2018-12-10 03:06


Veşti proaste pentru economia SUA. Dolarul pe cale să piardă statutul de monedă de rezervă

 |  19:21
Veşti proaste pentru economia SUA. Dolarul pe cale să piardă statutul de monedă de rezervă
Veşti proaste pentru economia SUA. Investitorii încep să-şi piardă credinţa în dolarul SUA şi în Trezoreria americană. De fapt,investitorii îşi pierd credinţa în monedele de schimb de pe tot globul. Monedaeuro este şi ea în pragul unei crize masive. Marţi, Moody's a redus datoriaguvernului portughez pentru a doua oară într-o lună. Portugalia are nevoie deun plan de salvare, dar nu este singura ţară aflată în această situaţie. Maimult de jumătate din naţiunile europene se confruntă cu un colaps financiar şicriza datoriilor europe ar putea scăpa de sub control în orice moment. Dincauza acestei instabilităţi financiare,investitorii au căutat o soluţie sigură pentru banii lor. Metalele preţioase şiprodusele de bază au fost răspunsul.

MiliardarulGeorge Soros a reeditat conferinţa de la Bretton Woods, de acum 67 de ani, ceacare a făcut din dolar principala monedă a lumii. De data acesta, la evenimentul care a adunat laolaltă economişti şiinvestitori, Soros a emis mai multe afirmaţii îndrăzneţe, susţinând că dolarul şi-apierdut deja din statutul de monedă de rezervă şi că este necesară trecerea laun sistem monetar multilateral. Potrivit finanţatorului, este nevoie de reformefinanciare, mergând pe ideea că acordurile orginale de la Bretton Woods, careau creat, de asemenea, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI),sunt depăşite şi trebuie create noi acorduri. Soros spune că dolarul se află sub opresiune uriaşă şică ar putea fi înlocuit ca monedă de rezervă cu Drepturile Speciale de Tragere(DST) a FMI - un coş de monede care se bazeazăpe dolar, euro, yenul japonez şi lira sterlină. "Pe termen lung,existenţa unei unităţi de cont internaţionale s-ar putea dovedi în avantajulnostru", a subliniat omul de afaceri. În Statele Unite, arată invesitorul,există riscul unei încetiniri pe termen lung a creşterii economice la care s-arputea adăuga menţinerea inflaţiei la un nivel ridicat. "Nu mă aştept caeconomia americană să-şi revină în al treilea sau al patrulea trimestru, aşadarcred ca vom asista la o încetinire pe termen lung a economiei", a declaratel. Soros - care se aşteaptă la o scadere cu 60% a cheltuielilor consumatoriloramericani - spune că economia Chinei va ieşi prima din recesiune şi se va aflaîn fruntea creşterii globale în 2010. Potrivitacestuia, China a fost imună la prăbuşirea datoriilor, datorită „izolării” şieste principala beneficiară a globalizării şi crizei economice.

Administraţia Obama aproiectat deficitul bugetar pentru acest an fiscal la circa 1,6 trilioane dedolari. Acest lucru va ridica valoreainflaţionistă şi va continua să distrugă valoarea dolarului. În plus, restul lumii începe să aibă îndoieliserioase cu privire la sustenabilitatea datoriei guvernului SUA. Preţul auruluia stabilit un nou record atingând 1461.91 dolari o uncie (aproximativ 39 degrame). Preţul argintului creşte şi el vertiginos. Pe de altă parte, preţul petrolului este, de asemenea, în creştere şi când vinevorba de petrol şi alţi factori în joc. Un preţridicat pentru petrol este mult mai dăunător pentru economia SUA decât un preţridicat la aur. Economia Statelor Unite a fost conceputăpentru a utiliza cantităţi masive de petrol ieftin pentru transportul unor cantităţimasive de mărfuri pe distanţe mari. În cazul în care preţul petrolului sare de100 sau 150 dolari pe baril, se schimbă fundamental dinamica sistemului economicamerican, pentru că preţul petrolului înfluenţează aproape toate activităţileeconomice şi consumatorii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...