Lazăr Comănescu, a fost activată Celula de Criză pentru românul răpit în Nigeria, ambasada României la Abuja urmărind cu atenţie cazul.

„Ambasada României la Abuja urmăreşte cu atenţie cazul cetăţeanului român răpit în Nigeria la data de 10 octombrie 2016. Familia cetăţeanului român a fost notificată cu privire la acest incident”, informează MAE, printr-un comunicat de presă în care a păstrat discreția asupra numelui celui răpit.

În timp ce reprezentanţii misiunii diplomatice române sunt în contact permanent cu autorităţile federale nigeriene competente, cu angajatorul, precum şi cu familia cetăţeanului român, la minister a fost activată şi celula de criză.

„De asemenea, precizăm faptul că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, a fost activată Celula de Criză, fiind iniţiate procedurile specifice în astfel de cazuri. Având în vedere sensibilitatea situaţiei, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tratarea subiectului cu precauţie şi responsabilitate”, potrivit sursei citate.

Între milioanele de români care lucrează în străinătate se află și unii, nu foarte mulți, care lucrează în Africa, inclusiv în Nigeria. Ei ocupă diverse funcții și posturi, de multe ori în construcții de obiective, cum este și cazul inginerului răpit. Românii sunt implicați în construirea de hidrocentrale, drumuri, căi ferate, instalații și altele asemenea, dar sunt și dintre cei care lucrează în alte domenii de producție sau chiar servicii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-11

TAGURI: inginer, rapit, mae, nigeria
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...