2018-12-15 09:56


Unirea României cu Moldova, în atenția președintelui Germaniei

 |  19:30
Unirea României cu Moldova, în atenția președintelui Germaniei

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, s-a interesat de relaţia Republicii Moldova cu România şi de procentul cetăţenilor moldoveni care se pronunţă pentru reunificarea celor două state. Liderul german a salutat faptul că relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti au trecut pe o treaptă pragmatică odată cu alegerea lui Klaus Johannis în fruntea statului român.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău, publicat pe site-ul oficial al instituţiei, preşedintele Joachim Gauck şi-a manifestat acest interes cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare de către noul ambasador al Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian.

Cu acelaşi prilej, preşedintele Joachim Gauck şi ambasadorul Oleg Serebrian au avut un schimb de opinii pe dosarul transnistrean. Preşedintele german a sugerat Chişinăului să demonstreze discernământ şi să depăşească criza politică, în ideea de a deveni cât mai atractiv pentru populaţia din stânga Nistrului. Prezent la discuţii, secretarul de stat Stephan Steinlein, care conduce în cadrul Ministerului german de Externe Departamentul pentru ordinea internaţională, ONU şi controlul înarmărilor, a dat asigurări că odată cu preluarea preşedinţiei OSCE, începând cu 1 ianuarie 2016, Germania va depune eforturi şi va antrena resurse suplimentare la capitolul legat de conflictele îngheţate.

În acelaşi timp, Joachim Gauck şi-a exprimat regretul că nu a avut ocazia să onoreze până acum invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti de a efectua o vizită la Chişinău, dar, în speranţa că Republica Moldova va reuşi să depăşească actualele tensiuni politice cu care se confruntă, preşedintele german a promis că va reexamina ulterior această invitaţie. În context, şeful statului german s-a interesat de probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate, vehiculată tot mai des în ultima perioadă, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu eventualele repercusiuni pe care le-ar putea avea un astfel de scrutin pentru politica externă a Republicii Moldova, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-12

TAGURI: presedintele germaniei, unire romania moldova
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BALACEALA EUROPENA
12 Ian 2016

MAGARILOR , ASASINILOR , RUBERTROF - MOLOTOV . IAR ACUM VA PUPATI PE DINTI DIM NOU , DUPA CE ATI DISTRUS TARA SI LUMEA .
Random imageUltimele stiri


loading...