2017-01-21 04:14

EXTERNE


Vicepreşedintele american Biden se va duce în Rusia, Finlanda şi în Republica Moldova

 |  18:58
Vicepreşedintele american Biden se va duce în Rusia, Finlanda şi în Republica Moldova
Vicepreşedinteleamerican Joe Biden va efectua vizite în Rusia, Finlanda şi Republica Moldova laînceputul lunii martie, în plină relansare a relaţiilor dintre Washington şiMoscova, a anunţat Casa Albă. Potrivit preşedinţiei Statelor Unite, Biden,însoţit de soţia sa Jill, va efectua această deplasare în săptămâna de la 7martie. În fiecare ţară, vicepreşedintele american se va întâlni cu liderii-cheiepentru a discuta probleme bilaterale şi regionale.

Presa rusă a scris că vizita vicepreşedintelui Joe Biden la Moscova estedestinată pregătirii unei vizite a preşedintelui Barack Obama. Ultima deplasarea acestuia la Moscova a fost în iulie 2009 când preşedintele american a datstartul relansării relaţiilor bilaterale tensionate din timpul lui George W.Bush şi a reuşit progrese semnificative pentru finalizarea negocierilor privindTratatul START. Casa Albă a refuzat totuşi să confirme că o vizită a preşedinteluiamerican este prevăzută în acest an, dara subliniat că vizita lui Biden la Moscova are ca obiectiv "săaprofundeze relansarea relaţiilor americano-ruse, cu un accent pus pemodalităţile de a spori prosperitatea celor două ţări". În Republica Moldova, vicepreşedintele american îşi va exprima sprijinul pentrureformele democratice şi politica prooccidentală a autorităţilor de laChişinău. Republica Moldova, situată între România şi Ucraina, este una dintrecele mai sărace ţări din Europa şi aspiră să se integreze în Uniunea Europeană,amintesc agenţiile internaţionale. Pe de altă parte, SUA au statut deobservator în procesul de reglementare transnistreană, iar un raport dinCongresul American a cerut SUA să facă presiuni asupra Rusiei pentru rezolvareaconflictului din Transnistria.

ComunicatulCasei Albe mai adaugă că Biden se va consulta cu liderii finlandezi asuprapriorităţilor comune, cu accent pe domeniul investiţiilor. Departamentul deStat afirmă că sectorul high-tech finlandez este atractiv pentru investitoriiamericani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image