2018-11-16 05:27


Vizita lui Obama la Moscova devine îndoielnică pe fondul unor suspiciuni potrivit cărora Casa Albă nu doreşte un parteneriat adevărat cu Kremlin

 |  19:04
Vizita lui Obama la Moscova devine îndoielnică pe fondul unor suspiciuni potrivit cărora Casa Albă nu doreşte un parteneriat adevărat cu Kremlin

Îndoielile asupra vizitei din septembrie a preşedintelui american Barack Obama la Moscova ridică semne de întrebare privind o presupusă strategie a Washingtonului de a asigura flexibilitatea Kremlinului pe perioada summit-ului de la Sankt Petersburg, scrie miercuri Nezavisimaia Gazeta, citată de Agerpres. Demonizarea Rusei prin apelul la argumentul privind 'imperiul răului' este contraproductivă pentru SUA, astfel administraţia de la Washington încearcă să confere de la început întrevederii de la Moscova un caracter scandalos, notează jurnaliştii ruşi, criticând faptul că americanii nu doresc un parteneriat adevărat cu ruşii, ci practică un joc cu sumă nulă.

Cotidianul rus trece în revistă câteva episoade recente în care Rusia 'a călcat pe bătătură interesele şi demnitatea Americii'. Dacă este vorba de Siria, atunci SUA ar trebui să fie recunoscătoare Kremlinului pentru faptul că le-a ţinut de mâini şi nu i-a permis Washingtonului să facă şi mai multe greşeli ireparabile în tot Orientul Mijlociu, scrie publicaţia rusă. Referitor la propunerile liderului american privind reducerea armamentului nuclear - în condiţiile dezvoltării de arme strategice non-nucleare de înaltă precizie, a sistemului antirachetă şi concepţiei de 'Atac global surprinzător' - constituie o evidentă publicitate pentru uz intern, precum şi dorinţa de a sublinia refuzul Moscovei spre conciliere, adaugă ziarul rus.

În cazul lui Snowden, Nezavisimaia Gazeta consideră că SUA fac tot posibilul pentru ca fostul angajat NSA să nu ajungă acasă. Oare acest 'element subversiv' nu este necesar Americii şi în America doar pentru ca, în condiţii de criză, să dinamiteze o nouă discuţie privind 'drepturile omului'? Totodată, Washingtonul continuă, nu se ştie din ce motiv, să alimenteze interesul mondial faţă de acest 'mesia fugar', lansând tot felul de rugăminţi şi cereri umilitoare către Moscova, adaugă sursa citată.

Invocarea 'imperiul răului', una contraproductivă

Dacă Statele Unite ar dori să se supere pe Rusia, atunci de ce să caute un pretext solid, dacă acest lucru poate fi făcut pur şi simplu, doar să existe dorinţă? În general, politica SUA privind demonizarea Rusiei, invocarea cunoscutului argument despre 'imperiul răului', este contraproductivă, inclusiv ca PR, fără a mai vorbi despre o reală componentă geopolitică. Ce s-ar întâmpla dacă şi Federaţia Rusă s-ar supăra, de exemplu, în legătură cu problema tranzitului spre Afganistan sau cu livrările de produse agricole în contextul acutizării problemelor biosanitare? Posibil ca Moscova să exagereze, dar se creează impresia că SUA nu sunt deschise unui parteneriat adevărat cu Rusia, fără tot felul de 'jucătorii butaforice cu buton'. Tocmai de aceea, Washingtonul încearcă să confere viitorului dialog de la Moscova un caracter din start scandalos. Acest lucru se face nu pentru că nu mai există subiecte de discuţie, că nu se prevede semnarea unor 'acorduri epocale' în faţa camerelor de filmat şi nici măcar pentru că Rusia ar avea probleme în domeniul umanitar - fiecare ţară are 'scheletele sale în dulap', explică Nezavisimaia Gazeta.

Între Obama şi Putin nu există 'chimie'

Potrivit sursei amintite, Washingtonul interpretează astăzi în mod eronat procesele de globalizare şi posibilele lor rezultate chiar şi pentru el însuşi. În condiţiile unei lumi interconectate şi unitare, Washingtonul continuă cu încăpăţânare să joace 'jocul cu sumă nulă', când pierderile altora sunt profitul său, iar relaţiile cu Rusia nu sunt o excepţie, adaugă sursa amintită. Abordând un aspect 'subiectiv' al problemei, Nezavisimaia Gazeta subliniază că între Obama şi Putin nu există 'chimie', iar acest lucru împiedică înţelegerea. Astfel, Obama nu vrea să se pomenească din nou sub influenţa unui biopol puternic, al 'machismului' lui Putin cu renumitul său băut de ceai din samovar, şi în general se teme ca nu cumva să fie suspectat de reverenţe la adresa liderului rus. De aceea, preţedintele american preferă comunicarea de la depărtare, bombardează Moscova de la o distanţă sigură cu propuneri nerealiste şi acuzaţii suspecte.

Laşitatea nu-i va fi iertată lui Obama

Dar nu cumva Obama va părea un om slab care s-a speriat de Putin? Mulţi îşi vor aminti şi de absenţa lui, sub un pretext oarecare, de la summitul Asia-Pacific de la Vladivostok. În mod sigur, laşitatea nu-i va fi iertată lui Obama în America. Nici lui personal, nici reputaţiei sale, nici partidului său în timpul viitoarelor alegeri, avertizează  ziarul rus. Da, în prezent relaţiile dintre Rusia şi SUA nu sunt tocmai cele mai simple, din motive diverse, iar vinovaţii nu mai merită căutaţi. Însă, dacă astăzi aceste relaţii se află într-adevăr în suspensie, atunci cu atât mai mult sunt necesare contacte la vârf. Nu pentru publicitate sau antipublicitate, pentru a clarifica cine şi ce succese are în domeniul judo-ulului şi al basketului. Astăzi, în condiţiile unei lumi nesigure, incerte, sfâşiate de crize, există probleme pe care nişte lideri responsabili ai unor superputeri trebuie neapărat, dacă nu să le rezolve, atunci cel puţin să le discute faţă în faţă. Iar aceste probleme depăşesc cu mult cadrul relaţiilor bilaterale. Mulţi din lume, inclusiv în SUA şi Rusia, sunt interesaţi într-un 'blackout' al relaţiilor ruso-americane, iar o întrevedere între cei doi lideri i-ar putea disciplina pe cei care încearcă astăzi să facă jocuri tulburi. Pe Obama îl aşteaptă la Moscova treburi cu adevărat importante. 'You are Welcome, Mr.President!', subliniază publicaţia rusă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-31

TAGURI: Obama, Moscova, vizită, sumă, nulă, joc, Kremlin, Casa, Albă, parteneriat, Putin
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...