2017-01-24 09:11


UPDATE. Vezi momentul exploziei de pe Aeroportul Domodedovo din Moscova

 |  18:47
UPDATE. Vezi momentul exploziei de pe Aeroportul Domodedovo din Moscova

Camerele desupraveghere ale aeroportului Domodedovo din Moscova au surprins momentulexploziei care a avut loc luni seara şi care a fost comis probabil de o femeiekamikaze şi un complice.

Implicaţiile atentatului din Moscova. Autorităţile ruse merg pe pista Caucazului de Nord

O femeie kamikaze şiun complice ar fi comis atentatul de pe cel mai aglomerat aeroport din Moscova,un mod de operare "obişnuit"pentru rebelii din Caucazul de Nord, potrivit autorităţilor ruse. 35 de oameni şi-au pierdut viaţa,dintre care 8 cetăţeni străini, şi alţi 160 au fost răniţi.

Atentatoriinu au întâmpinat nici o dificultate să ajungă la locul faptei, nici măcar undetector de metale în funcţiune, fapt care l-a determinat pe preşedinteleMedvedev să ceară ca responsabilii din Ministerul de Interne şi Serviciulfederal de securitate (FSB) însărcinaţi cu securitatea aeroportuluisă fie pedepsiţi. Construitîn 1964, Domodedovo este situat la sud-est de centrul Moscovei şi este cel maimare dintre cele trei aeroporturi principale care servesc capitala rusă. Aeroportul insistă asupra faptului că securitatea este unadintre priorităţile sale de top, susţinând pe site-ul său că "tehnologiade ultimă oră garantează siguranţa pasagerilor".

"Exploziaa avut loc în momentul în care presupusa teroristă şi-a deschis geanta.Terorista era însoţită de un bărbat, care se afla lângă ea şi al cărui cap afost smuls de explozie", a declarat o sursă oficială. "Nu este exclusca teroriştii să fi intenţionat să lase explozibilul în sală şi ca explozia săse fi produs accidental", a adăugat oficialul citat. Această variantă este susţinută de declaraţia unuimartor la explozia masivă, care a spune că a văzut un om ce purta o valizăsuspectă. O altă variantă este ca bomba "să fi fostdeclanşată de la distanţă, deşi nici un element nu susţine pentru momentaceastă ipoteză", a adăugat sursa citată. "Astfel, atentatul a fostcomis potrivit tehnicii obişnuite folosite de cetăţenii din Caucazul deNord", a conchis sursa din cadrul poliţiei.

Atacurile teroriste din trecut au fostmarcate de militanţi din Caucazul de Nord, o regiune predominant musulmană însudul Rusiei. Atentatulde luni a amintit de evenimentul de la Domodedovodin august 2004 când au decolat două avioane de linie pe care două femeikamikaze originare din Caucazul de Nord le-au aruncat în aer, provocând moarteaa 90 de persoane. Ancheta a dezvăluit că ele au mituit serviciile desecuritate. Autorităţile merg pe pista Caucazului de Nord, mai ales că de la începutul lunii ianuarie se desfăşoară o amplă operaţiune delichidare a mişcării wahhabite ilegale. Regiuneadin sudul Rusiei este afectată de o rebeliune armată de inspiraţie islamică,după cele două războaie conduse de forţele ruseşti începând din 1994 înCecenia. Autorităţile ruse acuză cu regularitate mercenari arabi că susţin peteren rebeliunea care afectează Caucazul rus. Mai mult, naţionaliştii ruşi au criticat violentimigranţii din regiune la mijlocul lunii decembrie.

Atentatul de luni ar putea aveaimplicaţii politice, venind după o perioadă de tentativă de liberalizare. Întrecut, astfel de atacuri au consolidat influenţa forţelor de securitate ruse,ca prioritate a ţării, susţinută mai ales de premierul Putin. Potrivitlui Glen Howard, preşedintele institutului de cercetătri US JamestownFoundation, atentatul “va întări şi mai mult opinia din rândul elitei ruse căactualul premier Putin pierde controlul asupra securităţii capitalei, ceea ceeste în favoarea adversarilor săi”. Atacul a provocat un prejudiciu profund asupra imaginii Moscovei, mai ales căa coincis cu desfăşurarea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia, lacare preşedintele Dmitri A. Medvedev trebuia să fie prezent ieri, pregătit săatragă investitori străini. El a amânat plecarea la Davos. Preşedintele urma să susţină un discurs ladata de 26 ianuarie, chiar în deschiderea Forumului, iar unii analişticonsiderau că această alocuţiune va constitui principalul eveniment din cadrulediţiei din acest an.

Liderii internaţionali au blamat atacul şi şi-au declaratsuportul. La Washington, preşedintele Obama a condamnat "actul scandalosde terorism împotriva poporului rus" şi a oferit asistenţă pentruinvestigatori ruşi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-01

Mai multe imagini:
UPDATE. Vezi momentul exploziei de pe Aeroportul Domodedovo din Moscova
zoom
UPDATE. Vezi momentul exploziei de pe Aeroportul Domodedovo din Moscova
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image