2017-01-20 07:49

EXTERNE


Un secret de 60 de milioane de dolari. China ''pofteşte'' şi la elicopterul ''invizibil'' american prăbuşit în Pakistan

 |  18:15
Un secret de 60 de milioane de dolari. China ''pofteşte'' şi la elicopterul ''invizibil'' american prăbuşit în Pakistan
Armata chineză vrea să examineze cât mai curând posibilresturile elicopterului „invizibil” american care s-a prăbuşit în timpulraidului în care a fost ucis Osama bin Laden, au declarat oficiali pakistanezipentru ABC News. Casa Albă şi Departamentul Apărării au refuzat în repetaterânduri să comenteze ce tip de elicopter s-a prăbuşit, dar şi cauzele căderii. Vecinii lui Bin Laden dinAbbottabad au declarat că nu a auzit elicopterele în noaptea raidului.

„Este posibil să îi lăsăm să se uite”, a spus una dintresursele de la Islamabad. În replică, un oficial american, citat sub acoperireaanonimatului de postul de televiziune, a precizat că ar fi „şocat” dacăchinezii nu au văzut deja elicopterul secret.

Elicopterul, un model care nua mai fost văzutînainte, s-a prăbuşit la Abbottabad, iar trupele SEAL care au luat parte laraid au încercat să îl distrugă după abandonarea de pe teren, dar coada ascăpat exploziei. Ulterior, Statele Unite au cerut autorităţilor pakistaneze săreturneze resturile aparatului. În zilele de după raid, copiii din jurul vileiunde a fost ucis liderul al-Qaida au fost văzuţi jucându-se cu bucăţi dintr-unmaterial misterios, aparent textil, care ar fi provenit din epavaelicopterului. Imaginile care au circulat pe internet au determinat experţii înaviaţie să conchidă că este vorba despre un aparat nou, necunoscut. Esteposibil să fie vorba despre o versiune modificată a H-60 Blackhawk.Oficialii americani nu audivulgat detalii cu privire la elicopter, dar preşedintele Obama a spus că acostat „60 de milioane de dolari”, în timp ce preţul pentru un Blackhawksnormal nu depăşeşte mai mult de 20 de milioane de dolari în conformitate cudatele cele mai recente ale Departamentului Apărării.

Resturile elicopterului reprezintă un alt motiv de şicane într-un joctensionat cu miză mare între SUA şiPakistan, după ce SUA au efectuat raidul unilateral în Abbottabad, Pakistan. Potenţialultehnologic avansat de la elicopterul prăbuşit ar putea fi un „cadou multapreciat” pentru chinezi, în conformitate cu fostul consilier de la Casa Albă încombaterea terorismului, Richard Clarke. „Pentrucă Pakistanul are acces la tehnologia rachetelor din China şi alte sistemeavansate, Islamabadul este mereu în căutarea unor modalităţi de a da Chineiceva în schimb”, a spus Clarke. Guvernele chinez şi pakistanez sunt cunoscute căau o relaţie apropiată.

Dacă zvonurile sunt adevărate, nu ar fi prima dată cândchinezii obţin tehnologie americană folosită la aeronavele „invizibile”. În1999, un bombardier F-117 Nighthawk a fost doborât de rebeli sârbi, iar o mareparte din epavă a ajuns în China. De altfel, se crede că avionul „invizibil” J-20prezentat recent de China este bazat în mare parte pe tehnologia folosită laNighthawk. Indiferent deoriginile sale, J-20 ar putea servi ca provocare majoră pentru superioritateaaeriană americană din ultimele decenii. Într-o analiză publicată săptămânatrecută, un think tank conservator a spus că J-20 este capabil să rivalizeze cucel mai bun avion american, F-22, în totul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image