2019-01-20 17:19


Violenţele stau să erupă în Egipt. Protestatarii pro şi anti-Morsi se pregătesc să ocupe străzile

 |  14:23
Violenţele stau să erupă în Egipt. Protestatarii pro şi anti-Morsi se pregătesc să ocupe străzile

Capitala Egiptului este sâmbătă plină de baricade, pietre şi cauciucuri arse care stau mărturie după violenţele de peste noapte. În vreme ce Fraţii Musulmani incită la noi proteste, militanţii anti-Morsi se pregătesc să-i înfrunte. Forţe de poliţie înarmate sunt prezente în mai multe intersecţii şi poduri.

Protestele s-au soldat vineri cu cel puţin 26 de morţi în întreaga ţară.  În apropierea Universităţii din Cairo, pe malul vestic al Nilului, Fraţii Musulmani au ridicat baricade şi au arborat portrete cu preşedintele demis în faţa forţelor de securitate, scrie Agerpres. Accesul spre Piaţa Tahrir, unde sute de persoane au petrecut noaptea într-o tabără de corturi, era controlat de protestatari anti-Morsi înarmaţi cu bastoane.  

Fraţii Musulmani au făcut apel în cursul nopţii la noi manifestaţii, reactivând teama de noi răbufniri de violenţă, în ciuda insistenţei lor asupra caracterului 'paşnic' al mobilizării. Vineri, în special la Cairo şi Alexandria, cele mai mari oraşe ale ţării, confruntările dintre taberele pro şi anti-Morsi, dar şi dintre susţinătorii preşedintelui demis şi militari, s-au soldat cu circa 20 de morţi şi sute de răniţi. În instabila Peninsulă Sinai (nord-est), cinci poliţişti şi un militar şi-au pierdut viaţa în atacuri ale militanţilor islamişti, care nu au fost revendicate. În cursul nopţii, islamiştii au atacat guvernoratul din nordul Sinai şi şi-au ridicat propriul drapel.

Peste 80 de persoane şi-au pierdut viaţa în Egipt, de la 26 iunie, din cauza violenţelor. Impulsionaţi de liderul lor suprem Mohamed Badie, apărut la o adunare deşi serviciile de securitate anunţaseră arestarea sa, susţinătorii fostului preşedinte şi-au înmulţit manifestaţiile vineri. Fraţii Musulmani, al căror lider adjunct Khairat al-Shater a fost arestat în cursul nopţii, vor rămâne "pe străzi cu milioanele până când" preşedintele demis îşi reia postul, a atenţionat Badie.

În replică, mişcarea Tamarrod (de rebeliune), aflată la originea marilor manifestaţii de la 30 iunie împotriva lui Morsi încheiate cu demiterea sa, a făcut la rândul său apel la mobilizare pe străzi în întreaga ţară pentru duminică. Preşedintele civil interimar, Adly Mansour, numit de armată, a dizolvat vineri camera superioară, dominată de islamişti, care asigura totalitatea puterii legislative, şi a numit un nou şef al serviciilor de informaţii. O 'foaie de parcurs' anunţată de armată ar trebui să ducă la formarea unui nou guvern, precum şi la alegeri legislative şi prezidenţiale, însă nu a fost avansată încă nicio dată. Constituţia a fost între timp suspendată.

Apărătorii drepturilor omului şi-au exprimat îngrijorarea faţă de represiunea asupra islamiştilor şi faţă de închiderea unor instituţii media apropiate acestora după înlăturarea lui Morsi.  Nouă lideri ai mişcării islamiste - printre care şi Badie - vor fi urmăriţi penal în cadrul unei anchete pentru 'incitare la crimă' printre manifestanţi, a avertizat procurorul general.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-06
Citeste si:
Împuşcături pe străzile din Cairo. Fraţii Musulmani denunţă "lovitura de stat" orchestrată de armata egipteană
Egiptul, sub cravaşă militară. Judecătorul Adly Mansour a preluat interimatul la Cairo
Egipt: Mandate de arestare pentru liderii Fraţilor Musulmani
Judecătorul Adly Mansour desemnat preşedinte interimar al Egiptului

TAGURI: Egipt, violenţe, protestatari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...