2019-01-20 17:17


Viktor Orban: Ungaria devine puternică prin sistemul dublei cetăţenii. Tinerii maghiari să nu rămână "închistaţi" doar în folosirea limbii materne

 |  18:28
Viktor Orban: Ungaria devine puternică prin sistemul dublei cetăţenii. Tinerii maghiari să nu rămână "închistaţi" doar în folosirea limbii materne

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că maghiarii pot constitui o naţiune puternică, doar dacă este "o naţiune cosmopolită, prin sistemul dublei cetăţenii, care este parte a politicii naţionale a Ungariei". Făcând referire la Transilvania, primul ministru ungar a spus că acesta "a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie şi acum nu mai este". Deşi a recunoscut că limba maghiară este foarte importantă, Orban i-a avertizat pe tinerii maghiari să nu rămână "închistaţi doar în folosirea ei".

Orban a declarat că în secolul XX mai multe evenimente au avut ca rezultat dispersarea comunităţilor maghiare.  "Ne-au cam dispersat evenimentele, comunităţile au fost dispersate, fără să fie dislocate. Au apărut graniţe, de pildă suntem în Transilvania, care a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie şi acum nu mai este. După 1956, 250.000 de maghiari au părăsit Ungaria", a precizat oficialul ungar.

Totuşi, poporul maghiar dispersat poate constitui o naţiune puternică doar dacă este "o naţiune cosmopolită, prin sistemul dublei cetăţenii, care este parte a politicii naţionale a Ungariei" şi care poate contribui astfel, la îmbunătăţirea situaţiei fiecărui maghiar, "din New York, Tuşnad sau Argentina", a subliniat Orban. "Dubla cetăţenie este o parte importantă a politicii naţionale, care ajută comunităţile maghiare să se descurce mai bine şi, pentru a fi eficientă, trebuie să avem o Patrie-Mamă puternică, o Ungarie puternică, iar aceste legături să fie funcţionale", a adăugat premierul ungar.

Fără competenţe de limbi străine din patriotism

Orban i-a sfătuit pe etnicii maghiari, în special pe cei tineri, să nu rămână "închistaţi doar în folosirea" limbii materne. Acesta le-a explicat participanţilor la dezbaterile de la Băile Tuşnad că Ungaria se află în situaţia "ridicolă" în care mulţi dintre tineri nu reuşesc să obţină certificatul de competenţe de limbi străine, absolut necesare pentru deţinătorii unei diplome universitare, dintr-un prea mare "patriotism". "E foarte importantă cunoaşterea limbii maghiare, nu trebuie să renunţăm la limba maternă, dar nu trebuie să fim închistaţi doar în folosirea ei. Nu ne putem permite să rămânem în continuare închistaţi în limba maternă. Nu este o virtute patriotică să nu vorbeşti altă limbă decât cea maternă", a explicat primul ministru de la Budapesta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-27
Citeste si:
Laszlo Tokes: UDMR reprezintă o mafie politică. Eurodeputatul cere Budapestei un protectorat asupra Transilvaniei.
Kelemen Hunor despre întâlnirea cu Viktor Orban: „Am discutat toate problemele la care noi aşteptăm sprijin politic şi moral”

TAGURI: Viktor, Orban, Ungaria, dublă, cetăţenie, maghiari, limbă, maternă, naţiune, Transilvania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...