2018-11-16 05:31


Tunisia: Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din capitală. Asasinarea deputatului Mohamed Brahmi decalşează proteste în Tunisia

 |  08:54
Tunisia: Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din capitală. Asasinarea deputatului Mohamed Brahmi decalşează proteste în Tunisia

UPDATE, ora 17: 11. Asasinarea opozantului tunisian, Mohamed Brahmi, a declanşat vineri un amplu protest antiguvernamental în emblematica Piaţă Mohamed Ali, în faţa sediului influentului sindicat UGTT.

Sute de tunisieni au ieşit pe străzi pentru a cere demisia Guvernului condus de islamiştii din cadrul mişcării Ennahda. "Poporul doreşte căderea Guvernului", "Ennahda trebuie să plece astăzi", au cerut protestatarii, reuniţi pe bulevardul central Habib Burguiba. Aceştia au scandat sloganuri împotriva lui Rashed Ghannuchi, liderul Ennahda, numindu-l "asasin", scrie Agerpres. Cu o zi înainte, poliţia a intervenit pentru dispersarea manifestanţilor atât în capitală, cât şi la Sidi Bouzid, oraşul natal al disidentului asasinat.

UPDATE, ora 11:03. Principalul sindicat tunisian (UGTT) a anunţat vineri grevă generală.  Asasinarea deputatului de opoziţie Mohamed Brahmi joi, lângă Tunis, a scos sute de persoane în stradă. De asemenea, compania Tunisair şi filiala sa Tunisair Express au anunţat anularea tuturor zborurilor programate vineri.

După asasinat protestele au cuprins centrul capitalei, dar şi provincia, în special la Sidi Bouzid, regiunea natală a deputatului, a cărui familie şi ai cărui susţinători acuză islamiştii de la putere că se află în spatele crimei, scrie Mediafax. Protestatarii au denunţat asasinatul, acuzând partidul Ennahda, care a dezminţit orice implicaţie. Vestea a zguduit Tunisia în ziua ce marca 56 de ani de la înfiinţarea Republicii.

Incidentul intervine la aproape şase luni după asasinatul lui Chokri Belaid, o altă figură a stângii tunisiene. Familia sa a imputat această crimă unui grup islamist radical. În replică, Franţa, Statele Unite, Elveţia, Algeria şi Parlamentul European au denunţat asasinatul, iar Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a cerut "o anchetă rapidă şi transparentă". Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat "cu cea mai mare fermitate" asasinatul şi a cerut Tunisiei un "răspuns cetăţenesc şi paşnic" la această crimă. "Brahmi a fost împuşcat mortal la ieşirea din domiciliul său", a anunţat laconic Ministerul de Interne.

Brahmi, coordonatorul general al Mişcării Populare şi membru al Adunării Naţionale Constituante (ANC), a fost împuşcat mortal în faţa domiciliului său din regiunea Ariana, la nord de Tunis. "Cadavrul său a fost ciuruit de gloanţe în faţa soţiei şi copiilor săi", a afirmat Mohsen Nabti, membru al biroului politic al Mişcării Populare. Brahmi a fost ucis cu 11 gloanţe trase de la mică distanţă de persoane necunoscute.

Poliţia tunisiană a făcut uz de gaze lacrimogene joi ca să împrăştie zeci de manifestanţi adunaţi în faţa Ministerului de Interne pentru a cere răsturnarea regimului, după asasinarea deputatului opozant Mohamed Brahmi, au constatat corespondenţi ai agenţiei France Presse aflaţi la faţa locului.

Forţele de ordine au intervenit când manifestanţii au blocat bulevardul principal Habib Bourguiba şi au instalat un cort pentru un sit-in pe durata nopţii în faţa ministerului, strigând 'Jos partidul Fraţilor, jos torţionarii poporului', referindu-se la strânsa legătură dinte partidul islamist Ennahda aflat la putere şi mişcarea Fraţilor Musulmani din Egipt.

Manifestaţiile au izbucnit joi după-amiază imediat după anunţul asasinării lui Mohamed Brahmi, ucis de 11 gloanţe trase de la mică distanţă la ieşirea din locuinţa sa, în apropiere de Tunis.

După o perioadă de linişte, la ora încheierii postului de Ramadan, manifestaţia a fost reluată şi în Tunis a fost desfăşurat un important dispozitiv de securitate.

'Astăzi, Ennhada trebuie să cadă', au strigat protestatarii, în majoritate tineri cu simpatii de stânga.

Alţii au scandat sloganuri împotriva liderului Ennahda, Rached Ghannouchi, pe care l-au numit 'asasin'.

'Ennahda care şi-a dovedit incompetenţa de a conduce ţara să îşi asume responsabilitatea pentru această crimă. Vom rămâne în stradă până ce va pleca pentru totdeauna', a declarat pentru AFP Mohamed Maaroufi, membru al unui grup de tineri care au încadrat manifestaţiile, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-26

TAGURI: gaze, lacrimogene, asasinat, Mohamed, Brahmi, Tunisia, grevă, proteste, crimă, Tunis,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...