2017-01-19 21:39

EXTERNE


UPDATE Coaliţia internaţională se pregăteşte pentru o nouă fază a ofensivei sale în Libia. Gaddafi a răspuns atacurilor Occidentului cu înarmarea civililor. Intervenţia din Libia, un război franco - britanic

 |  18:24
UPDATE Coaliţia internaţională se pregăteşte pentru o nouă fază a ofensivei sale în Libia. Gaddafi a răspuns atacurilor Occidentului cu înarmarea civililor. Intervenţia din Libia, un război franco - britanic

Clădire administrativă din interiorul complexului rezidenţial al lui Kadhafi,distrusă

O clădireadministrativă situată în complexul rezidenţial al liderului Muammar Kadhafidin Tripoli afost distrusă duminică seara pentru că adăpostea uncentrude "comandament şi de control" al forţelor libiene, adeclarat un oficial militar din cadrul coaliţiei, transmite Mediafax.

"Încadrul rezoluţiei 1.973, continuăm să vizăm ţinte care presupun o ameninţaredirectă pentru poporului libian şi care împiedică instaurarea zonei deinterdicţie aeriană", a adăugat oficialul citat, sub acoperireaanonimatului.

Clădirea respectivăeste situată la aproximativ 50 de metri de cortul în care colonelul îşi primeainvitaţii de marcă. Aceasta a fost distrusă de o rachetă, a anunţat un purtător de cuvânt al regimului,Moussa Ibrahim, în faţa jurnaliştilor străini care au fost transportaţi la faţalocului.

Explozii puternices-au auzit anterior, în cursul serii, la Tripoli,inclusiv în zona reşedinţei lui Muammar Kadhafi. O coloană de fum se ridica dinsectorul reşedinţei-cazarmă din Bab el-Aziziya, în sudul capitalei libiene, întimp ce apărarea aeriană intrase în funcţiune.

Un oficial de rangînalt din cadrul Pentagonului a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe depresă, că Muammar Kadhafi nu este vizatpersonalde atacurilecoaliţiei.

"Pot garanta cănu figurează pe lista ţintelor. Nu îi vizăm reşedinţa", a declaratviceamiralul Bill Gortney.

Coaliţia internaţională se pregătea, duminică,de o nouă fază a ofensivei sale în Libia, lansată cu o zi înainte sub mandat ONU, pentru aajunge la încetarea reprimării sângeroase a unei revolte fără precedentîmpotriva regimului lui Muammar Kadhafi., transmite Mediafax.

Primafază a atacurilor aeriene este "un succes" şi a permis instaurareaunei zone de interdicţie aeriană , a declarat duminicăoficialul cu cel mai înalt grad din armata americană, amiralul Michael Mullen,dând asigurări că forţele loiale lui Kadhafi nu mai avansează către fiefulinsurgenţilor, Benghazi, situat la 1.000 de kilometri est de Tripoli.

Coaliţia, condusă de Statele Unite, Franţa şi MareaBritanie, a trecut la ofensivă sâmbătă, bombardând din aer şi de pe apăobiective militare libiene.

Duminică seara, în timp ce liderul libian a dat asigurări,sâmbătă, că o asemenea măsură nu mai este valabilă din cauza ofensivei coaliţiei.

Cu puţin timp înainte, sistemul de apărare antiaeriană de laTripoli a intrat în acţiune, în special în sectorul reşedinţei-cazarmă acolonelului Kadhafi din Bab al-Aziziya, în sudul capitalei.

"Suntem învingători, voisunteţi învinşi. Noinu ne vom retrage de pe câmpul de bătălie", a declarat în cursul dimineţiiliderul libian, aflat la putere de aproximativ 42 de ani, într-un mesaj audio,al doilea de la începutul operaţiunii militare internaţionale lansate învirtutea rezoluţiei 1.973 a ONU, adoptată joi.

"Avem suflu. Ne vom lupta. Nu vă vom lăsa pământulnostru", a continuat colonelul Kadhafi, anticipând un "războilung".

Unul dintre fiii săi, Seif Al-Islam, a exclus însă,duminică, posibilitatea doborârii unor avioane civile în Marea Mediterană.

"Nu este obiectivulnostru", a declarat el, întrebat în legătură cu ameninţările proferate cuo ziînainte de tatăl său, care a promis să atace "orice obiectiv civil saumilitar" din Mediterana.

Forţele coaliţiei au continuat duminică operaţiuneamilitară denumită Odyssey Dawn de Pentagon

Italia, Belgia şi Spania şi-au anunţat participareala operaţiune, iar Qatarul a devenit prima ţară arabă care s-a alăturat cupatru avioane. Portavionul francez Charles-de-Gaulle a plecat duminică, la ora13.00 (14.00 ora României), din portul mediteraneean Toulon.

După primul val de înapropierea liniilor insurgenţilor, următoarea etapă va consta, potrivitamiralului Mullen, în atacarea liniilor de aprovizionare a forţelor loiale luiKadhafi pentru a limita capacitatea de luptă a acestora.

"Forţele sale sunt răspândite între Tripoli şi Benghazişi vom încerca să întrerupem susţinerea logistică începând de mâine", aprecizat amiralul.

"Sisteme cheie ale apărării antiaeriene şi instalaţiide rachete SAM din apropiere de Tripoli, Misrata şi Sirt" au fost atacate,potrivit comandamentului militar american.

Atacurile nu au ca obiectiv să "îl înlăture de laputere pe Kadhafi", ci să "protejeze civilii" libieni, adeclarat Mullen.

El a precizat că Statele Unite "supravegheazăîndeaproape" stocurile de gaz muştar pe care le deţine colonelul Kadhafi,apreciind că acesta "ar putea face multe pagube cu el".

La vest de Benghazi, atacuri împotriva vehiculelor militareale forţelor lui Kadhafi au avut loc duminică în zori.

“Odyssey Dawn”, cea mai mareoperaţiune militară de la invazia din Irak din 2003, aînceput cu atac major cu 112 rachete Tomahawkasupra a 20 de obiective militare ale regimului lui Gaddafi, printre care sisteme de apărare antiaeriană şinoduri de comunicaţii strategice, toate situate pe coastă. În esenţă,atacurile de sâmbătă au fost menite să modeleze spaţiul de luptă, astfel încâtaeronavele coaliţiei occidentale să acţioneze în condiţii de siguranţă în zonainterdicţiei de zbor. Guvernullibian a anunţat că va distribui arme unui număr de peste un milion de bărbaţişi femei, în următoarele ore.

Maimulte state şi-au oferit disponibilitatea de a participa la operaţiunile dinLibia alături de Franţa, Marea Britanie şi SUA, între care Italia, Canada,Spania, Qatar, Belgia, Olanda, Danemarca sau Norvegia. Germania nu va lua partela nici o acţiune militară, făcând front comun cu Rusia, China, India şiBrazilia. Nu este încă clar modul în care această coaliţie ar putea opri războiulcivil din ţară, nici cât timp ar dura sau cu ce costuri. Unii analişti susţincă intrevenţia din Libia va deveni un război murdar, prelungit, care vacomplica şi mai mult atmosfera din jurul revoluţiilor din Orientul Mijlociu şiAfrica, în vreme ce alţii consideră că regimul lui Gaddafi va fi doborât înscurt timp, pentru că nu are capacitatea militară să reziste echipamentelorforţelor de intervenţie occidentale. Muammar Gaddafi a promis un război lung şi a declarat că va împărţi armetuturor libienilor, pentru pedepsirea "trădătorilor britanici, francezi şiamericani", şi a subliniat că ţara sa nu va face nici un pas înapoi."Îi susţinem pe cei care luptă împotriva opresiunii, pe toţi cei dinAfrica, America Latină şi chiar Europa. Oamenii se revoltăpeste tot în lume, chiar şi în Europa. Noi suntem liderii acesteirebeliuni", a spus Gaddafi. Ieri, forţele regimului de la Tripoli ar fiintrat în oraşul Misrata şi l-ar fi distrus , provocând un masacru, potrivitunor martori oculari.

Un război francez-britanic

Parisula iniţiat intervenţia militară împotriva forţelor lui Muammar Gaddafi,avioanele franceze distrugând tancuri şi vehicule blindate libiene, secundate depeste 112 rachete de croazieră trase de pe mare de navele americane şibritanice. Scopul declarat al operaţiuniieste de a impune o zonă de interdicţie aeriană în Libia, pentru a-lîmpiedica pe Muammar Gaddafi să mai folosească avioanele şi elicoptereleîmpotriva populaţiei civile. Pentagonul a anunţat însă că vor fi avute în vizorşi trupele terestre ale liderului libian, întrucât şi acestea au un rol însusţinerea forţelor aeriene ale ţării. Forţele occidentale au intrat în acţiunepe cerul libian, în cadrul rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate al ONU,care autorizează recurgerea la forţă pentru a proteja civilii. Potrivitrezoluţiei, coaliţia internaţională poate folosiorice mijloace prin caresă impună o zonă de interdicţie aeriană în Libia - ceea ce presupunedistrugerea forţelor aeriene şi a apărării antiaeriene libiene.

Atacuriledin Libia au avut loc în timp ce preşedintele american, Barack Obama, se aflăîn vizită oficială în Brazilia, Franţa şi Marea Britanie, asumându-şi rolul deînaintaşi ai coaliţiei de intrevenţie în ţara nord-africană. Statele Unite auinsistat asupra rolului limitat pe care îl vor avea în Libia. În context, analiştii se întreabă ce interes direct auMarea Britanie şi Franţa în Libia? Iluzii de grandoare? Se întreabă The Time. Nu vor fi puţini cei care vorsusţine că Franţa şi Marea Britanie se comportă ofensiv faţă de Libia pentru căvor să demonstreze că sunt mari puteri, o credinţă autentică a ambelor guvernecă, în timp ce SUA reprezintă încă roata echilibrulului în lume, naţiuneaindispensabilă, aceasta nu poate face totul, că lumea este un loc mai sigur încazul în care şi alte democraţii ajută Statele Unite să ducă la bun sfârşitsarcina diplomatică şi militară de asigurare a stabilităţii globale.

O acţiune cu multe semne de întrebare

Acţiunile militare lansate de StateleUnite şi aliaţii săi împotriva Libiei îi pot determina pe rebeli să îşi uneascăforţele cu cele ale lui Muammar Gaddafi, a declarat un diplomat militar dinregiune pentru RIA Novosti. Expertul a spus că atacurile aeriene lansate deStatele Unite şi forţele aliate ar putea provoca, de asemenea, pierderi printrerebeli. "Situaţia din Libia este foarte complicată; părţile aflate înconflict se află la o distanţă mică una de alta şi atacurilor cu rachete lansate de ţărileNATO ar putea declanşa o reacţie opusă”, a spus expertul. El a precizat că atacurile aeriene au distrus instalaţiicivile şi economice, precum şi obiectivele declarate ţintă pentru a crea o zonăde siguranţă deasupra Libiei.

Comandanţii coaliţiei se vor confruntacu decizii dure în orele şi zilele următoare, notează şi BBC. În timp avioanele de luptă din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia şi Canadaar trebui să poată domina cerul cu uşurinţă, misiunea de a proteja civilii din Libiaprezintă o serie de riscuri la sol pentru că atacurile trebuie calculate pebaza unor informaţii de la sol pentru a se asigura că civilii nu sunt răniţi.

Peste un milion de civili libieni vor primi arme

"Va fi un război lung", a avertizat liderul libianMuammar Gaddafi într-o nouă intervenţie la televiziunea de stat. Gaddafi aavertizat Occidentul că nu îl va lăsa să exploateze petrolul libian şi a acuzatforţele aliate de terorism. Sâmbătă, la scurt timp după declanşarea atacurilor,colonelul a avertizat că va deschide depozitele de arme şi va înarma poporul,ca să apere independenţa şi onoarea Libiei. Duminică, agenţia de stat libiană aanunţat că guvernul libian va distribui arme unui număr de peste un milion debărbaţi şi femei, în următoarele ore. "Femeile, bărbaţii şi chiar copiii sunt pregătiţi să lupte astăzi. Vomfi victorioşi, iar voi veţi fi înfrânţi. Acesta este un moment măreţ pentru noi. Este cel mai important momentpentru noi. Tot poporul este alături de mine. Şi ne încurajează asaltulîmpotriva voastră. Întreaga Libie se va revolta. Şi vom împărţiarme tuturor libienilor. Oricine va colabora cu voi va fi eliminat. Nu mai este vorba de o chestiune internă. A devenit o confruntare întrepoporul libian şi neonazişti. Noi nu vom da nici un pas înapoi. Vă spunem chiarde acum că nu vom muri, vă vom pedepsi pe voi. Voi veţi fi cei care vor muri înaceastă luptă”, a spus Gaddafi.

Coaliţiainternaţională va tăia căile de aprovizionare ale forţelor lui Gaddafi

Coaliţiainternaţională va tăia, începând de azi, căile de aprovizionare ale forţelorliderului libian Muammar Gaddafi, a declarat amiralul Michael Mullen, şeful StatuluiMajor Interarme al SUA. Anunţul survine în contextul în care fidelii luiGaddafi au bombardat oraşul Misrata, al treilea ca mărime al ţării. Acţiuneaare scopul de a limita capacitatea de luptă a susţinătorilor regimului de laTripoli. Michael Mullen a subliniat că “nu se pune problema alungării de laputere a lui Gaddafi”, scopul acţiunilor militare fiind acela de a protejacivilii.

Primafază a atacurilor aeriene desfăşurate împotriva Libiei este "unsucces" şi a permis instaurarea unei zone de interdicţie aeriană, a adăugat amiralul. Duminică, zeci de vehiculemilitare, inclusiv tancuri, aparţinând trupelor regimului Gaddafi au fostdistruse de loviturile aeriene ale coaliţiei internaţionale la vest deBenghazi. Avioanele britanice au atacat, în cursul nopţii de sâmbătă spreduminică, sistemele de apărare aeriană libiană, în timpul unor raiduriconcentrate în jurul capitalei Tripoli. Ţintele care sunt bombardate deavioanele aliate sunt zonele în care trupele fidele lui Gaddafi se confruntăviolent cu rebelii. Este vorba despre oraşele Bengahazi, Ajdabia, Brenga,controlate de rebeli şi atacte de forţele regimului Gaddafi şi Oraşul Misrata,al treilea ca mărime din Libia, o ţintă majoră şi pentru trupele lideruluilibian.

Forţeleimpresionante care bombardează Libia lansează atacurile din mai multe bazemilitare aflate în zona Mării Mediterane. Franţafoloseşte pentru bombardarea Libiei avioane ce pleacă din Marsilia şi dininsula Corsica. Francezii mai au şi 15 avioane de luptă ce pot decola oricândde pe portavionul Charles de Gaulle. În Italia, americanii au 42 de avioaneF16, la baza Aviano. Avioane britanice Typhoon şi Tornado vor fi desfăşurate încurând la o bază militară din sudul Italiei, unde britanicii îşi centralizeazăoperaţiunile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-04

Mai multe imagini:
UPDATE Coaliţia internaţională se pregăteşte pentru o nouă fază a ofensivei sale în Libia. Gaddafi a răspuns atacurilor Occidentului cu înarmarea civililor. Intervenţia din Libia, un război franco - britanic
zoom
UPDATE Coaliţia internaţională se pregăteşte pentru o nouă fază a ofensivei sale în Libia. Gaddafi a răspuns atacurilor Occidentului cu înarmarea civililor. Intervenţia din Libia, un război franco - britanic
zoom
UPDATE Coaliţia internaţională se pregăteşte pentru o nouă fază a ofensivei sale în Libia. Gaddafi a răspuns atacurilor Occidentului cu înarmarea civililor. Intervenţia din Libia, un război franco - britanic
zoom

UPDATE Coaliţia internaţională se pregăteşte pentru o nouă fază a ofensivei sale în Libia. Gaddafi a răspuns atacurilor Occidentului cu înarmarea civililor. Intervenţia din Libia, un război franco - britanic
zoom
UPDATE Coaliţia internaţională se pregăteşte pentru o nouă fază a ofensivei sale în Libia. Gaddafi a răspuns atacurilor Occidentului cu înarmarea civililor. Intervenţia din Libia, un război franco - britanic
zoom
UPDATE Coaliţia internaţională se pregăteşte pentru o nouă fază a ofensivei sale în Libia. Gaddafi a răspuns atacurilor Occidentului cu înarmarea civililor. Intervenţia din Libia, un război franco - britanic
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image