2018-12-16 01:11


Vizita din Cuba îl bântuie pe liderul de la Paris: Hollande apără întâlnirea sa cu Fidel Castro

 |  22:02
Vizita din Cuba îl bântuie pe liderul de la Paris: Hollande apără întâlnirea sa cu Fidel Castro

Întrevederea dintre revoluţionarul comunist Fidel Castro şi preşedintele francez, Francois Hollande, a stârnit o polemică între opoziţie şi Preşedinţie. Liderul de la Elysee susţine că nu ar fi putut evita întâlnirea cu fostul dictator al Cubei şi pledează pentru o nouă eră în relaţiile dintre Havana şi comunitatea internaţională.

Uniunea pentru o Majoritate Prezidenţială (UMP), principalul partid de opoziţie din Franţa, l-a criticat pe preşedintele francez, Francois Hollande, pentru că s-a întâlnit în Cuba cu liderul comunist Fidel Castro, un personaj politic răspunzător pentru nenumărate crime şi încălcări ale drepturilor omului. Liderul socialist s-a apărat explicând că nu putea refuza întrevederea cu fostul revoluţionar comunist fără a-şi jigni gazdele, relatează Agerpres. „Puteam să merg în Cuba să vorbesc de parteneriat, să vorbesc de viitor și să ignor istoria, să ignor cei 40 de ani în cursul cărora Fidel Castro a fost liderul țării, cu ceea ce se știe, și aș fi putut să nu accept să-l întâlnesc?”, a întrebat retoric politicianul francez în timpul unei conferinţe organizate în capitala Haiti, Port-au-Prince. Preşedintele Franţei a subliniat că vizita sa a urmărit „o nouă etapă de parteneriat pentru ca embargoul să poată fi ridicat și Cuba să poată fi o insulă deschisă către lume”.

Într-un discurs ţinut la Universitatea din Havana, Hollande a cerut anularea embargoului impus în 1962 după victoria revoluţiei comuniste conduse de fostul lider cubanez, Fidel Castro. Hollande a dat asigurări că autorităţile de la Paris vor depune toate eforturile necesare pentru ca „măsurile care au afectat atât de mult dezvoltarea Cubei să fie în cele din urmă anulate”. Hollande a amintit că Guvernul de la Paris cere încă de la începutul anilor 90 anularea sancţiunilor economice impuse de Statele Unite regimului comunist de la Havana.

Un nou început

Vizita lui Hollande a fost istorică, fiind prima vizită efectuată în Cuba de un şef de stat francez de la obţinerea independenţei statului cubanez în 1898. Hollande a devenit astfel şi primul lider occidental care a vizitat ţara din Caraibe după ce administraţia preşedintelui american Barack Obama a anunţat intenţia de a normaliza relaţiile sale cu puterea de la Havana.

Partea americană

Preşedintele cubanez Raul Castro, fratele liderului comunist Fidel Castro, a anunţat la începutul acestei săptămâni că Havana şi Washingtonul va relua în scurtă vreme relaţiile la nivel înalt. „Negocierile avansează bine, în ritmul nostru, desigur. În curând, vom relua relaţiile cu Statele Unite la nivel de ambasadori”, a precizat politicianul cubanez. El a adăugată că numirea ambasadorilor va avea loc după ce Departamentul de Stat al SUA vor retrage acuzaţiile de terorism formulate la adresa Cubei.

Alte probleme

Vizita din Cuba nu este singura problemă a preşedintelui Hollande. Fosta sa iubită, Valérie Trierweiler, l-a acuzat pe liderul francez că s-a folosit de ea în lupta sa politică, deşi era încă legat sentimental de fosta sa parteneră, Ségolène Royal. „Ambii împărtăşesc un gust excesiv pentru politică. Puterea este raţiunea vieţii lor, obsesia lor comună. Miza a fost, timp îndelungat, de a şti cine dintre ei va ajunge la Elysée”, a explicat Trierweiller, citată de Mediafax. Ea a recunoscut că  a fost „naivă” în relaţia sa cu Hollande, sfârşind a fi folosită ca „instrument” pentru cucerirea puterii. „Acum ei pot să se regăsească şi să se ajute reciproc. Şi să folosească în avantajul lor presa şi puterea care le place. Nimic nou sub soare”, a mai spus Valérie Trierweiler. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-13

TAGURI: francois, hollande, fidel, castro, cuba, havana, paris, raul, trierweiler, valerie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...