2018-12-16 05:39


Vot decisiv la Chişinău. Guvernul Sturza, şanse slabe să treacă de Parlament

 |  17:06
Vot decisiv la Chişinău. Guvernul Sturza, şanse slabe să treacă de Parlament

Parlamentul de la Chișinău se va reuni luni în ședință specială pentru a dezbate programul de guvernare al premierului desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, și pentru a supune la vot lista miniștrilor propuși, dar șansele pentru ca deputații să aprobe noua echipă guvernamentală sunt destul de mici, informează mass-media de dincolo de Prut.

Potrivit Radio Chișinău, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat și Partidului Liberal, în condițiile în care pentru învestirea guvernului este nevoie de votul a cel puțin 51 de deputați ai legislativului cu 101 de membri. Democrații și foștii deputați comuniști care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înțeles că nu vor vota pentru un guvern condus de Ion Sturza, iar socialiștii au anunțat că nici nu vor fi prezenți la ședința de luni, ei optând pentru dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

Acord cu FMI

Ion Sturza și-a prezentat duminică echipa și programul de guvernare pentru anii 2016-2018, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Republicii din Chișinău. Cabinetul Sturza își propune în primul rând negocierea unui acord de colaborare cu Fondul Monetar Internațional — fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern—, reformarea fiscalității, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri și crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum și diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate. De asemenea, cabinetul Sturza își dorește o colaborare eficientă cu Direcția Națională Anticorupție din România, iar pe termen mediu își propune obținerea statutului de țară-candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Criterii de integritate

Cei 18 membri ai echipei propuse de premierul desemnat Ion Sturza au semnat și o declarație pe proprie răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate. Ion Sturza a declarat că semnarea acestei declarații, al cărei text a fost elaborat de reprezentanții societății civile, nu este o invenție, ci o practică internațională care ajută la creșterea responsabilității guvernării.

Premierul desemnat a subliniat că la baza formării echipei sale guvernamentale, care pentru prima dată în istoria Republicii Moldova a avut loc fără participarea partidelor politice, au stat trei principii: patriotism, integritate și profesionalism.

Penultima şansă pentru Timofti

Președintele Nicolae Timofti l-a desemnat la 21 decembrie pe Ion Sturza, om de afaceri și fost premier în anul 1999, drept candidat la funcția de prim-ministru, fără a exista o majoritate parlamentară care să-și asume învestirea viitorului guvern. În cazul în care Ion Sturza nu va primi votul de încredere din partea parlamentului, președintele are dreptul să mai nominalizeze un candidat, iar dacă eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

Programul de guvernare propus de Ion Sturza pentru perioada 2016-2018 și lista miniștrilor propuși spre desemnare au fost înregistrate la Parlament. Direcția comunicare și relații publice a Legislativului a anunțat că luni, 4 ianuarie, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, va prezenta programul de guvernare și lista cabinetului de miniștri în cadrul unei ședințe plenare speciale a Parlamentului.

Spre UE

Potrivit programului de guvernare, executivul Ion Sturza își propune ca obiectiv principal pentru anii 2016-2018 creșterea bunăstării, siguranței și calității vieții cetățenilor prin dezvoltarea economiei și facilitarea creării de locuri de muncă bine plătite, eradicarea corupției și garantarea supremației legii, asigurarea securității personale, întărirea capacității de apărare a țării, servicii publice accesibile și eficiente, precum și asigurarea protecției sociale pentru grupurile vulnerabile ale populației. De asemenea, noul cabinet dorește să creeze premisele necesare pentru asigurarea eligibilității Republicii Moldova privind obținerea statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, relatează Moldpres, citat de Agerpres. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-03

TAGURI: republica moldova, chisinau, guvern, ion sturza, parlament
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...