2017-01-20 22:17

EXTERNE


Veniră americanii, muică! Siguranţa naţională a SUA se mută în Oltenia

 |  19:38
Veniră americanii, muică! Siguranţa naţională a SUA se mută în Oltenia
Deveselu,o micuţă comună cu două sate şi 3.000 de locuitori din judeţul Olt, devine unuldintre cele mai importante puncte ale siguranţei naţionale a SUA. Celebrul scutantirachetă american va fi amplasat aici. La Deveselu vor veni câteva sute desoldaţi americani şi 24 de rachete.

Traian Băsescu adeclarat ieri că sistemul american antirachetă va fi găzduit în fosta bazăaeriană de la Deveselu din judeţul Olt. Anunţul preşedintelui vine în urmaşedinţei CSAT şi a întâlnirii sale cu Ellen Tauscher, subsecretarul de stat alSUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională. Şeful statului amenţionat că baza ramâne sub comandă românească, dar pentru acest obiectiv vorfi dislocaţi 200 de militari americani. Scutul este o înţelegere bilateralăamericano-română.

“Practic, din luna februarie a anului trecut,când România a răspuns pozitiv invitaţiei Statelor Unite ale Americii de a fiparte a acestui program de securitate s-au desfăşurat analize cu privire lalocaţia optimă pentru acest sistem de apărare şi au fost analizate mai multelocaţii. Vă pot spune că sunt circa 120 de parametri care trebuie îndepliniţide o astfel de locaţie pentru ca sistemul să fie în deplină siguranţă. În celedin urmă s-a optat şi noi am aprobat ca locul de amplasare a sistemuluiantirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt”, a spusTraian Băsescu. Preşedintele a mai spus că, după luarea deciziei privindamplasarea scutului la Deveselu, a avut discuţii cu prefectul judeţului Olt,preşedintele Consiliului Judeţean, precum şi cu primarii din zonă, obţinândacordul acestora. “În momentul de faţă, în drum către Slatina se află odelegaţie româno-americană care va prezenta în detaliu condiţiile defuncţionare a bazei. În detaliu în sensul condiţiilor care trebuiescrespectate, nu detalii funcţionale, ci ce să se întâmple şi ce nu trebuie să seîntâmple în zona bazei”, a precizat şeful statului. El a subliniat că bazaaeriană rămâne sub comandă românească, iar parte din suprafaţa bazei va fiutilizată de sistemul antirachetă american. “Comandantul bazei este ofiţerromân. Nu este vorba despre o bază americană, ci de o bază militară a forţeloraeriene române, care este parţial utilizată şi de sistemul antirachetă”, aadăugat şeful statului. Potrivit lui Băsescu, pentru deservirea sistemuluiantirachetă de la Deveselu vor fi dislocaţi, în medie, circa 200 de militariamericani, iar cifra maximă care poate fi atinsă este de 500 de militari. Sistemulantirachetă este unul defensiv, nu este destinat ofensivei, iar elementelescutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federatiei Ruse.

Şase runde denegocieri

Până când s-a ajunsla înţelegerea privind amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul Românieiau avut loc şase runde de negocieri româno-americane la Bucureşti. Negocierile aufost conduse de secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, iardin partea Washingtonului negociatorul a fost Frank Rose, adjunctulasistentului secretarului de stat al SUA pentru politici de securitate. Ultimelediscuţii au avut loc la 6 aprilie, iar România şi SUA au abordat chestiunilejuridice sensibile încă neclarificate şi problemele de ordin tehnic şi juridicreferitoare la instrumentele de punere în aplicare a acordului privindamplasarea pe teritoriul românesc a unor componente ale sistemului american deapărare antirachetă. CSAT a mai aprobat de asemenea solicitarea SUA de autiliza Aeroportul Mihai Kogălniceanu şi Portul Constanţa ca puncte de tranzitpentru transportul militarilor şi a tehnicii militare în Irak şi în Afganistan,precum şi pentru transportul acestora din Irak spre Europa.

Câtcostă?

Costurile legate deamplasarea scutului antirachetă în fosta bază aeriană de la Deveselu (Olt) seridică la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolarianual, pentru funcţionarea sistemului, iar întreaga sumă va fi acoperită de guvernulSUA, a anunţat astăzi un oficial american ce face parte din delegaţia carenegociază amplasarea sistemului.

Ce este şi cum funcţionează scutul?

Scutul americanantirachetă reprezintă un sistem defensiv contra atacurilor cu rachetebalistice cu rază de acţiune scurtă, medie şi lungă. Sistemul va fi finalizatpână în 2020 şi cuprinde o serie de rachete interceptoare şi radare care sădepisteze atacurile, dar şi radare care să ghideze interceptorii. Deşi nu senominalizează clar cine ar putea fi atacatorii, opinia publică a îmbrăţişatrapid ideea - la sugestiile oficialilor - că pericolul ar putea veni dinOrientul Mijlociu. Scutul antirachetă este un plan mai vechi lansat de fostulpreşedinte american George Bush şi modificat de actualul şef de stat BarackObama în septembrie 2009.

SUA au dejadesfăşurat pe teritoriul lor o parte a sistemului de apărare antirachetă, însă,planurile lor au fost de a cuprinde sub umbrela scutului şi statele europene.Motivul a fost unul dublu, izvorât atât din raţiuni de alianţe, cât şi dinmotive tehnice pur pragmatice: contracararea rachetelor care ar putea avea caţintă America poate fi făcută mai eficient dacă rachetele interceptoare aleamericanilor sunt lansate mai din timp, nu de pe teritoriul lor, ci din Europa.

Opţiuneaamericanilor de a apela la România pe post de gazdă pentru elemente alescutului a avut drept cauză refuzul Franţei, Germaniei, Spaniei şi Italiei de aamplasa elemente ale scutului. În afară de ţara noastră, componente alescutului vor mai fi amplasate în Polonia şi Cehia.

Realizareascutului va dura aproape zece ani. Mai jos vă prezentăm calendarul„construcţiei” sale, aşa cum este ea afişată pe pagina oficială de internet aMinisterului Afacerilor Externe, instituţie care, la rândul său citează Departamentulamerican al Apărării. Conform MAE sunt avute în vedere patru etape derealizare:

Etapa I (îndesfăşurare):

Protejarea unorporţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea de sisteme radar şiinterceptori SM-3 (rachetele de interceptare, n.r.) amplasaţi pe nave, însoţităde amplasarea unui sistem radar înaintat, care va detecta lansarea rachetelorîncă din faza ascendentă a traiectoriei. Prima etapă a demarat la 7 martie2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei „USS Monterey”, echipată cusistemul Aegis.

Etapa II (orizont detimp 2015):

Extinderea protecţieialiaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii deinterceptoriSM-3 (care să permită lansarea de la sol) şi a unor noi baze radar. Acestea vorfi amplasate în unităţi terestre din Europa de Sud-Est. În proiect, esteconvenit faptul că interceptorii vor fi amplasaţi în România, în timp celocaţia bazei radar urmează a fi stabilită.

Etapa III (orizontulde timp 2018):

Extinderea acopeririisistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noibaze terestre în Polonia, precum şi prin continuarea procesului de dezvoltare aunor noi interceptori SM-3, amplasaţi pe mare şi pe uscat.

Etapa IV (orizontulde timp 2020):

Extinderea protecţieila eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea încontinuare a rachetelor SM-3 şi a sistemelor radar”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-23

Mai multe imagini:
Veniră americanii, muică! Siguranţa naţională a SUA se mută în Oltenia
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image