2019-05-23 13:09


VLADMIR PUTIN a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia! REZULTAT surpriză după numărarea a 99% din VOTURI

 |  08:51
VLADMIR PUTIN a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia! REZULTAT surpriză după numărarea a 99% din VOTURI

Peste 55 de milioane de cetăţeni ruşi au votat pentru Vladimir Putin în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală de la Moscova, după ce au fost numărate 99% dintre circumscripţiile electorale, relatează site-ul agenţiei Tass.

UPDATE: Preşedinţii din Serbia, China, Cuba şi Venezuela l-au felicitat pe Putin pentru victoria din alegeri

Preşedinţii din Serbia, China, Cuba şi Venezuela l-au felicitat, luni, pe Vladimir Putin pentru victoria înregistrată în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie, în urma cărora liderul de la Kremlin a obţinut peste 76% dintre voturile exprimate.

Preşedintele sârb Aleksandr Vucici a fost primul şef de stat care i-a transmis un mesaj lui Putin. Recent, Vucici a anunţat că Serbia va păstra legături strânse cu Rusia şi nu va impune niciodată sancţiuni împotriva Moscovei, chiar dacă negociază aderarea la Uniunea Europeană.

"Vă rog să acceptaţi felicitările mele sincere pentru realegerea în calitate de preşedinte al Rusiei şi urările de a vă conduce în continuare ţara pe calea clar definită a progresului, în beneficiul tuturor cetăţenilor. Sunt încrezător că, prin prisma talentului remarcabil de lider, cu o înţelegere clară şi o voinţă inflexibilă, responsabilitate şi angajament faţă de cauza dumneavoastră, veţi continua să aveţi succes în rezolvarea tuturor problemelor importante pentru Rusia şi în implementarea planurilor de dezvoltare a ţării", se arată într-un comunicat al preşedinţiei de la Belgrad.

Liderul venezuelean Nicolas Maduro şi preşedintele cubanez Raul Castro l-au felicitat, de asemenea, pe Vladimir Putin, accentuând victoria categorică a acestuia în cadrul scrutinului prezidenţial şi legăturile strânse între Caracas şi Moscova, respectiv între Havana şi Moscova.

Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis că, sub conducerea lui Vladimir Putin, "poporul rus joacă un rol important pe scena internaţională, urmărind cu fermitate calea de dezvoltare a unei mari puteri".

După anunţarea rezultatelor parţiale, preşedintele rus în exerciţiu a declarat că parteneriatul strategic cu China este extrem de important şi că va urmări dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu regimul de la Beijing.

"Nivelul relaţiilor dintre Rusia şi China este fără precedent. Preţuim foarte mult acest parteneriat strategic. Îl felicităm pe preşedintele Xi Jinping pentru realegerea în calitate de preşedinte al Republicii Populare Chineze şi ne exprimăm încrederea că, sub conducerea acestuia, China şi Rusia vor face totul pentru a spori cooperarea", a spus Putin.

Peste 55 de milioane de cetăţeni ruşi au votat pentru Vladimir Putin la scrutinul prezidenţial

Rezultatele reprezintă o premieră pentru Vladimir Putin în privinţa anvergurii susţinerii sale. Potrivit rezultatelor preliminare, aproape 55,5 milioane de votanţi au optat pentru preşedintele în exerciţiu.

Putin a obţinut 76.65% dintre voturile exprimate, fiind urmat de: Pavel Grudinin (Partidul Comunist) - 11,81%; Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) - 5,67%; Ksenia Sobciak (Iniţiativa Civică) - 1,66%; Grigori Iavlinski (Iabloko) - 1,04%, Boris Titov (Partidul Creşterii) - 0,75%, Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) - 0,68%, Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei) - 0,65%.

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Nikolai Bulaiev, a mai anunţat că prezenţa la vot a fost actualizată la "puţin peste 67%", în condiţiile în care au fost înregistrate peste 110 milioane de persoane cu drept de vot.

Ministerul rus de Externe a transmis că s-a înregistrat o prezenţă la urne fără precedent în cadrul secţiilor de votare din străinătate.

În 2002, Putin a primit 52,94% dintre voturi - 39,74 milioane de persoane. În 2004, a obţinut 71,31% dintre voturi - 49,56 milioane de persoane. La alegerile din 2012, 45,6 milioane de cetăţeni ruşi (63,6%) l-au votat pe Vladimir Putin.

UPDATE 02.00: Senatul Rusiei şi Ministerul de Externe au semnalat tentative de influenţare din exterior a alegerilor prezidenţiale

Camera superioară a Parlamentului Rusiei a înregistrat o serie de încercări din partea altor ţări de a împiedica desfăşurarea de alegeri prezidenţiale democratice în Rusia şi va prezenta un raport în acest sens până la începutul lunii mai, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

Anunţul a fost făcut duminică de către preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Consiliul Federaţiei Ruse, Konstantin Kosachev.

"Nu am nicio îndoială că alegerile din Rusia au reprezentat o poveste foarte atractivă pentru adversarii noştri din întreaga lume, în primul rând pentru a discredita Rusia prezentând-o ca pe o ţară nedemocratică, o ţară în care alegerile libere sunt imposibile. În al doilea rând, desigur, aceştia au vizat slăbirea autorităţilor ruse, astfel încât să divizeze societatea. Am văzut cum a existat o încercare de a susţine opoziţia nesistemică, de a prezenta refuzul privind înregistrarea unuia dintre candidaţii opoziţiei ca pe un complot care subminează pe deplin caracterul democratic al campaniei electorale în ansamblu", a spus Kosachev.

Parlamentarul rus a mai precizat că au existat şi încercări de a finanţa mai multe organizaţii neguvernamentale cu scopul de a preveni organizarea alegerilor corecte în Rusia.

"Au existat multe fapte pe care le-am depistat prin intermediul comisiei noastre, care funcţionează în cadrul Consiliului Federaţiei, multe fapte de finanţare din străinătate a organizaţiilor neguvernamentale. Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale din Rusia dovedesc stabilitatea sistemului nostru politic, iar încercările din exterior de a influenţa campania au condus la rezultatul opus", a declarat Konstantin Kosachev.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a precizat că încercările Occidentului de a exercita presiuni şi a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din Rusia au fost evidente şi fără precedent.

"Ne-am concentrat pe domeniul informaţiilor, întrucât opoziţia Occidentului faţă de alegerile noastre a fost evidentă şi fără precedent. Ne-am aşteptat să spună că votul a fost netransparent sau ceva de genul acesta. Aşa că ne-am concentrat pe sprijinul informaţional chiar şi la secţiile de votare din ambasade", a transmis Zaharova.

Preşedintele rus Vladimir Putin va fi reales încă din primul tur cu peste 70% dintre voturi şi le-a mulţumit, duminică, susţinătorilor săi, în cadrul unui discurs susţinut în Piaţa Maneznaia din centrul Moscovei, relatează site-ul agenţiei Tass.

Putin a precizat că rezultatul alegerilor este o recunoaştere a obiectivelor realizate în ultimii ani, în ciuda condiţiilor dificile, şi că Rusia are un viitor strălucit dacă poporul va rămâne unit.

"Aş vrea să le transmit celor care s-au adunat aici la Moscova şi susţinătorilor noştri din toată ţara: mulţumesc pentru acest rezultat. Văd în această situaţie recunoaşterea lucrurilor făcute în ultimii ani, în condiţii foarte dificile, precum şi încrederea şi speranţa poporului nostru că vom lucra la fel de greu, la fel de responsabil şi mai eficient", a spus preşedintele rus în exerciţiu.

După anunţarea rezultatelor parţiale, Vladimir Putin s-a deplasat la sediul de campanie pentru a discuta cu echipa acestuia.

"Toate schimbările în cadrul guvernului trebuie să fie efectuate de către preşedinte, care va prelua noul mandat, aşa că acum mă voi gândi la ce trebuie făcut şi cum trebuie făcut. Toate schimbările vor avea loc după inaugurare. Este foarte important pentru noi ca diferitele forţe politice să fie motivate nu de grupuri sau de interesele unor clanuri, ci de interesul naţional. Este important să înţelegem că ne confruntăm cu provocări uriaşe, pe care trebuie să le depăşim, trebuie să îndeplinim obiectivele naţiunii. Şi mă bazez pe voi toţi să continuăm această muncă împreună", a mai declarat Putin.

Întrebat dacă intenţionează să fie preşedintele Rusiei şi în 2030, Putin a răspuns amuzat: "Să calculăm. Credeţi că voi rămâne în funcţie până la 100 de ani? Nu, este puţin ridicol". Următorul mandat al lui Vladimir Putin este în perioada 2018-2024.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-19

TAGURI: vladimir putin, alegeri rusia,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG