2019-01-24 05:26


UPDATE. Fondatorul WikiLeaks: Obama trebuie să demisioneze dacă a aprobat spionarea funcţionarilor ONU. Diplomaţia americană pregăteşte o remaniere vastă. Assange contraatacă cu un „fişier asigurare“

 |  18:34
UPDATE. Fondatorul WikiLeaks: Obama trebuie să demisioneze dacă a aprobat spionarea funcţionarilor ONU. Diplomaţia americană pregăteşte o remaniere vastă. Assange contraatacă cu un „fişier asigurare“

6.12.2010. Preşedintele american, Barack Obama, ar trebui să demisioneze dacă aaprobat ca diplomaţii americani să spioneze funcţionari ONU, a apreciatfondatorul WikiLeaks într-un interviu publicat duminică de cotidianul spaniolEl Pais, transmite Mediafax.

"Întregul lanţ de comandă careera la curent cu acest ordin şi l-a aprobat trebuie să demisioneze pentru caStatele Unite să poată fi considerate o naţiune credibilă. Ordinul este atât deimportant, încât ar fi putut fi supus aprobării preşedintelui", a declarat Julian Assange.

"Obamatrebuie să spună ceea ce ştie despre acest ordin ilegal. Dacă refuză sărăspundă sau dacă există o dovadă că a aprobat această acţiune, el trebuie sădemisioneze",a adăugat el, într-un interviu postat pe site-ul El Pais.

Potrivitnotelor difuzate de WikiLeaks, Departamentul de Stat american a cerutdiplomaţilor săi să culeagă informaţii despre funcţionari din cadrul ONU.

Autorităţileamericane au cerut, de asemenea, numere de card bancar, adrese electronice,numere de telefon şi chiar numere de card de fidelitate la unele companiiaeriene ale anumitor funcţionari ONU.

JulianAssange, în vârstă de 39 de ani, a dat acest interviu cotidianului El Paissâmbătă, dintr-un loc care nu a fost precizat. El a devenit inamicul publicnumărul unu al mai multor ţări, după publicarea, săptămâna trecută, a unormesaje diplomatice americane secrete.

Remanierea

StateleUnite se pregătesc să organizeze o vastă remaniere a personalului lordiplomatic pentru a muta funcţionarii identificaţi în notele interne dezvăluitede WikiLeaks, a afirmat duminică un site de Internet american, transmite Mediafax.

"AdministraţiaObama a programat o remaniere majoră a personalului său diplomatic, militar şide informaţii în ambasadele americane din lumea întreagă, considerând căWikiLeaks a făcut activitatea sa imposibilă, chiar periculoasă", scriesite-ul The Daily Beast, specializat în politică americană.

Întrebat înlegătură cu o eventuală mutare a diplomaţilor, o purtătoare de cuvânt aDepartamentului de Stat, Leslie Phillips, a declarat: "am spus deja că vomface acest lucru dacă va fi necesar".

PotrivitThe Daily Beast, care citează oficiali anonimi din cadrul administraţiei, vorpleca în principal funcţionari identificaţi nominal în cele 250.000 de notediplomatice pe care WikiLeaks a început să le publice săptămâna trecută.

Printreacestea din urmă, un candidat evidentla plecare pare să fie ambasadorul american în Libia, Gene Cretz, care, într-onotă adresată în 2009 Washingtonului, afirma că Muammar Kadhafi nu sedeplasează niciodată fără o "blondă voluptoasă" de origineucraineană.

"Vommuta unele dintre cele mai bune elemente ale noastre pentru că au îndrăznit săspună adevărul despre ţara în care lucrează", a remarcat un oficial derang înalt responsabil de securitatea naţională şi citat de The Daily Beast.

Potrivitsite-ului, Washingtonul va încerca să mute oficialii respectivi pentru a evitaca aceştia să fie declaraţi persona non grata în ţara în care se află.

Vânătoarea “nomadul WikiLeaks”

Cele mai mari scurgeri de informaţii clasificate din SUA, făcute publice de fondatorul site-uluiWikiLeaks, au dat lumii, ca o confimare,imaginea de ansamblu a dublului limbajdiplomatic şi a puterii americanilor bazată pe colectarea de informaţii,până în cele mai mici amănunte şi cu orice mijloace. Amploarea fenomenuluiWikiLeaks este imensă deoarece pentru prima dată cărţile au fost puse pemasă, arătând de fapt ce cred lideriilumii în spatele scenei. Fondatorulsite-ului nu se lasă intimidat de vânătoarea declanşată de autorităţileamericane şi a trecut la contraatac.

Hillary Clinton, în calitate de secretar de Stat al SUA, este responsabilăpentru conţinutul celor mai multe note lansate până în prezent, iar momentulcel mai jenant a fost o notă care a dezvăluit că Washingtonul execută ocampanie de spionaj orientată spre secretarul general, Ban Ki-Moon, şi restul conducerii ONU, precum şi reprezentanţipermanenţi în Consiliul de Securitate din China, Rusia, Franţa şi MareaBritanie. Clinton şi-a petrecut mare parte asăptămânii încercând să justifice operaţiunea. Poyiţia StatelorUnite, în special cea a secretarului de Stat Hillary Clinton, în cadrulOrganizaţiei Naţiunilor Unite poate fi diferită în lunile următoare. Mai mult, altenaţiuni pot folosi ca pârghie politică ceea ce a fost dezvăluit pentru a refuzaaccesul la anumite reuniuni sensibile ale diplomaţilor. Într-un moment de incertitudinediplomatică şi economică, dezvăluirile sunt incredibil de dificile pentruStatele Unite ale Americii.

Caun răspuns la acest nou adevăr global, autorităţile americane au crescut presiunea pe WikiLeaks şi pe fondatorulsite-ului, Julian Assange. Acesta a ameninţat cu o poliţă de asigurare dacăpresiunile continuă. Vânătoarea este în desfăşurare, unii dintre politicienicerând chiar trimiterea trupelor speciale pentru capturarea sa. Marţi, autorităţileamericane au anunţat o anchetă pentru a determina dacă acesta a încălcat legilede spionaj şi miercuri au înregistrat un succes când amazon.com a încetat să mai găzduiască pagini ale inamicului virtual al SUApe serverele sale. Joe Lieberman, preşedintele comisieiSenatului pentru Securitate Internă, a cerut intempestiv "orice altăcompanie sau organizaţie care găzduieşte WikiLeaks să înceteze imediat relaţiasa cu ei". Imediat, mai multe companii au trecut lasuprimarea WilikLeaks pe internet. În noaptea de joi spre vineri, o companiedin California, EveryDNS, care găzduia adresa WikiLeaks.org, a închis-o.Oficial, EveryDNS a invocat că atacurile informatice la care a fost supusWikiLeaks în ultimele zile ar afecta grav cei 300.000 de alţi clienţi ai săi.Nu după mult timp, serviciul de plată online cu sediul în Statele Unite, PayPal, aanunţat că a blocat transferurile financiare în beneficiul WikiLeaks, motivândcă politica sa comercială interzice folosirea serviciului de plată onlinepentru a încuraja, a promova sau a facilita orice activitate ilegală. Site-ula fost obligat să se regrupeze şi, dupămai multe atacuri succesive şi întreruperi, dispune de trei noi adresepe internet: olandeză, germană şi finlandeză /wikileaks.nl, wikileaks.de,wikileaks.fi/. Aceasta după ce îşi mutase serverele în Elveţia şi Franţa. Adresaelveţiană, ce a fost activată în timpul dimineţii/wikileaks.ch/, nu mai eraoperaţională vineri seară. În afară de aceasta, societatea franceză OVH, caregăzduieşte pe serverele sale o parte din conţinutul lui WikiLeaks, a anunţat căa sesizat justiţia pentru a şti dacă ea trebuie să se conformeze unei cereri a Guvernuluifrancez de a închide site-ul.

Asigurarea lui Assange versus „sex pe nepregătite”

La fel ca experţii în combaterea terorismului, Assangeîncearcă să perturbe comunicarea între celule, în cadrul unei "conspiraţiiautoritare". Pentru Assange, SUAreprezintă o conspiraţie autoritară. Şipentru SUA el este inamicul numărul 1. Sarah Palin, fostăcandidată republicană pentruprezidenţialele americane, a cerut ca el să fie vânat de forţelespeciale americane. Avocatul lui Assange a spus că a primit indicii din surse credibile din întreaga lume că artrebui asasinat. Autorităţile britanice consideră "iminentă"arestarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Procurorii suedezi au cerutun mandat european de arestare, Assange fiind căutat de Poliţia suedeză după cedouă femei au depus plângeri împotriva sa pentru hărţuire sexuală. Una dintreacuzatoarele lui Assange este cunoscută în Suedia pentru vederile sale radicalfeministe, având chiar scris un tratat despre modurile în care femeile se potrăzbuna pe bărbaţi. Suedia este recunoscută pentru feminismul care s-a impuschiar prin legi duse dincolo de litera legii. Mandatul internaţional dearestare emis pe numele lui Julian Assange nu este pentru viol, aşa cum s-aspeculat în presă, ci pentru o infracţiune prevăzută de legea suedeză numită“sex pe nepregătite”. Pedeapsa maximă pentru faptele sale este o amendă de 5.000de coroane suedeze. Potrivit legislaţiei suedeze, un bărbat poate fi acuzat de“sex pe nepregătite” şi amendat dacă duce la capăt un act sexual consensual fărăprezervativ, în condiţiile în care partenera sa l-a rugat să folosească acestmijloc de protecţie. Una dintre suedeze şi Assange au făcut sex şi au folositun prezervativ, dar acesta s-a rupt, de unde şi acuzaţia de “sex pe nepregătite”,potrivit unui raport al poliţiei.

Carăspuns la vânătoarea dusă împotriva sa, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks,a ameninţat cu o poliţă de asigurare pe care şi-a luat-o din timp. Este vorbadespre dezvăluirea unei parole a unui pus la dispoziţia vizitatorilorsite-ului începând cu luna iulie, în situaţia în care autorităţile pun capacactivităţii site-ului. Fişierul criptat, despre care experţii spun că nu poatefi spart, ar conţine, potrivit lui Assange, informaţii referitoare laGuantanamo Bay, compania BP, Bank of America, companii energetice, precum şi unclip al unui atac al soldaţilor americani din Afganistan asupra civililor. Departamentul american al Apărării spune că este conştient de existenţafişierului de asigurare WikiLeaks, dar nu a fost în măsură să stabileascăconţinutul său. Assange a avertizat că el poate divulga documente clasificateîn dosarul de asigurare şi a sugerat că acest conţinut prezintă un risc desecuritate posibil pentru partenerii de coaliţie din întreaga lume. Fişierele „apocaliptic“ sunt parte a unui plan de urgenţăelaborat de Assange şi susţinătorii săi în cazul în care acestea se confruntăcu o ameninţare legală. Tot ce trebuie făcuteste să elibereze parola la acest material şi este disponibil imediat.(REYA ADAMESCU)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DUMITRU IUGA
05 Dec 2010

Poate Ambasada USA la Bucuresti va verifica, la sange, si personalul angajat din Romania!
Random imageUltimele stiri

loading...