2018-12-11 18:25


Un nou conflict interetnic în Balcani: Confruntări armate la frontiera dintre Macedonia şi Kosovo

 |  16:13
Daniel Măgureanu

Izbucnite sâmbătă, confruntările armate s-au intensificat în oraşul macedonean Kumanovo, situat în apropierea frontierei cu Kosovo. Autorităţile mecedonene au anunţat moartea a cinci poliţişti în luptele purtate cu zeci de presupuşi terorişti.

Alţi 30 de reprezentanţi ai legii au fost răniţi în confruntările din Kumanovo, oraş situat la 40 de kilometri nord de capitala Skopje. Schimburile de focuri continuau duminică dimineaţă, iar în zona oraşului se putea vedea un nor mare de fum negru. La Kumanovo trăiesc mulţi etnici albanezi, în principal musulmani, în timp ce populaţia Macedoniei este compusă în majoritate din creştini ortodocşi.

În ceea ce priveşte detaliile despre victimele din rândul grupului vizat de raidurile antiteroriste, autorităţile macedonene nu au dorit să ofere informaţii suplimentare. Ceea ce se ştie până în prezent este că zeci de vehicule ale poliţiei au pătruns sâmbătă în Kumanovo, în cadrul unei „operaţiuni împotriva unei grupări ilegale“ acuzată că pregăteşte atacuri împotriva instituţiilor guvernamentale macedonene. Potrivit site-ului cotidianului kosovar „Gazeta Express“, cinci civili, inclusiv o fetiţă de 8 ani - etnici albanezi - au fost ucişi în Kumanovo. Această situaţie generează deja temeri privind izbucnirea unui nou conflict interetnic.

Tensiunile au apărut la sfârşitul lunii aprilie, când aproximativ 40 de presupuşi membri ai unei grupări de gherilă din Kosovo au pătruns ilegal pe teritoriul Macedoniei, unde au atacat o secţie de poliţie din localitatea macedoneană Gosince. Patru agenţi de poliţie au fost sechestraţi, încătuşaţi şi bătuţi de cei 40 de kosovari de etnie albaneză. „Cei 40 de indivizi înarmaţi aveau simboluri ale Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA/UCK); vorbeau în albaneză, i-au dezarmat pe agenţii de poliţie şi au spus că vor ţara lor şi că nu acceptă Acordul de la Ohrid. Considerăm că este un atac terorist“, comunica Ministerul macedonean de Interne. Armata macedoneană a fost implicată într-un scurt conflict cu gherilele UCK în anul 2001, încheiat în cele din urmă cu Acordul de la Ohrid. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-10

Mai multe imagini:
Un nou conflict interetnic în Balcani: Confruntări armate la frontiera dintre Macedonia şi Kosovo
zoom

TAGURI: balcani, conflict, uck, kumanovo, skopje, albanezi, politsti, gherila, kosovo, ohrid
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...