2019-02-20 10:18


Vot-test asupra Tratatului START în Congresul SUA

 |  19:02
Vot-test asupra Tratatului START în Congresul SUA

Un prim vot-test asupra noului Tratat STARTurmează să aibă loc azi în Senatul SUA, liderul democraţilor, Harry Reid,anunţând intenţia de a încheia dezbaterile. Tratatul este considerat unelement-cheie al eforturilor Casei Albe de a reseta relaţiile cu Rusia, darrepublicanii au mai multe dubii, printre care şi legate de posibilitatea ca SUAsă-şi mai poată moderniza arsenalul nuclear sau legate de scutul antirachetă.

Anunţulfăcut de Reid deschide o perioadă de 30 de ore înainte de organizarea unui votcare le va permite senatorilor să se pronunţe în legătură cu încheiereadezbaterilor. Dacă senatorii aprobă încheierea dezbaterilor, votul final asupraTratatului ar putea avea loc în cursul acestei săptămâni. Este nevoie de 67 devoturi din 100 pentru ratificarea Tratatului, astfel că sunt necesare voturilea cel puţin nouă republicani. Întrebat în legătură cu posibilitatea obţineriicelor 67 de voturi, senatorul republican Mike Johanns şi-a exprimatscepticismul, în timp ce democratul Richard Durbin crede că vor fi reunitevoturile necesare. "Avem 66 de voturi pentru avansarea dezbaterilor",subliniază Durbin. Republicanii au atras atenţia în legătură cu capacitateaantirachetă a SUA, care, în opinia lor, ar fi afectată de noul Tratat.

Duminică,senatorii au respins amendamentul propus de republicani care ar fi retrimis lanegocieri acordul semnat în aprilie de preşedintele Barack Obama şi de omologulsău rus Dmitri Medvedev.

Înnegocierile de culise, senatorul republican Richard Lugar, unul dintresusţinătorii ratificării, încearcă să ajungă la un acord pentru atragereacolegilor reticenţi de partea Tratatului. Este vorba despre modificarea"rezoluţiei de ratificare" pentru a răspunde la preocupărilerepublicanilor. O astfel de acţiune nu ar obliga Washingtonului să renegociezeacordul încheiat cu Moscova

Victoria republicanilor în Congres laalegerile din noiembrie a schimbat lucrurile şi în Rusia. Deputaţii ruşi dincomisia pentru afaceri externe a Dumei de Stat şi-au retras avizul pozitiv datratificării noului Tratat START. Deputaţii ruşi au spus că aşteaptă gesturi debunăvoinţă în favoarea ratificării din partea senatorilor americani. Aceştia,în special cei republicani, au unele dubii cu privire la noul Tratat şi încearcăamânarea ratificării în ianuarie 2011 când intră în pâine noua configuraţie aCongresului.

Noul START prevede că Rusia şi SUA, caredeţin circa 90% dintre armele nucleare din lume, vor reduce numărul focoaselornucleare la câte 1.550 şi numărul vectorilor purtători desfăşuraţi şinedesfăşuraţi la câte 800.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...