2017-01-21 04:14

EXTERNE


Un posibil contracandidat pentru Obama. Trimisul SUA în China se încălzeşte pentru prezidenţialele din 2012

 |  19:31
Un posibil contracandidat pentru Obama. Trimisul SUA în China se încălzeşte pentru prezidenţialele din 2012

Ambasadorul SUA în China, Jon Huntsman, un republican cuambiţii prezidenţiale, a informat oficialii că intenţionează să părăseascăpostul în prima parte a acestui an, potrivit Casei Albe. Anunţul a intervenit înmomentul în care numele acestuia este vehiculat în legătură cu o posibilăcandidatură la învestiturile republicane pentru alegerile prezidenţiale din2012. Huntsman nu ar fi primulamerican trimis în China care ar ajunge la Casa Albă - preşedintele George H.W.Bush a servit în acest rol în cadrul preşedinţiei lui Gerald Ford.

Purtătorulde cuvânt al preşedinţiei americane, Robert Gibbs, a dezvăluit că Huntsman aspus mai multor persoane de la Casa Albă că intenţionează să părăsească postulla începutul acestui an. Un oficial american de rang înalt a declarat,ulterior, sub protecţia anonimatului, că Huntsman şi-a prezentat luniscrisoarea de demisie, începând cu 30 aprilie. Gibbs nu a făcut declaraţiidespre intenţiile ambasadorului.

Huntsman, fost guvernator al statului Utah, a fost numitambasador de către preşedintele Barack Obama în 2009. Planurile acestuia augenerat o atenţie considerabilă în cercurile politice. Huntsman a surprins strategii republicani când a acceptatpostul în China, considerat în SUA un element-cheie al misiunilor diplomaticeamericane. Un vorbitor fluent de mandarină, fost misionar mormon, el a câştigatînalte calificative din partea administraţiei democrate, dar numirea sa la conducereamult râvnitei Ambasade a SUA la Beijing a fost interpretată de analişti ca omişcare de a îndepărta un posibil concurent în cursa pentru Casa Albă din 2012.Huntsman, fiu al unui miliardar, a lăsat deschisă posibilitatea de a candida,din nou, pentru o funcţie obţinută prin alegeri, într-un interviu pentrusăptămânalul Newsweek. Observatorii au notat, de asemenea, că acest mormon, învârstă de 50 de ani, care are şapte copii, a cumpărat recent o casă laWashington.

Întrebatdespre eventualitatea de a-l vedea pe ambasadorul de la Beijing concurândîmpotriva sa, în 2012, Obama a răspuns, în timpul vizitei din această lună laCasa Albă a preşedintelui chinez, Hu Jintao, că Huntsman a făcut o "treabăformidabilă" la Beijing. "Sunt sigur că se va bucura de mult succes,orice ar întreprinde în viitor, şi că faptul că a lucrat atât de bine cu mineva constitui un atu în orice (alegeri) primare republicane", a glumitpreşedintele american.

Prin accentuarea calităţilor sale de guvernator şimanager, Huntsman ar putea face apel la un număr mare de alegători moderaţi sauindependenţi, care nu doresc un candidat de la extrema dreaptă a partidului.Totodată, acum, când China devine un rival puternic economic al SUA,cunoaşterea naţiunii asiatice i-ar putea servi pentru a câştiga alegătorii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-11-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image