2017-01-22 10:09

EXTERNE


UPDATE Libia: Bombardamente la sud-vest de Benghazi. Kadhafi: „Tot poporul libian este cu mine şi sunt pregătiţi să moară pentru mine, bărbaţii, femeile şi copiii”

 |  14:03
UPDATE  Libia: Bombardamente la sud-vest de Benghazi. Kadhafi: „Tot poporul libian este cu mine şi sunt pregătiţi să moară pentru mine, bărbaţii, femeile şi copiii”

19.03.2011. Liderul libian Muammar Kadhafi a avertizat, sâmbătă,Parisul, Londra şi ONU că vor regreta orice ingerinţă în afacerile interne aleLibiei, a anunţat un purtător de cuvânt al regimului, transmite Mediafax.

"Dacă veţi interveni în ţaranoastră, veţi regreta", a declarat purtătorul de cuvânt citându-l pe liderullibian.

Muammar Kadhafi le-a adresat un mesaj "urgent" preşedinţiloramerican şi francez, Barack Obama şi Nicolas Sarkozy, premierului britanicDavid Cameron şi secretarului general al ONU Ban Ki-Moon, a anunţat sâmbătă unpurtător de cuvânt al regimului.

În mesajul adresat preşedintelui Obama şi liderului ONU,Kadhafi afirmă: „Tot poporul libian este cu mine şi sunt pregătiţi să moarăpentru mine, bărbaţii, femeile şi copiii”.

19.03.2011. Zona situată lasud-vest de Benghazi(în estul Libiei) a fost bombardată de un avion sâmbătă dimineaţa, iar douăcoloane de fum se ridică deasupra zonei vizate, au constatat jurnaliştii AFP, preluată de Mediafax.

Zgomotulavionului putea fi auzit în centrul Benghazi,centrul insurecţiei libiene.

Doi nori de fum subformă de ciupercă s-au ridicat la mai mulţi kilometri de centrul Benghazi, urmaţi de unfulger.

Explozii s-au auzittoată noapte, fără să se poată stabili dacă este vorba despre bombardamente sautiruri ale bateriilor antiaeriene.

10.36 - Regimul libian susţine că forţele salesunt atacate

Libia a afirmatsâmbătă că forţele sale au fost atacate la vest de Benghazi, fieful insurgenţilordin estul ţării, afectat de bombardamente intensive, a anunţat agenţia oficialăJana.

"Bande aleAl-Qaida atacă unităţile forţelor armate staţionate la vest de Benghazi, carerespectă armistiţiul anunţat de Libia ieri (vineri)", a afirmat Jana.

"Aceste bandeteroriste au folosit elicoptere şi un avion de vânătoare pentru a bombardaforţele armate, încălcând flagrant zona de interdicţie aeriană impusă deConsiliul de Securitate", a adăugat Jana, citând surse din cadrulMinisterului Apărării.

"Acest lucru adeterminat forţele armate să riposteze pentru a se apăra", continuă sursalansând o avertizare la adresa "bandelor teroriste" şi cerându-lelocuitorilor din Benghazi să coopereze.

09.26 - Un avion militar a fost doborât

Un avion militar afost doborât sâmbătă dimineaţa deasupra Benghazi,bastionul regelilor din estul Libiei, şi s-a prăbuşit la sol, au constatatjurnaliştii AFP.

Avionul de luptă, caresurvola oraşul de câteva minute, a apărut pe cer brusc. Partea dreaptă dinspate a avionului era în flăcări. Acesta a intrat apoi în vrie într-o zonărezidenţială din sudul Benghazi,unde s-a prăbuşit provocând o explozie urmată de un fum foarte negru.

Pentru moment nu sepoate stabili cum a fost doborât avionul. Prăbuşirea lui a fost întâmpinată cutiruri de bucurie la Benghazi.

Pilotul a reuşit să secatapulteze înainte de prăbuşirea avionului.

Potrivit jurnaliştilorAFP, acesta este un MiG-23. Potrivit centrului de cercetare InternationalInstitute for Strategic Studies (IISS), armata colonelului Muammar Kadhafidispune de mai multe avioane MiG-23, o aeronavă cu geometrie variabilă de atacla sol.

09.08 - Un avion militar survolează Benghazi

Bombardamenteintensive s-au auzit sâmbătă dimineaţă la sud-vest de Benghazi, fiefulrebelilor din estul Libiei, iar un avion militar a survolat oraşul înainte de onouă serie de explozii, au constatat jurnaliştii AFP.

O serie de patruexplozii apropiate a fost auzită din centrul oraşului . Mai multe coloane de fumnegru se ridicau din zonă, care ar putea fi o zonă locuită. În zonelebombardate este posibil să se fi declanşat incendii, având în vedere densitateafumului.

Un avion militar asurvolat apoi oraşul la altitudine joasă, la ora 08.40 (08.40 ora României),înainte de o nouă serie de explozii puternice.

În noaptea de vinerispre sâmbătă, regimul lui Muammar Kadhafi a acuzat deja insurgenţii că încalcăarmistiţiul anunţat de Tripoli vineri, atacând forţele loiale acestuia înregiunea Al-Magrun, la aproximativ 80 de kilometri sud de Benghazi.

18.03.2011.Guvernul libian a decretat o încetareimediată a focului, spunând că va lua măsuri pentru apărarea civililor, înconcordanţă cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU. Ministrul libian deexterne, Moussa Koussa, a declarat că ţara este decisă să accepte rezoluţiaConsiliului de Securitate al ONU şi a hotarat o încetare imediată a focului şioprirea tuturor operaţiunilor militare pentru a proteja cetatenii. In acest moment, decizia regimului de la Tripoli este privita ca o tactica a lui Gaddafi de a indeparta un atac imediat din partea britanicilor si francezilor.

Anunţul libian lasă mai multe întrebări importante fără răspuns. Este pur şi simplu un truc pentru a împărţi ONU după aprobarea Rezoluţiei Consiliului de Securitate? Şi cum va fi monitorizată încetarea focului? ONU va avea permisiunea să verifice situaţia de pe teren? Lupte au fost raportate la Misrata, cu puţin timp înainte de conferinţa de presă de la Tripoli. Oferta regimului de a dialoga a fost deja respinsă de către rebelii din Benghazi. Ministrul de externe Koussa a refuzat să răspundă la orice întrebări. Franţa priveşte cu prudenţă anunţul Libiei privind încetarea focului. "Trebuie sa rămânem prudenţi. Lui Muammar Gaddafi începe sa îi fie teamă, dar, pe teren , ameninţarea nu s-a schimbat", a spus un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe. La rândul său, premierul britanic a declarat că "Muammar Gaddafi va fi judecat în funcţie de acţiunile sale, nu de declaraţii”. Mediile internaţioanele pun la îndoială buna credinţă a regimului de la Tripoli, considerand că liderul libian încercă să elimine justificarea pentru impunerea unei zone de excludere aeriană.

Dupăsăptămâni de stagnare şi negocieri intense, ONU a autorizat noaptea trecută acţiunea militară împotrivaforţelor loiale colonelului Muammar Gaddafi şi impunerea unei zone deinterdicţie aeriană în Libia. Rezoluţia a fost adoptată la New York, cu zecevoturi pentru şi cinci abţineri, de către membrii Consiliului de Securitate alONU. Printre statele care s-au abţinut de la vot s-au numărat Rusia, China,India, Brazilia, dar şi Germania. Dintre acestea, numai Rusia şi China aveaudrept de veto, în calitatea lor de membri permanenţi ai Consiliului deSecuritate. Participarea Rusiei la o operaţiune militară în Libia este"exclusă", potrivit şeful statului major rus, generalul NikolaiMakarov. Rezoluţia autorizează impunerea zonei de interdicţie aeriană, precumşi "toate măsurile necesare" pentru a proteja civilii de atacurileforţelor lui Gaddafi, cu excepţia desfăşurării de trupe terestre. Practic,atacurile aeriene împotriva Libiei ar putea începe în următoarele ore. Rezoluţiaa fost propusă de Franţa, Liban, Marea Britanie şi SUA. Statele Unite auînclinat balanţa în favoarea intrevenţiei, după o perioadă de ezitări. Administraţia Obama a fostîmpărţită între secretarul de stat Hillary Clinton, care a fost în favoareazonei de interdicţie aeriană, şi secretarul apărării, Robert Gates, care a susţinutredistribuţianavelor militare americane în apropierea coastei Libiei. Până la urmă, DavidCameron, premierul britanic, şi Hillary Clinton au condus o rundă intensă adiplomaţiei din spatele scenei, pentru a asigura sprijinul internaţional pentruo acţiune militară. Clinton este în prezent în Africa de Nord.In raspuns, NATO declarase ca este pregătit să efectueze raiduriaeriene cu ţinte precise în Libia, iar operaţiunea ar putea începe înurmătoarele ore, potrivit unei surse din Alianţă.Raidurile aeriene urmau sa fie efectuate de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Canada. Diplomaţii spun că pregătirilepentru lovituri aeriene de către forţele de coaliţie împotriva unor ţintemultiple la sol şi în aer va începe imediat.

Regimul Gaddafiameninţă: Traficul aerian şi maritim din mediterana va deveni ţintă

Libiaa avertizat că orice intervenţie militară străină va periclita traficul aerianşi maritim în zona mediteraneană, ameninţând că va ataca atât ţinte civile, câtşi militare ca răspuns la acţiunea comunităţii internaţionale. Fiul luiGaddafi, Saif al-Islam, a declarat că Libia nu se teme de rezoluţia ONU, negândfaptul că forţele lui Gaddafi au ucis civili pentru a recupera oraşele ocupatede insurgenţi. Forţele fidele conducătorului libian, Muammar Gaddafi, aubombardat oraşul Misrata (200 de kilometri la est de Tripoli), controlat derebeli, după o noapte de lupte grele, a precizat pentru AFP un purtător decuvânt al rebelilor. Armata libiană va încercui oraşul Benghazi, dar nu vapătrunde în interiorul acestuia, unde vor fi trimise trupe antitero pentru a-idezarma pe insurgenţii care încă deţin controlul aici va oferi ajutorlocuitorilor din Benghazi care se pregătesc să părăsească oraşul, potrivit luiSaif al-Islam Gaddafi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-08-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image